Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

ABVV niet van plan toe te geven op vlak van regionalisering

ABVV niet van plan toe te geven op vlak van regionalisering

BRUSSEL -- Het ABVV blijft zich verzetten tegen de regionalisering van de werkgelegenheid. Dat bleek vanmorgen op de voorstelling van de eisenbundel van de socialistische vakbond voor de volgende regering. “Werknemers zijn niet gebaat bij een splitsing. Wij willen geen concurrentie tussen loon- en arbeidsvoorwaarden of fiscale concurrentie tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonnië,” zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

De logica van de voorstanders van een regionalisering is eenvoudig. “Er zijn op sociaal-economisch vlak fundamentele verschillen tussen de regio's en dus moeten die regio's een beleid kunnen voeren dat aansluit bij die noden,” zegt Etienne Schouppe die insprong voor CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen.

Volgens het ABVV zijn er al genoeg mogelijkheden om een gediversifieerd regionaal beleid te voeren. “De bevoegdheden zijn al voldoende verdeeld. Het komt er nu op aan beter samen te werken tussen de verschillende gewesten. Laten we ons sociaal model niet verder ontrafelen,” zegt Rudy De Leeuw. Sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte is het daar niet mee eens. “Diversificatie is nu moeilijk. De gewesten moeten een verschillend activeringsbeleid kunnen voeren en ook de lastenverlaging moet kunnen verschillen,” aldus Vande Lanotte.

De Franstalige partijen zitten niet op diezelfde lijn. “Dat er verschillende realiteiten zijn is geen scoop,” zegt PS-voorzitter Elio Di Rupo. “Maar je hebt juist een nationaal plan en samenwerking tussen de gewesten nodig om te kunnen antwoorden op die verschillen.” Ook de MR is geen vragende partij. “Er is nu al grote autonomie. Ik heb de indruk dat sommigen de werkloosheid willen regionaliseren in plaats van de werkgelegenheid,” aldus Charles Michel.

Volgens Groen!-voorzitster Vera Dua zit er een verborgen agenda achter het communautaire getouwtrek rond werkgelegenheid. “Sommige Vlaamse partijen willen de rechten van werklozen inperken.”

Het ABVV somt in het memorandum drie materies op die absoluut niet mogen gesplitst worden: de collectieve arbeidsovereenkomsten, het arbeidsrecht en de sociale zekerheid, waaronder ook de uitbetaling van de werkloosheidsuitkeringen. Over die drie breekpunten lieten de Vlaamse partijvoorzitters niet meteen het achterste van hun tong zien. Etienne Schouppe zie wel dat hij niet wil raken aan de solidariteit. “De vergaring van de middelen moet federaal blijven en er mag geen verschil zijn in toewijzing,” aldus Schouppe waarmee hij tegemoet lijkt te komen aan het derde breekpunt van het ABVV. In zijn intentieverklaring van september 2005 had sp.a-voorzitter Vande Lanotte wel al voorgesteld om ook de werkloosheidsuitkeringen te splitsen.

Sp.a = Vlaams-nationalistische partij

Wie aan twijfelt aan de Vlaams-nationalistische intenties van Sp.a, hoeft de Sp.a-prominenten maar te "volgen" in hun uitspraken. Voor Vlaams-nationalisten als Johan Vande Lanotte en Frank Vandenbroucke...

* is België niet interessant
** zijn herfederaliseringen te vermijden
*** zijn nationale kieskringen uit den boze
**** moet de monarchie protocollair
***** kan er geen Franstalige permier
****** moet de rand volledig "Vlaams"
******* hebben "de Walen" een ander profiel dan "de Vlamingen" en is men in Wallonië op "een andere manier streng" dan in Vlaanderen
******** is Wallonië een "echt andere" regio, en zijn "de Walen" een hinderpaal voor "de Vlamingen" en omgekeerd
********* moet het werkgelegenheidsbeleid gesplitst worden om de werkgelegeneheid te verhogen, dwz om de pensioenleeftijd in Vlaanderen te verhogen en om lastenverlagingen toe te kennen aan "Vlaamse bedrijven".
********** is de overheid de vakbonden liever kwijt dan rijk, en moet stakingsrecht beperkt worden.

Het moge duidelijk zijn: niets is zo verderfelijk als zogezegd "progressief" Vlaams-nationalisme. De Sp.a hanteert verborgen agenda's en is hypocriet over haar intenties op communautair vlak ("alleen maar" werkgelegenheid splitsen betekent in de eerste plaats: minder-België en meer-Vlaanderen).

Het werkgelegenheidsbeleid behoort tot de kerntaken van de federale overheid en blijft daarom best Belgisch. Het zou onaanvaardbaar zijn dat het recht bv op werkloosheidsuitkering verschilt per regio.

Wat zullen de commentaren zijn van vakbond en partij op 1 mei? Ik ben benieuwd.

Op 10 juni:KIES VOOR BELGIË.

HET WONDERMIDDEL

Op 15/03/2007 titelt DS op de voorpagina “WAALSE WERKLOZEN HARDER AANGEPAKT” en wat lezen we daar ? Dat in het jaar 2005 de dienst Forem (de Waalse tegenhanger van het VDAB ) maar 280 dossiers van werkonwilligen doorgaf aan de RVA; in 2006 steeg dit tot liefst 9.106. Daarvan behandelde de RVA 57 procent, en in 41 procent leidde het tot een sanctie. Terecht verklaart de federale minister van werk Peter Vanvelthoven (SP.A) bij het voorstellen van deze cijfers : “Het systeem van regionale-federale samenwerking om langdurige werklozen aan te sporen een baan te zoeken, werkt.”

Jarenlang hebben de Vlaamse autonomisten de lakse houding van Forem in deze aangelegenheid aangeklaagd Op 9 januari 2007, minder dan drie maand geleden, lazen we nog in een perscommuniqué van Unizo de volgende verklaring van Karel Van Eetvelt, de topman van deze vereniging van kmo-ondernemers : “De beste manier lijkt ons de gewesten de bevoegdheid te geven de werkonwilligen te straffen.” Regionaliseren van bevoegdheden is blijkbaar voor veel Vlaamse politici en opiniemakers het wondermiddel waardoor alle problemen opgelost worden. Meestal blijft het bij stoere uitspraken zonder zakelijk onderbouwde argumenten….……

In dit geval was de succes-formule duidelijk niet de splitsing maar wél : “regionale-federale samenwerking”, dixit de minister.

Zijn deze RVA-cijfers geen sterk argument bij een pleidooi voor een méér actieve rol van de centrale overheid, ondermeer in het wegwerken van verschillen tussen de regio’s ? Zou dit ook niet mogelijk zijn op het vlak van het gezondheidsbeleid ?