Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Nieuwe versie van Ubuntu: "Linux is gebruiksvriendelijker dan ooit"

Nieuwe versie van Ubuntu: "Linux is gebruiksvriendelijker dan ooit"

BRUSSEL -- De goedkoopste versie van Windows Vista kost 329 euro en veel mensen twijfelen dan ook of de nieuwe snufjes zoveel geld waard zijn. Het ideale moment om kennis te maken met het vrije en gratis besturingssysteem Ubuntu Linux. De nieuwe versie die donderdag wereldwijd gelanceerd werd is een uitstekend alternatief voor Vista.

ubuntu-cof-606.png

Versie 7.04 van Ubuntu scoort sterk op vlak van multimedia en helpt u nog makkelijker op een draadloos netwerk. Bovendien was het technisch nooit eerder zo makkelijk om over te schakelen van Windows naar Linux. “Met deze versie is het eenvoudiger dan ooit om de commerciële besturingssystemen links te laten liggen,” klinkt het in het persbericht dat de lancering van de nieuwe versie aankondigt.

Van Ubuntu verschijnen er meteen vier verschillende versies: Ubuntu en Kubuntu, Edubuntu voor het onderwijs en het lichtere xubuntu dat speciaal ontwikkeld werd voor oudere en minder krachtige computers.

Ubuntu werd voor het eerst in oktober 2004 gelanceerd. Van bij het begin stond gebruiksvriendelijkheid centraal. De man achter Ubuntu is de Zuid-Afrikaanse miljonair Mark Shuttleworth. Hij is oprichter van Canonical, het commerciële bedrijf dat Ubuntu sponsort.

Indymedia.be nodigt je uit op een 'install party': breng op zondag 22 april je computer mee, en we installeren samen Ubuntu / Linux. Klik hier voor meer info.

Vista

Uitstekend alternatief voor Vista? Mijn botten ja!

?

Hebt u het ooit gebruikt?

alternatief

Jazeker,het is een goed alternatief.ik gebruik het zonder problemen sinds september van vorig jaar.Virusscannen,defragmenreren,allemaal niet nodig.Toch klein vraagje.Na afsluiten start de computer herop,anderen hebben daar blijkbaar ook problemen mee.Nu moet ik na afsluiten steeds handmatig de groene knop indrukken en dan start de computer niet meer herop.

en ubuntu is zeker niet alleen !!

Er zijn er nog enkele andere die even goed zijn én gratis !!!
En vooral, je herleeft na de hel van windows ! Géén virussen,spyware ed...en het leven zonder al die programma's is een héél stuk beter !
Voorts draait linux op alles...van een discette tot dvd, dus voor ieders wat wils..awel waar blijft ge met uw windows ?
Verder draaien firefox,thunderbird,opera,vmware enz...er perfect op in en open office moet zeker niet onderdoen voor de andere.

LINUX FORREVER is mijn motto !

Heb hier gisteren ook de

Heb hier gisteren ook de nieuwe versie van Ubuntu geïnstalleerd. Op het instellen van (breed-)beeldscherm-resolutie na werkte alle hardware van in t begin. ( oplossing gevonden via gebruikers-forum)
Draadloos netwerk, de fn-toetsen van mijn laptop werkten ook perfect vanaf het begin.

Eens de installatie gedaan was t echt kinderspel om met de ingebouwde installer ( synaptic ) extra software te installeren. Gewoon ff zoeken in de lijst en selecteren. Dus geen gedoe meer met CD'tjes, serie-nummers, illegale software.

Wat een gemak! Windowz gaat hier enkel nog gedraaid worden als t echt noodzakelijk is.

goedkoopste kost 329 euro.

goedkoopste kost 329 euro. Duurste versie bedoel je zeker.

Je kan al een OEM versie van vista basic premium voor 115 euro vinden, en ultimate OEM voor 199 euro. En de OEM is even goed als Retail, zelf beter want het is goedkoper!!

Linux steunen is iets goed, maar men moet geen leugens vertellen over anderen omdat we iets anders willen promoten!

En daarbij, zelf na jaren inspanningen, de gebruiksvriendelijkheid, en diversiteit van programma's van Windows is nog altijd beter dan Linux. Liever nog een Mac OS X (Eigenlijk is Mac nog altijd beste OS) :-D

Je hebt gelijk: € 329

De goedkoopste versie kan je op de kop tikken voor € 329.
http://www.fnac.be/nl/Search/Search.aspx?categoryN=&cIndex=&catalog=soft...
Wil je welliswaar een versie met alle toeters en bellen dan dien je er € 549 voor neer te tellen. En met al ndie toeters en bellen heb je nog niet eens software om tekstje te schrijven, een foto te bewerken, laat staan om een adressenbestand bij te houden, een website te bouwen, .... Dat mag je dan nog allemaal gaan kopen of zoeken op internet.

