Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Debat CENSUUR en ZELFCENSUUR in het Internationaal Perscentrum Vlaanderen

Debat CENSUUR en ZELFCENSUUR in het Internationaal Perscentrum Vlaanderen

De Vlaamse Journalisten Vereniging(VJV)organiseerde in samenwerking met Het Internationaal Perscentrum Vlaanderen, een debat deze donderdag over CENSUUR en ZELFCENSUUR.

PICT0011.jpg

"Hoe zit het met de vrijheid van meningsuiting?"
"Kunnen journalisten de mensen nog vrij informeren?"
"Mag er nog met alles gelachen worden?"
"Of zet angst aan tot censuur en zelfcensuur?"

Dat waren de voornaamste 4 vragen van dit DEBAT.
Zaten o.a. rond te tafel, Luk Van Der Kelen,gerenommeerd hoofdredacteur van "Het Laatste Nieuws", en Youssef El Mousaoui,antwerps-marokkaanse stand-up comedian.
Mathias Danneels,vlaams journalist en commentator mocht zijn beroep uit oefenen als moderator
Verschillende actualiteiten onderwerpen van deze laatste maanden, werden tot discutie gebracht.
Zo over "Cartoons" en "Mohamed" was iedereen het eens ,dat het een gebrek aan respect was.Maar vooral volgens L.Vander Kelen,dat het op de manier van het te brengen verkeerd verlopen was.
Over een "hoofddoek" te dragen aan de loketten,dat het een traag processie is die wel positief zal groeien.Iedereen was het eens erover.
"Belgie is Nederland niet" zei,Youssef El Mousaoui,"Islam is in Nederland getolereerd"
" De Islam heeft een beetje tegenslag met de aanwezigheid van de Amerikanen in Irak, en alles word geassocieerd aan de fundamantalisten in het westerse wereld" antwoordde LVDK."Wat dan zeggen van bepaalde supporters van FC Antwerp of GBA?...en dat zijn Belgen!"zei hij nog.
Grootste bezorgdtheid momenteel van de schriftelijke pers schijnt ,volgens LVDK, internet te zijn als ontrouwbaare media ,"waar iedereen van alles kan schrijven."
"'T SCHELDT' -satyrisch-webkrant ,werd geciteerd als ontrouwbaar bron voor informatie, vol leugens.LVDK gaf concrete voorbeelden.
"Een hekel tegen -alles- wat gepuliceerd word op Internet"of "Shit op Internet "waren de mening van Mathias Danneels als conclusie.

Eén van de interessantse vraag van de Moderator aan LVDK was als alles mocht gepubliceerd worden in de schriftelijke pers , en hij had het over,met een voorbeeld van een storende foto over eerste minister Guy Verhoofstad.LVDK antwoordde dat "Ja,ik ben totaal vrij in mijn keus,maar,wet en regels mogen wat verspreid worden ,en uit respect-mensen niet belegen- publiceerd ik niet alles,en dit voorbeeld met Premier zeker niet"

Mijn eerste reactie:

Wij zijn nog preuts(katholieke opvoeding zit er zeker voor veel in),in Belgie en in Vlaanderen, tegenover al de andere Europese landen die ons omsingeld:roddelmagazine hebben onze Markt nog niet kunnen veroveren.Wij hebben nog geen "Sun" zoals in Engeland,"Içi Paris"zoals in Frankrijk.Paparazzi fotografen lopen rond in Monaco,Madrid,Las Vegas of Roma.
Hier lopen al de bv's vrij uit ,van dat soort fotografie of roddels:ze hebben het "boter" van hun beroep en het "room" erbij.
Uit ervaring mag ik ook nog schrijven dat bepaalde gecomercialiseerde beelden,werden door de dagelijkse pers gemaskerd om die wat te verzachten.Sensatie pers werd hier genegeerd(alhoewel er een markt voor is-zie maar naar de kijkfiles bij zware botsing of ramptoeristen)Wij hebben nog veel "werk"om achterstand op buurlanden te halen.En dat is ook zeker een soort van CENSUUR waarvan wij slachtoffer van zijn.
Nog meer over dit debat?
Binnenkort op:
http://www.vjv.info en op
www.ipvlaanderen.be

PICT0022.jpg
PICT0025.jpg
PICT0029.jpg

Een paar illustraties die Belgisch perswereldje beschrijft

PICT0069.jpg

Youssef El Mousaoui(links),Antwerps-Marokkaanse stand-up comedian sinds 06,die in zijn shows ,zelfde beschrijving geeft van zijn landgenoten als veel europees volkje erover denkt.

PICT0076.jpg

Luk Van Der Kelen,hoofdredacteur HLN en media gezicht

PICT0031.jpg
PICT0038.jpg
PICT0042.jpg

Andere illustraties van "het Belgische Perswereld" te bekeken tijdens dit debat

PICT0073.jpg

Mathias Danneels,Vlaams journalist en commentator,Moderator deze avond

PICT0072.jpg

Youssef El Mousaoui:"Ik heb nooit problemen ontmoet met de Marokkaanse Gemeenschap,sinds het begin van mijn carriere als acteur"

PICT0081.jpg

Luk Van Der Kelen:"Niet alleen alles tolereren en respecteren,maar het moet verder, tot aanvaarden of accepteren"(over hoe journalisten in het algemeen hun beroep mogen uitoefenen)

Kenjedit?

http://kenjedit.be ?

Hoe vrij zijn onze gedachten?
Via Derren Brown, NLP en commercials... naar de kleitabletten....onze geschiedenis.
Waar of niet waar?
Kennis is macht.
Ken je dit?

The chain is no stronger

The chain is no stronger than its weakest link.