Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Nobelprijswinnaar Yunus ontgoocheld over G8

Nobelprijswinnaar Yunus ontgoocheld over G8

BRUSSEL (KerkNet) - De winnaar van de Nobelprijs voor de vrede, professor Mohammed Yunus, heeft tijdens de Evangelische Kirchentag in de Duitse stad Keulen zijn ontgoocheling uitgesproken omdat de G8 leiders tijdens hun top van vorige week in Heiligendamm de kans niet benut hebben om een evaluatie te maken van de millenniumdoelstellingen die in 2000 werden vastgelegd, net nu wij halfweg de rit zijn.

DSC_0066.JPG

Hij deed zijn uitspraken tijdens een debat met de Duitse premier Angela Merkel. Bij die gelegenheid onderstreepte hij dat het realiseren van de millenniumdoelstellingen niet enkel een opdracht is van regeringen, maar ook van ondernemingen en van elk individu.

Yunus, de stichter van de Grameen Bank voor microkredieten die tijdens zijn toespraak op bijzonder veel bijval kon rekenen, had eerder al een oproep gedaan om meer kredieten te verstrekken aan de armen. Hij pleit tevens voor een hervorming van het banksysteem: “Waarom kunnen de banken de armen geen geld lenen? Wij hebben dat gedaan en dit functioneert”. Volgens Yunus wordt armoede ‘kunstmatig’ in het leven geroepen, omdat ze niet voorgegeven is door de natuur: “Zij ontstaat door een systeem dat door mensen zelf gemaakt is”.

Yunus zei later tijdens een ontmoeting met journalisten dat hij bij de Duitse premier de millenniumdoelstellingen heeft aangekaart en met haar ook sprak over de klimaatverandering. “Bangladesh is een van de armste landen ter wereld. De klimaatverandering zal in toenemende mate ons leven bepalen. Wij verdrinken nog niet. Maar volgens prognoses van wetenschappers staat binnen afzienbare tijd 17% van ons land onder water. Onze huizen staan in brand. Tegen de achtergrond kan men niet oeverloos blijven discussiëren”. Yunus greep de gelegenheid aan om op te roepen tot de ontmanteling van kernwapens: “Wij hebben geen nood aan nieuwe afschrikkingssystemen. Wij hebben nieuwe vredessystemen nodig”.

DSC_0068.JPG