Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Het Wereld Sociaal Forum doet voor het eerst Afrika aan

Het Wereld Sociaal Forum doet voor het eerst Afrika aan

Vandaag gaat het Wereld Sociaal Forum (WSF) van Bamako in Mali van start. Na vier keer Porto Alegre in Brazilië en één uitstap naar het Indiaanse Mumbai strijkt het WSF voor het eerst neer in Afrika. Het is de jaarlijkse andersglobalistische tegenhanger van het Wereld Economisch Forum dat in het mondaine Zwitserse Davos de economische en politieke elite van de wereld bijéénbrengt.

mali2006.gif

Het WSF doet voor het eerst Afrika aan

Het worden drukke tijden voor de andersglobalistische wereldreizigers. Dit jaar wordt het Wereld Sociaal Forum verspreid over de drie continenten van de Derde Wereld. Eén dag na het WSF in Bamako (Mali) volgt Caracas in Venezuela. In maart is er ook nog een WSF in Pakistan. Aanvankelijk moesten deze drie evenementen op het zelfde moment doorgaan, maar de zware aardbeving in Kashmir gooide roet in het eten. In mei is er dan het Europees Sociaal Forum van Athene en in het najaar organiseert de Belgische poot van de andersglobaliseringsbeweging een sociaal forum in Brussel.

Het WSF in Mali wordt het kleine broertje van de drie. Daar is de scherpe onderontwikkeling van Afrika niet vreemd aan. Het organiserend comité dat bestaat uit een 500-tal NGO's, kampt met geldgebrek en vliegreizen binnen het Afrikaanse continent zijn zeer duur. Bovendien bestaat het sociale middenveld er uit kleine organisaties die over weinig middelen beschikken. Toch worden daar nog 30.000 deelnemers verwacht.

In de rand van het WSF in Mali wordt ook een jongerenkamp georganiseerd. Het kamp is genoemd naar Thomas Sankara, de progressieve president van Burkina Faso die in 1983 om het leven kwam tijdens een staatsgreep. Het organiserend comité wil ook speciale inspanningen doen om vrouwen naar het WSF te lokken. In de geplande debatten duiken bekende namen op als de econoom Samir Amin, hoofdredacteur van Le Monde Diplomatique Ignacio Ramonet en de onvermijdelijke Franse boerenleider José Bové. Ook de zwarte Amerikaanse dominee en politicus Jesse Jackson zou er zijn opwachting maken.

Een Wereld Sociaal Forum kan je omschrijven als een andersglobalistische jaarmarkt. Honderden organisaties, NGO's en sociale bewegingen stellen er hun activiteiten voor onder de noemer “Een andere wereld is mogelijk”. Er worden debatten en conferenties georganiseerd over thema's als onderontwikkeling, eerlijke handel en vrede. Natuurlijk wordt er ook nagedacht over alternatieven voor de kapitalistische en neoliberale globalisering.

Tijdens het WSF van vorig jaar in Porto Alegre stonden liefst 2500 activiteiten op de agenda. De organisatoren van het WSF in Venezuela houden het nog enigzins beperkt met 2000 activiteiten in 250 verschillende zalen of tenten. Op het WSF in Venezuela worden 100.000 deelnemers verwacht. Uit buurland Colombia alleen al komen 10.000 mensen.

Naar verluidt is er ookvanuit de VS veel interesse voor het WSF in Venezuela. Veel Amerikanen willen wel eens met eigen zien hoe de Bolivaraanse revolutie het er vanaf brengt. De populaire president Hugo Chavez investeert een groot deel van de petroleumwinsten in sociale projecten, is bevriend met de Cubaanse president Castro en gaat regelmatig in de clinch met president Bush. De Amerikaanse veiligheidsdiensten hadden een hand in de mislukte staatsgreep die Chavez van de troon moest stoten.

Chavez houdt zich de komende dagen bewust wat op de achtergrond. Hij wil niet het verwijt krijgen dat hij het WSF gebruikt als platform voor zijn campagne voor de presidentsverkiezingen eind dit jaar. Bovendien staan veel WSF-gangers nogal op hun onafhankelijkheid als sociale bewegingen.