Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De politie gebruikte geweld en traangas tegen de betogers

De politie gebruikte geweld en traangas tegen de betogers

pol traangas.jpg
De betoging in Rostock is net achter de rug. Het was een rustige betoging met NGO`s, actiegroepen, jongeren en gezinnen. Allen hadden ze duidelijke beweegredenen waarom ze naar Rostock afzakten. Op het einde waren er enkele incidenten met manifestanten.

As usual focuste de mainstraim media enkel op de incidenten. Zowat alle Vlaamse kranten kopten op hun website: Demonstranten gooien stenen en flessen tijdens betoging Rostock.

De Standaard

DeMorgen

Het Laatste Nieuws

Dit doet afbreuk aan heel het inhoudelijke aspect van de betoging. Geen enkele van bovenstaande websites die meldt waarom er 80.000 betogers, jong en oud, van overal afzakten naar Rostock om te protesteren tegen de G8. Geen van deze media heeft melding gemaakt van de massale politiemacht die enorm provocerend overkwam en optrad.

Onze verslaggeving van de betoging is op komst.

re:

Snel zelf iets schrijven, hé, zou ik zeggen :-)

OMG, ik heb juist het VTM

OMG, ik heb juist het VTM nieuws gezien en de beelden waren verschrikkelijk. Ze hebben niets inhoudelijk gezecht en ze zeggen weer dat de activisten het waren. Mijn solidariteit aan die jongeren die zo door de politie worden gebrutaliseerd. Ik hoop dat er verder geen incidenten gebeuren en dat ze allemaal veilig thuis komen.

Extreem-links en geweld

Waarom gaan betogingen van extreem-links steeds gepaard met buitensporig geweld; auto's kapot slaan en in brand steken, winkels vernielen, alles moet er aan geloven... ,

En Indymedia moet een beetje serieus blijven: Tijdens het in brand steken van auto's sprak een van de anarchistische leiders: 'We need to put a little bit of war into this protest, We can't achieve anything with peaceful means.' (der spiegel)

Duizende betogers zijn wel degelijk naar Rostock afgezakt om keet te schoppen. Doe dan niet alsof het steeds de schuld van de politie is, waarvan heel wat ernstig gewond zijn.

anarchistische leiders?

anarchistische leiders?

loop tussen de betogers, kijk & probeer het geheel weer te geven

Waarom worden er (bijna) enkel rellen in beeld gebracht?
Waarom zijn de quotes van 1 idioot belangrijker dan de collectieve stem van een vreedzame massa?
Waarom geloven ´de mensen´ wat ze zien op tv en niet wat ze op indy kunnen lezen?
Waarom hadden de BlackBlock mannen die de rellen startten geschoren kinnebakskes? Ik wed ervoor dat ze bij het omhoog steken van hun armen ook een deolucht verspreidden.... denk zelf maar na.

Iedereen zijn ding, leven laten leven en registreren waarheidsgetrouw, JE ZIET WAT JE ZIET ALS JE KIJKT

reactie op extreem links en geweld

Waar was jij tijdens de betoging in Rostock?
De betoging is vreedzaam verlopen, spijtig genoeg is het op het einde wat uit de hand gelopen.
Alvorens meteen een conclusie te trekken na een artikel van hmmm (laat me ff de keel schrapen) "der Spiegel" kan je mss zelf eens komen checken hoe de duitse ordediensten hier met de mensen omgaan ( remember de preventieve razzia´s van afgelopen weken tegen linkse groeperingen)
Naar mijn gevoel is, net als bij de G8-top, de democratie hier ver te zoeken.

"Une nuit notre jour viendra!"

geweld maar vanuit één richting ?

Ik stel gewoon vast dat de meeste betogingen in Europe vreedzaam verlopen en anderen niet. Je gaat me dan toch niet wijsmaken dat het de schuld van de politie is zoals wel degelijk op Indymedia gesugereerd wordt.

Als die extremistische extreem-linkse heriezoekers (enkele duizenden) toch niets met de vreedzame betoging te maken hebben, waarom worden zij dan door de 'vreedzame activisten' op Indymedia verdedigd ??

Wie is de schuld van het geweld ?