Kan je eens verklappen in welke zaak je zo maar een OEM versie van VISTA kan kopen? Ik dacht dat je die alleen kon kopen bij de aankoop van een nieuwe PC. Ik kan me vergissen maar zou dan ook graag weten. Al vind ik € 190 nog veel te veel voor dat Virus, vooral omdat ik verplicht wordt om € 190 extra te betalen voor een virus dat ik nooit zal gebruiken, ik zou echt wel liever € 190 korting krijgen en een UBuntu of andere Gnu/linux versie.

Of apple beter is dan Linux?? Is dat een grap. OSX is gewoon een soort linux (BSD) waar apple een eigen windows omgeving voor creëerde.

Bron

http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelid=DMF30012007_050
"Vista is verkrijgbaar in vijf versies, waarvan de goedkoopste 329 euro kost. Wie kiest voor een upgrade van Windows XP betaalt 219 euro. Het nieuwe systeem is een stuk veeleisender dan zijn voorganger, maar pc's van minder dan twee jaar oud zouden in staat moeten zijn de nieuwe software vlot te draaien." Zo staat het in De Standaard.

Ik heb het ook in heel wat andere bronnen gevonden.

beter ???

Hoezo beter ,ik ben in ieder geval blij van Windows verlost te zijn.Op enkele filmpjes met patentrechten na waarvoor men Win32 codecs moet installeren kan ik alles openen,bekijken en beluisteren.Mijn computer loopt ook niet voortdurend vast zoals bij Windows Explorer.Om te surfen was ik al lang overgeschakeld op Mozilla Firefox wat ook al een verademing was.Sneller en veiliger .Mij zien ze bij Windows in ieder geval nooit meer terug.Wie graag veel kosten maakt om Bill Gates nog wat rijker te maken doet maar.Storend is het zeker dat wanneer men een nieuwe computer koopt daar automatisch Vista als besturingssysteem opgeplaatst is.Helemaal niet gezond als u het mij vraagt.

De OEM prijzen, dus wat je

De OEM prijzen, dus wat je betaald voor Windows bij een nieuwe pc liggen een heel stuk lager en zijn zeer vergelijkbaar met wat je nu voor XP betaald, oftewel een euro of 90 voor de Home Basic versie. 115 euro voor Home Premium en 195 euro voor de Ultimate versie.
Ter vergelijk XP Home kost momenteel ongeveer 93 euro, MCE 2005 kost ongeveer 119 euro en XP Pro kost ongeveer 150 euro. Dus Vista is niet duurder. Je betaald alleen extra voor de extra functies in de Premium versie en dat is niet meer dan normaal.http://www.computable.nl/nieuws.jsp?id=1784297

awel kijk eens op

awel kijk eens op www.padeg.be

OEM kan je nu in winkels vinden, je moet maar weten waar. Wie ga nu in Fnac kopen, heb je nergens goedkoper gevonden?

En daarbij hoe kan OSX en Linux zijn. Ze hebben niks met elkaar te maken.

OSX is een laatste Mac OS en Mac OS dateerd van 1983 (Toen onder de naam van Lisa OS, en in 1984 werd het Mac OS)

Linux daarentegen dateerd van 1991, en is gebaseerd op Unix (van 1984).

Het zijn dus vanaf begin compleet anders. Ze werken niet op zelfde manier, ze zien er niet zelfde uit, ..., en zijn compleet op iets anders gebaseerd.

Ik ben helemaal niet tegen Linux, en zou ook voor Linux kiezen indien professionele programma's mee zonder probleem (of ten minste al) zou werken. Welke programma's werken er allemaal met Linux ? Ten minste heeft men meer mogelijkheden van keuzes onder Windows en Mac OS.

Ik heb er mee eens gewerkt (van Suse). Het is al een goed begin vind ik, ziet er niet slecht uit maar heeft nog veel tekorten.

Vreemd ...

Vreemd hoor.

Ik dacht dat Apple enkele jaren gelden van OS is overgeschakelt. Tot enkel jaren geleden ontwikkelden ze een eigen OS maar ze zijn overgeschakelt naar OSX, dat dus in wezen BSD Unix waarop ze eigen windowmanneger ontwikkelden. De basis van OSX is dezelfde als due van Gnulinux : de GCC compiler, en heel wat tools om alles aan de praat te krijgen.

