Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Michael Moore schiet met ‘SiCKO’ op Amerikaanse gezondheidszorg

Michael Moore schiet met ‘SiCKO’ op Amerikaanse gezondheidszorg

Michael Moore’s nieuwste documentaire ‘SiCKO’ schopt deze keer niet alleen president Bush tegen de schenen, maar stelt, over de politieke grenzen heen, de Amerikaanse gezondheidszorg aan de kaak. “We zijn het rijkste land van de wereld. We besteden meer aan gezondheid dan elk ander land. En toch hebben we de slechtste gezondheidszorg van het Westen. Komaan mensen, we kunnen beter dan dat”, spreekt Moore de pers toe op het internationale filmfestival in Cannes.

1.jpg

De nieuwe film van Michael Moore brengt de gezondheidszorg in de Verenigde Staten in kaart, of liever gezegd, het gebrek eraan.
50 miljoen mensen in de VS hebben geen enkele vorm van ziekteverzekering. Zij die wel verzekerd zijn, kunnen evenmin op hun beide oren slapen. “In onze wetgeving staat geschreven dat iedere organisatie moet instaan voor een zo groot mogelijke opbrengst voor de aandeelhouders. Het gevolg daarvan is dat de verzekeringsmaatschappijen zo weinig mogelijk medische hulp aanbieden om zo de winsten hoog te houden”, aldus Michael Moore.
‘SiCKO’ gaat dan ook in de eerste plaats over de Amerikanen die wél een ziekteverzekering hebben, maar die nog steeds niet kunnen genieten van een eerlijke gezondheidszorg.

Middelvinger: 60.000 $, Ringvinger: 12.000 $

Een tekenend en schrijnend voorbeeld uit de documentaire is het verhaal van Rick. Hij verloor de topjes van zijn ring –en middelvinger toen hij hout aan het zagen was. Wanneer hij in het ziekenhuis aankwam gaven ze hem de keuze: zijn middelvinger in ere laten herstellen voor 60.000 dollar of zijn ringvinger, voor 12.000 dollar. Voor beide vingers te restaureren had Rick echter niet genoeg geld, dus het werd enkel de ringvinger. “Het is een verschrikkelijk gevoel om verplicht te worden je lichaam in te delen in prijscategorieën”, aldus Rick’s vrouw.

2.JPG

Michael Moore trok voor de documentaire met verschillende mensen, waaronder Ground Zero reddingswerkers, naar Guantanamo Bay op Cuba in de hoop een medische behandeling te krijgen voor de patiënten.
Hun toegang werd geweigerd en de groep trok verder naar Havana, waar ze in het centrale ziekenhuis gratis werden verzorgd.
De Amerikaanse overheid onderzoekt nu of Moore de VS-handelsakkoorden schond door naar Cuba te reizen. De filmmaker verdedigt zich: “Het was niet de bedoeling om naar Cuba te reizen, maar naar Guantanamo, wat Amerikaans grondgebied is.”
De originele kopie van de film is verstopt op een geheime locatie buiten de Verenigde Staten om een in beslagname ervan tegen te gaan.

Michael Moore toonde zijn nieuwste documentaire al op het internationale filmfestival van Cannes, waar hij na het grote succes van ‘Fahrenheit 9/11’ met open armen werd ontvangen. Ook ‘SiCKO’ kon rekenen op een grote appreciatie.

Kijk hier