Als er weken op voorhand door bepaalde links exstremistische groeperingen opgeroepen wordt tot geweld tijdens de betoging in Rostock en dit tijdens de betoging herhaald wordt met massale vernielingen, wat is dan de essentiele oorzaak van het geweld ?

Elke media-bron erkent dat de betoging in Rostock vreedzaam verlopen is. Er wordt daarbij een duidelijk onderscheid gemaakt.

Maar blijkbaar worden hier ook 'radicale extremisten' verdedigd.

Naief

Wat de 'officiele media' (zoals u het zou zeggen) stellen, is nooit DE waarheid. Dat is een naieve illusie. Die kritiek is dan ook terecht.

Maar als u beweert waarheidsgetrouw te 'registreren' en te 'zien wat je ziet als je kijk', bent u ofwel:

- naief en hoogmoedig de waarheid in pacht te hebben.
- ofwel hanteert u een wel zeer achterhaalde positivistische 19de eeuwse visie op het 'registreren van de werkelijkheid'.

Indymedia haar visie over de betoging tegen de G8 is zeer interessant. Ze wordt evenwel ook door een contextuele bril bepaald.

Daarnaast is het 'waarheidsideaal' (dat een na te streven ideaal en illusie blijft)evenveel geschaadt door Indymedia als feiten (die naar de werkelijkheid verwijzen) verzwegen worden of verzonnen worden. Het kwaliteitsaspect is dan ook een belangrijk element.

Wat dat laatste betreft, vertrouw ik nog steeds meer op bepaalde andere media.

dwarsbomen

Ik heb vorige week al een lezersbrief naar HBVL gestuurd. Die is op zaterdag 26 mei vanschenen. Mijn reactie was op het feit dat HBVL de demonstranten bij voorbaat afschilderde als terroristen (HBVL dinsdag 22 mei, "De geur van Terrorisme", over de Stasi-methode waarbij demonstranten vooraf een geurstaal moeten afstaan aan de politie om bij ongeregeldheden sneller herkend te worden).

Er stond wel een artikel eronder over de grootste terrorist: Bush. Hij werd niet als terrorist benoemd, maar er stond wel dat hij de klimaatakkoorden wou dwarsbomen.

Fout. En ik spreek uit ervaring

Fout, Bart. En ik spreek ervaring want ik heb zelf al vaak aan dit soort betogingen en andere acties meegedaan. Duizenden betogers zijn niet naar Rostock gegaan om keet te schoppen. Tienduizenden betogers zijn naar Rostock gegaan omdat ze bezorgd zijn en omdat ze dit willen kenbaar maken op een vreedzame manier. Enkele honderden heethoofden zijn er om rel te schoppen. Maar de media maken daar geen juiste analyse over, zodat jij, Bart, ook niet juist geïnformeerd wordt.

Daarenboven, en dat heb ik echt meegemaakt (sic!), zetten de veiligheidsdiensten vaak 'agents provocateurs' in die het vuur aan de lont steken. Dit zijn opgeleide politiemensen die zich, vermomd als demonstranten meelopen in de betoging, zich lange tijd rustig houden en op een bepaald afgesproken moment, waarop de ordediensten het welletjes vinden, wild om zich heen beginnen te slaan, met brandbommen gooien en ruiten inslaan. Het fenomeen is beschreven en er zijn onafhankelijke studiediensten (o.a. bij een aantal universiteiten en bij Amnesty International) die hier onderzoek naar voeren.

Het is ook niet gezegd dat álle veiligheidsagenten op de hoogte zijn dat er 'agents provocateurs' zullen zijn. De meeste agenten volgen gewoon bevelen op.

Of dit hier ook het geval was, weet ik niet. Maar ik lees wel dat een betoging van extreem-rechts niet door kon gaan vanwege een wegblokkade, en dat extreem-rechts daarop besloot om zich te voegen bij de grote demonstratie. Toen ik dit bericht gisterenmorgen las, kon ik al min of meer het scenario van de betoging inschatten. En het bleek jammer genoeg te kloppen.

Ofwel zijn de veiligheidsdiensten dom, ofwel hebben ze bewust de betoging van extreem-rechts verhinderd, zodat alles samenkwam en er in die confrontatie onvermijdelijk rellen kwamen.

