Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Fotoreportage] Dag van de Arbeid in Leuven (deel 2)

[Fotoreportage] Dag van de Arbeid in Leuven (deel 2)

Zie ook de andere verslagen uit Leuven:
- [Fotoreportage] Dag van de Arbeid in Leuven (deel 1)
- 1 mei-toespraak Rudy De Leeuw van ABVV: “Graaitaks op politieke agenda”

De socialistische vakbond was dit jaar verhuisd van het Ladeuzeplein naar het Martelarenplein voor het station, waar de zon flink haar best deed om het pleidooi van Rudy De Leeuw en Bruno Tobback voor zonne-energie te ondersteunen (De Leeuw nam daarbij zelfs de zinsnede "solidair en solair" in de mond... maar dat kon geen voltreffer genoemd worden).

1meiLeuven1.jpg

Bruno Tobback vond het een goed idee dat de socialisten in het zonnetje waren komen staan: zo hoorde het, volgens hem.

1meiLeuven3.jpg

Hoewel van een strijdlustig socialistisch publiek niet echt sprake was, werden de sprekers toch enkele keren onderbroken voor spontaan applaus, zoals bijvoorbeeld toen De Leeuw de graaitaks verdedigde. Het publiek was het duidelijk met hem eens dat het loon van een topmanager niet mocht afhangen van hoeveel mensen deze ontslaat.

1meiLeuven0.jpg

Talrijke Leuvense sp.a-spirit politici van gemeentelijk, provinciaal en Europees niveau waren komen opdagen, o.a. hieronder het trio Stijn Bex (kamerlid), Bas Verdin (die opkwam voor de provincieraad; hier met toepasselijke 'Marx'-T-shirt) en Mohamed Ridouani (Leuvens schepen van personeelszaken, onderwijs, duurzame ontwikkeling en diversiteit). Daarnaast werden ook Karin Jiroflee (provincieraadslid) en Saïd El Khadraoui (Europarlementariër) gespot, en stapte Vlaams Minister van Werk en Onderwijs Frank Vandenbroucke vooraan mee in de stoet.

1meiLeuven4.jpg
1meiLeuven8.jpg

Omdat de feestelijkheden dit jaar verhuisd waren van het Ladeuzeplein naar het Martelarenplein, kon de stoet ten volle gebruik maken van de Bondgenotenlaan om op te trekken. Het keerpunt lag vervolgens via de Tiensestraat op het Ladeuzeplein. De typische 1 mei-symbolen ontbraken niet: fanfares, vaandeldragers en vakbondstenues.

1meiLeuven7.jpg
1meiLeuven9.jpg

Bij terugkeer op het Martelarenplein werden de mensen uitgenodigd om nog iets te drinken, te genieten van de randanimatie, of een van de standjes te bezoeken. Groepjes zoals deze Kamelot super de lukse brachten de sfeer er goed in met hun meezingers en instrumenten gemaakt van huis-, tuin- en keukenapparatuur. Op de stand van Gaia werd het castreren van biggen zonder verdoving aangeklaagd, het ACOD had een stand met petities, o.a. tegen het sluiten van postkantoren, en het Comité voor een Andere Politiek (CAP), een nieuwe partij die voor het eerst zal opkomen bij de verkiezingen in juni, voerde ook actie.

1meiLeuven10.jpg
1meiLeuven5.jpg
1meiLeuven11.jpg
1meiLeuven6.jpg

De sprekers werden ingeleid en de dag geanimeerd door Jo De Clercq, beter bekend als Jo met de Banjo, die actief is bij sp.a-Herent en zetelt in de provincieraad.

1meiLeuven2.jpg