Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

SP.A gaat op kampanje met het generatiepact, maar niet naar de bedrijven.

SP.A gaat op kampanje met het generatiepact, maar niet naar de bedrijven.

Op het SP.A congres van 15 oktober werd aangekondigd dat de partij naar de bedrijven zou trekken om het generatiepact toe te lichten aan de werknemers. Twee weken later worden die plannen wat concreter: er komt een brochure voor de leden en er worden provinciale discussie avonden georganiseerd.

Op het partijcongres (15 okober) kondigde Johan Vande Lanotte, de nieuwe voorzitter, een informatie ronde aan om het generatiepact toe te lichten. In de dagen daarop kon men alleen bevestigen dat die inforonde zeker zou doorgaan. Een week later lezen we in het verslag van het partij bureau dat er wel een informatie brochure komt voor de leden en dat er provinciale discussie avonden worden georganiseerd. De bedrijfsbezoeken staan niet meer op de agenda.

Een gesprek met SP.A woordvoerster Vivi Lombaerts.

“We gaan een informatie brochure maken die via e-mail en de website aan alle onze leden zullen bezorgen. Er zullen ook een aantal gedrukte exemplaren beschikbaar zijn."

Jullie voorzien om half november gespreksavonden te organiseren met de vakbond.

“We hebben dat op het partij bureau en in overleg met de vakbond besproken. We willen dialoog momenten organiseren waarbij er kan geluister worden naar elkaars argumenten.”

Dialoog, dat wil toch zeggen luisteren. Wil dat dan zeggen dat er nog ruimte is voor wijzigingen aan het generatiepact?

“Het is nogal vanzelfsprekend dat er in de technische uitwerking van het generatiepact dingen bespreekbaar zijn. Wij zeggen wel duidelijk, en daarover waren we ook in de media duidelijk, dat de regering verder moet doen. Alle vier de regeringspartijen staan achter het generatiepact, en dus moet men het uitvoeren. Natuurlijk zijn er nog een aantal dingen die technisch moeten worden uitgewerkt, bijvoorbeeld het aspect zware beroepen.”

Jullie waren als partij eerste van plan om naar de bedrijven te gaan. Vervangen die gespreksavonden die ronde aan de bedrijven.

“Ja, omdat we niet provocerend wilden overkomen. Hoe meer de actualiteit vorderde bleek dat het weinig zin zou hebben, het zou een dovemansgesprek worden. Herwig Jorissen (ABVV – metaal) heeft dan de hand uitgestoken om samen in overleg met de vakbonden per provincie een tweetal vergaderingen te organiseren.”

Uit liberale hoek wordt er nu straffe taal gesproken over de stakingsacties van vrijdag. Er zal streng opgetreden worden tegen de piketten. Hoe staan jullie daar tegenover?

“Voor ons zijn het de burgemeesters die lokaal tot een overleg met stakers moeten komen om het op die manier in goede banen te leiden. Het is niet door stoere verklaringen af te leggen dat men bijdraagt tot een sereen klimaat. Wij willen ons niet uitlaten over dat spierballenvertoon dat geen zoden aan de dijk brengt. “

Er komt ook een nieuw wetsvoorstel waarin men het stakingsrecht verder wil beperken.

Maar dat voorstel is er nog niet hé. Ook bij de VLD is men al wat terughoudender geworden.
Wij zijn zeker geen vragende partij voor dergelijke wetsvoorstellen of maatregelen.

Generatiepact: gemeenschappelijke standpunten?

Op dit ogenblik, 20 november, wordt het tijd om te handelen, zegt de regering.

Dat de aanpassing van het generatiepact in de feiten een versterking is ten gunste van de werkgevers, blijkt uit de woorden van de VLD-voorzitter: "Neen, het generatiepact is niet afgezwakt, het is integendeel versterkt".

Het bevat inderdaad veel nieuwe lastenverlagingen:
- lastenverlaging voor laaggeschoolden
- lastenverlaging voor de non-profit
- notionele interesten
- vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers

En men kan zich afvragen of de voorgestelde verhoogde mobiliteit voor kenniswerkers een opstapje kan zijn voor “GATS”, voor vrij verkeer van diensten. Met de zaak Struik in het achterhoofd.

Evenzeer wil de VLD, met een tweede generatiepact voor 25-55-jarigen, "alle hardwerkenden" belonen om hen op die manier te motiveren zich te pletter te werken voor onze economie. Voor de VLD is welzijn duidelijk geen prioriteit.

De Sp.a voorzitter blijft bij de redenering dat zwijgen instemmen is, en dat dus iederen die protesteert, tegen de socialistische beweging handelt. (Zie ook mijn bijdrage : "Verfijning generatiepact: te nemen of te laten"; 3. Regerings-"logica")

Een bijkomend middel om dit protest te breken, is blijkbaar de afspraak dat een akkoord met één vakbond volstaat.

Daarbij ook een beetje stoer doen naar de werkgevers (controles en meldpunten) toont altijd wel "sjiek".

Brochure Generatiepact

Een bespreking van de sp.a - brochure over het generatiepact, vind je bij de archieven:

http://indymedia.all2all.org/news/2005/11/98796.php