Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De kiwi rijpt

De kiwi rijpt

Pfizer en MSD betaalden in 2003 geen eurocent vennootschapsbelasting. Hebben die farma-giganten in ruil voor die fiscale gunst de prijs van hun geneesmiddelen zo laag mogelijk gehouden? Zo zit de wereld helaas niet in elkaar. Zolang politici de deuren open laten, blijven farmaceutische bedrijven door een overaanbod en veel te hoge prijzen de ziekteverzekering en de patiënten in de zakken zitten.

kiwi_rijpt_indy.jpg

Een jaar geleden stuurde KWB 17.000 kaartjes naar minster Demotte. Vandaag overhandigden Geneeskunde voor het volk, LBC NVK non profit en de KWB 100.000 handtekeningen om het wetsvoorstel kracht bij te zetten.

Een jaar geleden stuurden talrijke KWB-afdelingen 17.000 kaartjes naar Minister Demotte om de woekerpraktijken van de farmaceutische industrie aan te klagen en te pleiten voor het zogenaamde kiwimodel: een systeem waarbij de farmaceutische bedrijven intekenen op openbare aanbestedingen van geneesmiddelen en onafhankelijke wetenschappers de beste koop uitkiezen. Alleen de geneesmiddelen die als beste koop uit de aanbesteding komen, worden volledig terugbetaald. In Nieuw-Zeeland, het land van de kiwi’s, wordt dit systeem met succes toegepast sinds 1997. De prijs van de geneesmiddelen ligt er 70 tot 90% lager dan bij ons en de nieuwste geneesmiddelen worden er sneller en beter terugbetaald dan hier. Dokter Dirk Van Duppen (Geneeskunde voor het Volk) berekende dat de invoering van het kiwimodel in ons land tot 1,5 miljard euro per jaar besparing kan opleveren. Geen wonder dat de farmaceutische industrie onder druk komt! Hun woekerpraktijken worden maatschappelijk hoe langer hoe minder aanvaardbaar. Dat is zo sterk het geval dat sommige bedrijven zich verplicht zien de prijzen van geneesmiddelen drastisch te verlagen. Een mooi voorbeeld hiervan is de evolutie van de prijs van Zocor 40 mg dat op het KWB-kaartje stond afgebeeld. Herinner u de tekening met de twee identieke capsules. Onder de eerste capsule stond de prijs van Zocor 40 mg = 123,5 euro, onder de tweede de prijs van het goedkoopste generiek = 54,5 euro. Jarenlang kon farma-gigant MSD de ziekteverzekering 69 euro teveel doen betalen voor elke grote doos Zocor 40 mg. Maar op 1 november 2005 liet MSD zijn prijs dan toch zakken naar 70,5 euro en op 1 januari 2006 naar 57,9 euro. Die dalingen zijn ontegensprekelijk het gevolg van de kiwistrijd. En als straks de openbare aanbesteding een feit is kan het nog beter: de prijs van de goedkoopste generiek van Zocor is momenteel 45,8 euro of nog eens 22% goedkoper.

Zowel bij de liberale, de socialistische als de christen-democratische politieke partijen groeit het aantal verdedigers van het kiwimodel. En minister Demotte zelf kondigt een koninklijk besluit aan waarmee hij de firma’s die eenzelfde geneesmiddel op de markt brengen kan bevragen. Het bedrijf dat de goedkoopste prijs biedt zou zijn geneesmiddel 100% terugbetaald zien. Het overaanbod van identieke en dikwijls veel duurdere geneesmiddelen is daarmee nog niet weg, maar het is toch een belangrijke stap in de goede richting.

Een delegatie van KWB, LBC-non-profit en Geneeskunde voor het Volk brengt op 21 december een nieuw bezoek aan het kabinet Demotte om nieuwe stappen in de kiwirichting te bepleiten. In samenwerking met de VUB en met de juridische diensten van mutualiteiten en vakbonden is intussen een wetsvoorstel klaargestoomd dat het kiwimodel in sluitende juridische teksten giet, overeenkomstig de Europese wetgeving. Niemand kan nu nog beweren dat het kiwimodel weliswaar een goed idee is, maar praktisch niet realiseerbaar.

Koen Steel is voorzitter van KWB.

kiwi

Proficiat aan Koen Steel en de ganse KWB ploeg dat zijn schouders zette en blijft zetten onder dit belangrijk voorstel .