Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Foto's] Solar Olympics zet schone energie in het zonnetje

[Foto's] Solar Olympics zet schone energie in het zonnetje

30 teams uit Vlaamse middelbare scholen streden in Leuven met hun gadget op zonne-energie om een plaatsje in de Solar Olympics, een initiatief dat schone energie samenbracht met wetenschapspopularisering. Vlaams wetenschapsminister Fientje Moerman kon dus niet ontbreken.

Zie bijhorende reportage.

def SolarOlympiade 077.jpg

De Solar Olympiade is een initiatief van het Solar Team, een groep van 14 studenten industrieel ingenieur die met dit type zonnewagen (schaalmodel) in oktober willen meedoen aan de World Solar Challenge, een race van 3000 km doorheen Australië.

def SolarOlympiade 005.jpg

De innovatieprijs ging naar deze witte stok voor blinden, die van stroom voorzien wordt door een zonnepaneel op de helm.

def SolarOlympiade 037.jpg

Dr. Ir. Luc Geuts, decaan van de ingenieursopleiding van Groep T, stelt kritische vragen aan Geert Goeyvaerts (17 jaar, richting Latijn-wetenschappen-wiskunde) en zijn team, over hun deurbel die zonne-energie gebruikt.

SolarOlympics publieksprijs.jpg

Dankzij deze multifunctionele mobiel voor een kinderparkje op zonne-energie kreeg het team van het Immaculata instituut De Panne de publieksprijs.

def SolarOlympiade 103.jpg

Vlaams minister van wetenschappen Fientje Moerman luistert aandachtig naar de uitleg over de Grassdresser, een grasmachine die zelf de weg zoekt, obstakels overwint en gaat schuilen of slapen in zijn oplaadstation. Deze uitvinding werd bekroond als grootste spitsvondigheid.

def SolarOlympiade 065.jpg

Dit interactief stratenplan met bijbehorende zonnepanelen won in de categorie creativiteit.

def SolarOlympiade 052.jpg

Deze meisjes ontwierpen een flashy outfit op zonne-energie naar het model van de mascotte van de wedstrijd, en lieten hun leerkracht vervolgens opdraven als levende paspop.

def SolarOlympiade 129.jpg

VTM-weerman David Dehenauw inspecteert een modelvliegtuigje dat dankzij zonnepanelen zo'n 50% langer in de lucht kan blijven. Deze groep won de prijs voor het grootste gat in de markt.

def SolarOlympiade 173.jpg

De uitvinders van de blindenstok krijgen van minister Moerman de innovatieprijs overhandigd en mogen een dagje bij IMEC in Leuven fotovoltaïsche cellen gaan bouwen.