1) hoeveel betogers waren

1) hoeveel betogers waren er? (een 25 000 à 50 000), en hoeveel ervan zijn opgepakt door de flikken tijdens de rellen (een 100tal). hieruit besluit ik dat een zeer zeer kleine minderheid van de betogers geweldadig waren.

2) ik verdedig rellen absoluut niet, persoonlijk vind ik het een totaal verkeerde strategie, maar toch een beetje nuance: een paar ingeschopte winkelruiten en brandende auto's zijn totaal niets in vergelijking met het geweld dat de leden van de G8 de wereld aandoen. Hoeveel burgers zijn er vandaag weer gestorven in afganistan en irak? Hoeveel politieke opposanten worden vandaag gemarteld in gevangens in Rusland? En zo kan ik lang doorgaan...

Stel u eens voor dat de

Stel u eens voor dat de rellen werkelijk door het blackblock werden veroorzaakt, wat ik persoonlijk niet zo zeer denk, maja ieder zijn eigen meening, waarom laat het nieuws dan niet is ook de andere kant van de G8 manifestatie zien. De vreedzame kant en al die mesnen die niet vechten. Persoonlijk denk ik dat de politie vaak de rellen veroorzaakt, Blackblock gaan er gewoon veel te veel in op, inplaats van ze te negeren vechten ze terug, opzich zijn ze wel in hun recht omdat het dan om pure zelf verdedeging gaat maar dan is het makelijk voor de media om een slecht raport te schrijven over de G8.

De feiten

Jo,

De ervaring leert mij dat in de betogingen waarin ik mee doe ook agenten in burgeruniform meestappen, ook heel wat politieagenten opgetrommeld worden, maar dat er nooit rellen zijn geweest. Hoe komt het dat betogingen tegen de G8 steeds uitdraaien tot geweld ?

Omdat een harde kern enkel op geweld uit is ! Waarom verdedig jij deze keetschoppers ?

Je moet de media eens beter bekijken (beeldmateriaal, Jo. Daar is duidelijk te zien hoe de zogenaamde Black Bloc (die ook zo letterlijk uitzag) nog voor het uitbarsten van het grote geweld voorbij rijdende politiewagens met stenen aanviel en hun ruiten insloeg. Wie provoceert wie ?

Dat de Duitse politie na het aangevallen worden van enkele van zijn eenheden, massaal en resluut ingreep, is een feit, maar goed ... de aanleiding en de motieven van de Black Bloc zijn wel duidelijk.

DE media bestaan niet, Jo, tenzij jij uiteraard DE media bedoeld die in dienst van een bepaalde ideologie staan, zoals in Cuba of Venezuela. Maar goed de persvrijheid is in deze landen niet voor niets het laagste van heel de wereld (cfr journalisten zonder grenzen).

Minimaliseren

Minimaliseren is altijd een terugkomende strategie als het over geweld vanuit eigen hoek komt, zeker ?

1) volgens verschillende bronnen gaat het over 2000 relschoppers (waarvan nog heel wat in de binnenstad zijn)

2) op beelden is duidelijk te zien hoe door extremisten politiewagens vóór de grote rellen vernield werden.

Trouwens welk geweld, Daan, is voor jouw belangrijk ? Enkel het geweld van de G8 landen, of elke vorm van geweld, ongeacht haar afkomst ?

Hoe discriminerend in geweld ben jij ?

2 Belgen opgepakt

Volgens de pers zouden er ook 2 Belgen opgepakt zijn. Per ongeluk of gingen zij ook over de schreef????

Toch wel vreemd dat er

Toch wel vreemd dat er altijd gezeikt word dat het geweld van één kant komt...
Een reclaim the streets is hardhandig uitelkaar geklopt door de politie.
Actie reactie... zo simpel isdat..
Omdat de flikken de wet achter zich hebben mogen zij eender waneer op een "legale" manier geweld gebruiker zonder dat er een haan kraait.
Trouwens nergens zegt de media dat meer als de helft van de gewonde flikken door hun eigen chemische goedjes komt.
Die flikken zijn massas beter uitgerust. Ze hebben allemaal kevlar helmen en wa ist nog allemaal. Als er dan een steentje vliegt: tzen weeral die linksen, slaagt de politie: sja ge moet maar ni betogen.
Zo even mijn gedacht gezegt aan al die kleinburgerlijke hersentjes die nu waarschijnlijk alles op alles zetten om het maar weer af te breken terwijl ze zelf geen zeik doen aan de armoede bestrijden en vooral de verantwoordelijken niet vinden.

