Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Sociaal artistiek project ' De Figuranten' viert haar tiende verjaardag met een heus festival

Sociaal artistiek project ' De Figuranten' viert haar tiende verjaardag met een heus festival

Op 13, 14 en 15 april viert Menen feest. Het sociaal-artistiek project De Figuranten bestaat namelijk 10 jaar en dat willen ze niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Een gans weekend lang wordt het cultureel leven in Menen volledig bepaald door een driedaags festival door de mensen van De Figuranten in mekaar gezet. Iedereen ziet het groots, en dat mag ook want De Figuranten mogen trots zijn op zichzelf.

logo.jpg

In 10 jaar tijd zijn de Figuranten in Menen een begrip geworden, ook al waren de beginjaren niet altijd gemakkelijk. De Figuranten werd in 1997 opgericht door Dominique Willaert (nu bij Victoria Deluxe), Hein Mortier (nu nog steeds artistiek leider bij De Figuranten) en Bram Vandendriessche (nu radiopresentator bij Studio Brussel). Vanuit hun verschillende achtergrond hadden ze allemaal hetzelfde doel voor ogen: revolutionair theater maken. Welzijnswerker Dominique Willaert zocht naar een creatieve uitlaatklep voor de jongeren waarmee hij in het JAC werkte, theatermaker Hein Mortier zocht net een interessant theaterproject om aan mee te werken en toenmalig Ritsstudent Bram Vandendriessche raakte via een videoproject ook betrokken. Samen gingen ze met de jongeren aan de slag en in 1999 werd hun eerste productie “Un ange qui passe” voor meer dan 500 toeschouwers vertoond. De medewerkers en toeschouwers waren enthousiast. Toch bleef de erkenning achterwege. De term ‘sociaal-artistiek’ was toen nog niet uitgevonden. Voor de sociale sector voldeden De Figuranten niet en voor de artistieke sector was het eindresultaat met zulke leken niet goed genoeg. Maar dankzij de opname in de werking van het JAC kwamen de subsidies ook los en sindsdien groeiden De Figuranten traag maar gestaag, van werkjaar tot werkjaar.

Met het succes groeide ook de erkenning. Het recht op cultuur wordt meer en meer erkend als fundamenteel. En De Figuranten is daarbij voor de grote kwetsbare groep kansarmen in Menen een zegen. De laagdrempeligheid, het procesgericht werken, het vertrekken vanuit de eigen talenten van de medewerkers maakte iedereen vroeg of laat enthousiast. De Figuranten werd een gespreksonderwerp, een uitlaatklep, een hobby die het zelfvertrouwen van velen een opkikker gaf. Ondertussen hebben De Figuranten tientallen medewerkers en vrijwilligers en wordt er ieder jaar een project opgestart rond theater, beeldende kunst en videokunst. Daarbij werd het eindresultaat jaar na jaar ook beter en beter.

Het festival belooft dan ook een hoogstaande culturele belevenis te worden. Naast de voorstelling van vier eigen producties, zijn er ook gastproducties van o.a. Victoria Deluxe en de Unie der Zorgelozen en muzikale optredens van o.a. Amour Fou en Paul Severs. De verschillende optredens gaan door op verschillende locaties en het centrale punt is kunst- en cultuurlounge Casa Mundo, vlak bij het station.

Wie meer info wil, kan terecht op