Je kan er hier alles over lezen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mac_OS_X

En het welles nietes spelletje over de prijs van Windows. Kijk je kan windows Vista ook downloaden van de één of andere torrent,.... er zijn al gehackyte versie beschikbaar,... Maar dat is dus niet legaal.

De winkel prijs is dus weldegelijk meer dan driehonderd Euro voor de basis versie, in de Fnac, op het internet, .... het is de prijs die Microsoft oplegt.

Groeten

han

prijzen , degelijkheid. en volwaardig alternatief

Ubuntu werkt goed, ondervind ik zelf iedere dag ,is gratis en hoe je het ook draait of keert,alles van Microsoft kost geld ,meer dan handenvol geld en wordt opgedrongen als het ene echte besturingssysteem.Anonymous heeft geen probleem met Ubuntu maar laat toch niet na om Vista als superieur voor te stellen wat het niet is.Een vriendin van mij zit al weken te sukkelen op haar nieuwe computer met Vista.Ik vraag mij trouwens af waarom een gemiddelde computergebruiker steeds moet overstappen naar een nieuwer systeem . Maar het zit er bij de meeste mensen zeer diep in dat enkel de producten van Microsoft degelijk zijn dat ook zij niet durft over te schakelen naar een goed alternatief zoals Ubuntu of Kubuntu.Sommigen durven zelfs niet surfen met Mozilla Firefox ipv Internet Explorer uit schrik dat het niet goed werkt of omdat nog eens het er zeer diep ingestampt is geweest dat enkel Microsoft goed kan zijn.

Zie, indien ik echt een

Zie, indien ik echt een versie van Linux zou vinden waar ik mij op mijn gemak voelt, en alles, maar dan ook alles, werkt zonder problemen, en alle programma's dat ik gebruik en nodig heb, zonder enige probleem werken, dan zal ik het zeker gebruiken.

Ik heb Windows nu namelijk Gratis en Legaal, en weet niet waarom ik dan moet overstappen naar iets anders dat Gratis en Legaal is. Ik heb een abonnement op MSDNAA omdat ik Informaticastudent ben, en krijg meeste softwares van Microsoft dan Gratis en Legaal (momenteel). Mijn computer heb ik dan zelf gebouwd, dus zelf daar heb ik geen cent aan Microsoft betaald.

En ten laatste, zelf Firefox heeft bugs, want ik heb lang miserie gehad met Firefox, wel minder dan IE6, maar meer dan IE7. Ik gebruik liever Opera.

Gratis???

Je geeft zelf aan dat je informatica studeert en dat je belangerijkst reden om geen linux te gebruiken : "indien ik echt een versie van Linux zou vinden waar ik mij op mijn gemak voelt,"
Dat is dan ook, de enige reden waarom jij als student de virussen van Bill Gates "gratis" mag gebruiken.
Het is zoals de gratis staaltjes van parfums en andere producten.
(De vraag is dan nog hoe gratis gratis in dit geval is, hoeveel betaalt je school aan micrsosoft, .... )

Bovendien moet je mij ook een aangeven wat je als informatica student zou willen doen op Linux dat volgens jou niet kan?
Programmeren in C, C++, perl, java, python, Ruby,????
Websites maken in PHP, perl, html, ryby on rails, ...?

Misschien da je wat moeite zal hebben om een website te ontwikkelen voor een asp server, maar zelfs dat kan bij mijn weten.

Voor het overige werkt alles tegenwoordig onder linux, voor een informatica student lijkt het mij zelf een leuke uitdaging om wat zogegegd niet "out of the box" werkt wel aan de praat te krijgen.

Bovendien is het een mythe dat alles onder windows wel zou werken. Linux is meer plug & play in veel gevallen dan windows. Een digitale camera van Canon word bijvoorbeeld door Linux gewoon herkent en ook het RAW formaat kent lunux, terwijl je voor windows allerleu drivers moet gaan installeren.
Een printer wordt onder linux gewoon herkent zonder dat je enig drivers moet gaan installeren, .... onder windows is dat wel even anders. (zelfs netwerk printers worden herkent). etc etc

prijzen

Een OEM versie kan je alleen kopen bij aankoop van een nieuwe computer.
Wie dus al ee computer heeft moet de volle pot betalen of een upgrade versie.
Prijzen dus van af: € 149 (upgrade) of € 279 (home basic, in de Belgische winkel (en niet volgens een persbericht op nederalndse website).

Dat je voor extra functionaliteit extra moet betalen vind ik helemaal niet zo logisch. Op Linux krijg je dat er immers gewoon standaard allemaal bij, net zoals een goede (open)office, html editor, fotobewerking, audio en video software, GPG /PGP,..... etc etc etc.

