Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Interview] Leila Shahid over Palestina: “Europa moet politiek volwassen worden”

[Interview] Leila Shahid over Palestina: “Europa moet politiek volwassen worden”

BRUSSEL – Leila Shahid is de vertegenwoordigster van de Palestijnse Autoriteit bij de Europese Unie. In dit interview, afgenomen op een actie n.a.v. de veertigste verjaardag van de Zesdaagse Oorlog, hekelt ze Europa's gebrek aan politieke wil om Israël te dwingen tot vrede. Europa moet volgens Shahid loskomen van de VS en ‘politiek volwassen’ worden. “Dat is ook in het belang van Europa zelf,” zegt ze.

Leilashahid.JPG

Volgens u is alleen Europa in staat om de ‘rule of law’ in het Midden-Oosten te herstellen. Legt u dat eens uit?
Leila Shahid: “Op internationaal vlak zijn er momenteel twee supermachten: Europa en de VS. Binnenkort zullen er ook China en India zijn, maar daar kunnen we niet op wachten. We moeten het voorlopig doen met Europa en de VS.”

“De VS gaan uit van het principe dat internationale relaties moeten geregeld worden door militaire interventies. Via militaire interventie willen ze wat zij noemen ‘democratie’ en ‘de strijd tegen het terrorisme’ opleggen. We zien daarvan de resultaten in Irak: ze zijn desastreus. De Europese Unie daarentegen heeft van in het begin haar politieke en economische integratie gebaseerd op de gedeelde waarden van ‘rule of law’, soevereiniteit en mensenrechten, en wil die trend ook doorzetten in haar internationale politiek.”

“Maar vreemd genoeg doet ze dat niet in haar houding tegenover Israël. Israël is het enige land dat al 40 jaar systematisch alle Europese waarden op vlak van buitenlandse politiek met voeten treedt: de militaire bezetting, de deprotaties, de gerichte moordaanslagen op militanten, het niet naleven van de Conventie van Genève en van tal van resoluties die Europa en de Verenigde Naties hebben gestemd,… Blijkbaar durft Europa aan Israël niet zeggen dat het net als iedereen de wet moet respecteren.”

Hoe verklaart u dat?
Leila Shahid: “Ik zie twee redenen. Ten eerste herinnert Israël de Europeanen aan hun schuld ten aanzien van de genocide op de joden tijdens WO II. Ik begrijp dat schuldgevoel, want die genocide was verschrikkelijk en ze is amper 60 jaar oud; 60 jaar is niet veel. Om die reden behandelt Europa Israël niet als een normale staat. Dat is weliswaar begrijpelijk maar heel erg, want daardoor levert men Israël uit aan haar gekste militairen. Ik denk niet dat men Israël een dienst bewijst door haar toe te laten de oorlog verder te zetten. Men moet haar integendeel helpen om vrede te sluiten. Gelegen in het hart van de Arabische wereld, tussen 22 Arabische landen, heeft Israël belang bij vrede.”

“Een tweede reden voor de Europese houding is de macht van de VS. De Amerikanen instrumentaliseren Israël. Zij hebben géén schuldgevoelens over de genocide, want ze zijn er niet verantwoordelijk voor. De slachtoffers van de genocide kunnen hen niks schelen. Wat de VS interesseert is dat Israël de 51ste Amerikaanse staat is in het Midden-Oosten, een pion van immens strategisch belang om haar hegemonie over de regio en haar olie uit te oefenen. De Amerikanen hebben er dus helemaal geen belang bij om Israël tot vrede te brengen, want als Israël een genormaliseerde buurstaat wordt van de Arabische landen, kan het haar rol niet meer spelen in de Amerikaanse strategie. Helaas is Europa nog steeds bang van de VS.”

Wat moet Europa doen?
Leila Shahid: “Europa is een jong project; het moet volwassen worden. Europa moet kiezen: je kan niet tegelijkertijd een economische reus zijn en een politieke dwerg. Maar… om een politieke reus te worden moet het wel eerst haar geloofwaardigheid heroveren. Die is Europa kwijtgespeeld met de vernietiging van het vredesproces. Vraag in gelijk welke straat van Mauritanië over Syrië tot Saoedi-Arabië wat de mensen denken over Europa, ze zullen zeggen: ‘Europa meet met twee maten en twee gewichten’.Dat is waar: het legt overal het respect voor de wet op, behalve aan Israël.”

“Het buitenlandse beleid van Europa is nog onderontwikkeld. Ik besef dat het wordt bemoeilijkt door de Europese besluitvormingsprocessen – bij consensus. Maar Europa heeft vandaag een historische kans. De Arabische staten hebben op 8 maart in Ryad een akkoord getekend waarin ze alle 22 aan Israël voorstellen om vrede te sluiten, het land te erkennen, en relaties aan te knopen. De Amerikanen zijn niet geïnteresseerd, die zoeken enkel een extra slagveld. De Europeanen daarentegen zijn bang voor een nieuwe oorlog, bijvoorbeeld tegen Iran. Om die reden is dat Arabische vredesvoorstel een echte kans. Het is aan Europa om Israël onder druk te zetten om er op in te gaan.”

Dat is ook van belang voor Europa zelf, zegt u.
Leila Shahid: “De crisis in het Midden-Oosten is ook besmettelijk voor Europa. Hier wonen 20 miljoen moslims, die Europees burger zijn. Zij begrijpen niet waarom men de wet toepast in de Balkan, in Indonesië, in Congo, maar niet in Israël en Palestina. Dat voedt ook hier extremisme en terroristische netwerken. De bommenlegers van Londen waren van Pakistaanse oorsprong. Weet je wat ze zeiden? ‘Het is omdat jullie niets doen voor de Palestijnen.’ De rechteloosheid van de Palestijnen veroorzaakt overal ressentiment en wordt een soort alibi. Zo kan Bin Laden zeggen dat hij terrorisme bedrijft om de Palestijnen te verdedigen… Als je de ‘rule of law’ niet respecteert, krijg je de wet van de jungle”.

leiladuifje.JPG

Arabisch vredesvoorstel

Voor de geïnteresseerden:

in Haaretz verscheen op 10 juni het opiniestuk
"Why Israel Does Not Engage With The Saudi Initiative"
van Carlo Strenger, prof psychologie in Tel Aviv.