Nooit geweten dat met stenen

Nooit geweten dat met stenen en stokken smijten "armoedebestrijding" was...

Kijk, het is niet zo ingewikkeld. Als men wil dat er geen beelden van rellen in de media komen, moet men er voor zorgen dat de betoging vreedzaam verloopt. Met alle respect, maar honderden gewonden, dat zijn geen "incidentjes", dat zijn serieuze vechtpartijen.

Tijdens de betogingen tegen de oorlog in Irak waren er bijna geen rellen die de aandacht afleidden van de boodschap van de betogers, en toen kwam die wél uitgebreid aan bod in de media.

Ook bij de mensen die u voor kleinburgerlijk uitscheldt, is er meestal wel respect voor de mening van andersglobalisten. Maar een betoging die uitdraait op een masssale vechtpartij, is geen goede reclame. Dat is geen complot van de "massamedia"

En die betoging tegen de

En die betoging tegen de oorlog in irak heeft veel geholpen hé...

Op Politics.be zei ik het

Op Politics.be zei ik het volgende:
"Ik zie het gewoon zo, zonder dergelijke troepenmacht geef je mogelijke geweldplegers veel minder aanleiding. Je moet je daar dus niet duidelijk gaan posteren maar eerder op de achtergrond paraat blijven. Zolang er niets gebeurt blijf je met zo'n troepenmacht gewoon best weg uit de buurt van mensen die daar aanstoot aan kunnen noemen. Als er dan toch iets gebeurt, een ruit aan diggelen ofzo, laat dan verantwoordelijke mensen in de betoging zelf proberen de gemoederen bedaren, lukt dat niet en loopt het uit de hand, kom dan vanuit de onzichtbare positie het oplossen maar dan nog niet meteen met waterkanonnen en matrakken.
Ik heb geen enkel bewijs gezien dat er zonder politieaanwezigheid en -optreden vernielingen waren geweest. Verder, tussen die 80000 mensen zullen ook wel heel wat verantwoordelijke mensen zitten die weten dat vernielen van persoonlijke eigendommen niet goed is voor de boodschap vd betoging en die zullen wel proberen dat in te perken. Als de politie komt provoceren en het mogelijks zelf uitlokt, tja, dan kan je zo'n dingen als zaterdag verwachten."

En zoals de anonieme poster hier net boven zegt, vreedzaam protest heeft ook nog niet veel uitgehaald, zeker niet in de internationale context. Je moet de wereldleiders hun plannen echt proberen dwarsbomen, zoals het Iraaks verzet dat doet, of de Venezolanen, of zij die in de haven van Antwerpen de transporten trachtten tegen te houden, of een algemene staking tegen de oorlogspolitiek van de eigen regering (wat ik id VS niet snel zie gebeuren), of ...

Vreemde redenering. Geweld

Vreemde redenering. Geweld is gerechtvaardigd, maar als de politie zich in de buurt vertoont, en eventueel ingrijpt is het hun schuld.

Dat ruikt iets te sterk naar "het recht in eigen handen nemen", om gezond te zijn.

Als men geweld rechtvaardigt door te verwijzen naar het eigen grote gelijk, is er een probleem...

"Geweld is gerechtvaardigd"

"Geweld is gerechtvaardigd" In de context van zaterdag heb ik dat niet gezegd, op zich zou ik er geen probleem mee hebben moest men de hekken rond het G8-domein proberen slopen of Bush auto bekogelen maar dat is dus niet waarrond het zaterdag gebeurde en dat zou ook niets uithalen daar je de G8 niet echt raakt daarmee. Dus nee men moet geen persoonlijk eigendom rond de betoging gaan beschadigen maar ik vraag me dus af of de massale troepenaanwezigheid dat niet uit de hand heeft doen lopen (en verder is er nog ergens een filmpje waarop te zien valt dat het geweld pas begint nadat politie in burger iemand arresteert, ik weet niet in hoeverre de uitleg erbij klopt maar staat ergens op andere indymedia (link op forum politics.be)

Keltoum

Gepost door Keltoum
02.06.2007

Tags