Wil je je linux versie veranderen naar een Nederlandstalig, Franstalige, Engelstalige, Duitse, ARabische, Perzische, .... dan kan dat me enkel muisklikken. Bill Gates wil dat je voor elke taal een nieuwe versie van zijn virus koopt.

etc etc

Natuurlijk is Vista niet slecht, het zou eraan ontbreken. Voor € 300 (wat wel echt duur is) maag het ook wel werken denk ik zo. Microsoft is één van de grootste bedirjven ter wereld met aan de top één van de rijkste mensen ter wereld. Maar of het desondanks al dat kapitaal beter is dan Ubuntu- linux, debian-linux, suse-linux, .... daar twijfel ik ten zeerste aan.

Er is niets dat die Windows kan dat ik nu niet kan op mijn Gnu/linux machien.
En spelletjes speel ik op PS, dat is gewoon goedkoper dan mijn laptop of PC oorzien van de nodige snufjes om die spelletjes te kunnen spelen.

Game: Linux 3 - Windows 1 :-)

Ik doe veel meer naast mijn studies.

Volgens mij zijn er geen professionele video-editing programma's voor Linux. Hoeveel programma's van Adobe werken op Linux? Buiten Acrobat dan!

Een computer is niet alleen bedoeld om mee op internet te gaan, e.d. Je kan er veel meer met doen. Veel mensen hebben geen enkele reden om op Windows te zijn, want emails checken en website bezoeken werken ook op Linux, en ook op computers van 10 jaar geleden. Foto's bekijken, een website maken e.d. werken natuurlijk even goed, waarschijnlijk zelf beter. Dat is wat ik aan Microsoft haat, dat ze te veel van hun macht gebruiken, dat ze op alle computers al geïnstalleerd zijn. Indien Linux maar 10% van wat Microsoft heeft zou hebben, dan zijn ze waarschijnlijk beter dan Windows, maar indien ze te sterk worden, worden ze Microsoft Versie 2, iets zoals Google.

Waarmee Google de laatste tijd mee bezig is, is in mijn ogen niet beter dan Microsoft. Ze hebben bijna de controle over heel internet, en Microsoft heeft controle over je computer; indien ze één worden beschikken ze wel veel data over ons. Uiteindelijk zal Google veel sterker zijn dan Microsoft, want Web is toekomst.

Eigenlijk weet je wat probleem van mensen is? Ze zijn bang om iets nieuws, iets anders te testen. Ze zijn bang van Linux want weten niet wat het is.

Hoeveel percent van de bevolking is bij Skynet of Telenet? Er zijn zoveel andere bedrijven, goedkoper zelf met meer dataverkeer. Waarom duurder betalen, enz.

Hoeveel mensen bellen nog via Belgacom. Mensen denken dat Skype goedkoop is, en zijn bang iets anders dan Skype te gebruiken, ze moeten Spyke al dan nog willen gebruiken. Maar hoeveel weten dat je bv. via Voipbuster.com gratis naar heel Europa en Amerika kan bellen? En al zouden ze het weten, ze zijn dan nog bang om het te testen.

Ik geef toe dat misschien één van redenen dat ik niet op een Linux ga, misschien bovengenoemde reden is. Ik werk nu zonder problemen op Windows; computer start op in 10 à 15 sec, geen één virus momenteel, geen problemen buiten natuurlijk de Windows bekendste probleem BLUE SCREEN (af en toe, maar eigenlijk ligt het fout meer aan GPU, want het werkt niet zo goed meer en moet veranderd worden). Ik heb meestal meer last aan Hardware problemen dan Windows problemen, want zoals ik zei heb ik nu een probleem met GPU, en een paar weken geleden heeft na 7 jaar hard werken, HDD stoppen met werken.

Maar je moet mij niet verkeerd begrijpen, ik heb helemaal geen voorstander van Bill Gates, wel heeft zijn project om miljarden aan arme mensen te geven hem wel een pluspunt gegeven.

Ik ben altijd een voorstander van Open Source. Ik denk dat ooit zelf Microsoft verplicht zal worden dit, zelf voor een deel, aan te nemen.

Maar eigenlijk waarom willen mensen dat iets anders dan Microsoft gebruiken, zo graag zeggen dat Microsoft dit en dat is. In plaats van tegen Microsoft te zijn, probeer te tonen en te bewijzen dat Linux beter is. Wat pluspunt ervan is, wat goed eraan is, maar wees ook eerlijk en zeg ook wat misschien minder goed is. :D

Re: Natuurlijk is Vista niet slecht

Jullie zullen wel denken, wat moet de bemoei zuchtige 'Ollander hier?

