Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Politiek getouwtrek rond sociale verkiezingen

Politiek getouwtrek rond sociale verkiezingen

BRUSSEL -- Minister van Werk Peter Vanvelthoven vaardigde twee koninklijke besluiten uit over de organisatie van de sociale verkiezingen en de vertegenwoordiging van vakbonden in kmo's. De vakbonden hadden daar op aangedrongen omdat werkgevers en vakbonden het onderling niet eens raakten. Premier Guy Verhofstadt dwarsboomt de démarche van Vanvelthoven en vraagt de koning om de twee kb's niet te ondertekenen.

Er komt voorlopig geen einde aan het getouwtrek rond de organisatie van de sociale verkiezingen. In één van de twee kb's legde minister Vanvelthoven de datum van de verkiezingen vast. Tussen 5 en 18 mei mogen de werknemers van dit land hun vakbondsvertegenwoordigers kiezen. Het tweede kb verlaagt de drempel voor een ondernemingsraad tot vijftig werknemers. Die ligt nu op 100 werknemers, maar dat is in strijd met de wet van 1948 en ook met de Europese richtlijn. Als die drempel niet verlaagd wordt, dreigt Europa met dwangsommen vanaf eind juni. Maar ondanks die dreiging wil premier Verhofstadt zich niet laten opjagen. Hij vroeg de koning om de twee kb's niet te ondertekenen.

Volgens Verhofstadt mengt Vanvelthoven zich met de twee kb's in het sociaal overleg. Een lid van de regering kan ze in een periode van lopende zaken beter niet goedkeuren. Volgens de socialistische vakbond ABVV is er helemaal geen sprake meer van sociaal overleg over de sociale verkiezingen. “Het sociaal overleg in dit verband mislukte immers omdat de werkgeversorganisaties het onderling niet eens geraakten”, klinkt het. Dat stelde ook Vanvelthoven vast: “Over dit dossier spreken de sociale partners al vijf jaar en het ziet er niet naar uit dat ze op korte termijn uit deze impasse geraken. Ik wil in deze materie dan ook mijn verantwoordelijkheid niet ontlopen. De problemen moeten uiterst dringend een oplossing krijgen en de sociale verkiezingen moeten - zoals gepland - volgend jaar in mei plaatsvinden.”

Werkgeversorganisatie Unizo dat zich al heel lang verzet tegen een vakbondsvertegenwoordiging in kmo's wil dan weer wel het sociaal overleg nog een kans geven. “De minister van Werk moet in alle neutraliteit de uitkomst van dit sociaal overleg afwachten,” luidt het. Het Vbo haalt de grote woorden boven: “Dit is een kaakslag voor het ondernemerschap,” reageert directeur-generaal Pieter Timmermans. Beide werkgeversorganisaties juichen het doortastende optreden van Verhofstadt toe.

De christelijke vakbond ACV reageert verontwaardigd op het politieke steekspel. “Het ACV stoort zich aan deze ongepaste politieke spelletjes die de rechtsonzekerheid over de sociale verkiezingen verder laten voortduren. Sociale verkiezingen zijn een democratisch recht. Als deze KB’s nu niet worden getekend, komt dit recht van werknemers om hun vertegenwoordigers in het sociaal overleg te verkiezen in het gedrang.” Dat laatste vreest ook het ABVV. “De onzekerheid over de datum en organisatie van de sociale verkiezingen zal bestendigd worden, vooral omdat we niet snel een nieuwe regering zullen hebben.”