Uit goed fatsoen, schreef Han:

Natuurlijk is Vista niet slecht

Hier ben ik het niet helemaal mee eens. Ik kwam vanmorgen op deze weblog terecht:

http://kadaitcha.cx/vista/dogsbreakfast/index.html

(Engelstalig en vol met scherm afbeeldingen).

Naast het gegeven dat Vista technisch gezien infantiel is, is er ook van innovatie geen enkele sprake, het is allemaal copycat, gebaseerd op techniek uit de 1970'er jaren.

Meer informatie hierover is beschikbaar via:

http://www.vanwensveen.nl/rants/microsoft/IhateMS.html

(eveneens in het Engels en erg lang).

Het is geenszins mijn bedoeling, de Microsoft aanhangers te kwetsen. Ik vindt het echter wel erg storend, dat Microsoft fanaten bij ieder onderwerp dat GNU/Linux aan gaat, op welk forum dan ook, de sfeer proberen te verpesten met hun onzinnige anti GNU/Linux FUD, waarbij zij hun mening vaak niet onderbouwen en dus maar wat roepen.

Ubuntu is een fantastische distributie voor beginners, c.q. "overstappers". De mensen die al wat langer met GNU/Linux werken, zijn over het algemeen, toch de wat competentere mensen, ook vaak nerds, geeks of (White hat) hackers genoemd. Dat heeft niets met (het gebrek aan) sociale vaardigheden of kleding-smaak te maken, maar met technisch inzicht.

Met vriendelijke groeten,

Marti van Lin
Maastricht.

P.S.: Iedereen veel plezier met Festy Fawn... Open Source rules :-)

FF 704

Blijkbaar is het op die nieuwe Medion pc onmogelijk FF te installeren. SATA wordt niet gedetecteerd met BIOS enabled! Vista en XP doen het wel!

Ubuntu, Vista, OS X

OS X is gebaseerd op BSD. zie Darwin artikel op Wikipedia.
BSD is niet hetzelfde als Linux, maar ze lijken wel vrij hard op elkaar.

Wat ook de prijs van Windows Vista is, wie wil er nu betalen voor iets dat zo kreupel is dat het amper bèta kwaliteit genoemd kan worden? Bovendien zit er ook nog eens hopen DRM in. Gelukkig zijn ze van de Fischer Price look afgestapt, maar windows behandelt computergebruikers nog altijd alsof het peuters zijn. Net als OS X trouwens, maar daar heb je tenmiste een deftige command line en dat maakt veel goed.

Nee nee, geef mij maar GNU/Linux. Als je je hardware een beetje zorgvuldig uitkiest gaat er echt niks boven GNU/linux (behalve dan GNU/Hurd mss ooit in de toekomst). Ik geef om mijn vrijheid, Windows niet. Reclame in mijn chatprogramma? Ik dacht het niet. En toch kan ik wel nog in contact komen met mensen die wel verkiezen om reclame in hun chatprogramma te hebben :)

Naast Ubuntu kan ik trouwens ten zeerste Slackware (download de slax live cd en merk het snelheidsverschil met Ubuntu!) en Debian aanbevelen. Live cd's hebben mij (en vrienden) trouwens al meermaals gered in het geval van een niet bootende windows ;)

linux

De tijd dat de commercie niet mee speelde met de besturingssystemen van microsoft.

Het is van de zotte dat een besturingssysteem eist dat de hardwareconfiguratie geupdate moet worden.
Zelf werk ik het liefst onder linux met dualboot windows, doe geen games, dan kan jezelf afvragen wat heb ik nodig, email brouwsen, mp3, en dvd branden. Dit kan onder linux met beter performes.

Ubuntu en printer drivers

Over Ubuntu in het algemeen ben ik zeer tevreden.
Computer loopt snel (pentium III 1000 Hz 384 ram)

Spijtig dat men een nieuwe printer zo moeilijk geïnstalleerd krijgt.

Ik ben er nog niet uit gekomen, ondanks de vele forums te doorlopen.

Brother DCP315-CN.

Zijn er mensen die me kunnen verder helpen, graag een mailtje.

Dank U

ubuntu

Mensen die windows beter vinden dan ubuntu , hebben geen botten verstand van linux, en doen niet eens de moeite om er leren met te werken.

Nieuwe versie

hey leuk!

Nu vroeg ik me af,
zal er nog zo een plaats vinden voor de 8.04 die onlangs uitgekomen is?