Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Ludo De Brabander: “Wat we nu zien in Gaza is het resultaat van onze politiek”

Ludo De Brabander: “Wat we nu zien in Gaza is het resultaat van onze politiek”

In de Palestijnse Gazastrook loopt het geweld op tussen milities van Hamas en Fatah. Een Palestijnse staat lijkt verder weg dan ooit. Indymedia.be sprak met Ludo De Brabander van Vrede vzw over het conflict en hoe het zover is kunnen komen. “Wat er nu gebeurt, is heel duidelijk een gevolg van onze politiek tegenover de Palestijnen. De internationale gemeenschap heeft haar verantwoordelijkheid niet opgenomen.”

2bis.jpg

(foto: keltoum)

“Het huidige conflict brengt ons eigenlijk bij de politiek van een ‘failed state’, een mislukte staat. Daarmee bedoel ik dat zoiets te verwachten valt als je de situatie bekijkt waarin de mensen zich bevinden. Gaza is een soort openluchtgevangenis, waar niemand binnen of buiten kan. Hierdoor is er zo goed als geen economische activiteit mogelijk. De internationale gemeenschap gooit dan nog eens olie op het vuur door alle fondsen op te schorten en de Palestijnse autoriteiten te boycotten. De mensen zitten volledig aan de grond en dat zorgt voor radicalisering”, aldus De Brabander.

Wie schiet nu juist op wie?
Ludo De Brabander: “In de Gazastrook heerst er nu een complete chaos. Hamas probeert Fatah van de machtspositie te verdrijven. Het is niet duidelijk of het gaat om een offensief van Hamas dusdanig, of dat afzonderlijke groepen tegen Fatah zijn beginnen vechten.
De Verenigde Staten en Israël begonnen de troepen van Fatah te financieren en te bewapenen. Condoleezza Rice had zelfs aangekondigd extra troepen te willen trainen van Fatah om te strijden tegen Hamas.
Hamas vreesde dat Fatah op een gegeven moment hetzelfde zou doen en heeft het zekere voor het onzeker genomen, om te vermijden dat ze zelf slachtoffer zouden worden.”

Israël trekt weg uit de Gazastrook en de Palestijnen beginnen tegen elkaar te vechten. Was het dan beter tijdens de bezetting?
“Dat is natuurlijk een heel dubbel verhaal. Israël is een van de grote verantwoordelijken voor de huidige situatie. Israël heeft de grenzen van Gaza hermetisch afgesloten, betaalt zijn verplichte maandelijkse gelden van 50 miljoen euro per maand niet aan de Palestijnen en ze hebben heel de civiele infrastructuur vernietigd, zoals energiecentrales, watervoorzieningen en ziekenhuizen.
Israël heeft hier bijzonder weinig recht van spreken.”

Israël vraagt aan de Verenigde Naties om troepen te sturen. Is dat een goed idee?
“Ik weet niet of dat zo’n ideaal scenario is. Als men nu troepen gaat sturen om zogezegd de chaos in te dammen, dan zou dat wel eens tot meer geweld kunnen leiden.
VN-troepen kunnen, hopelijk vanuit een neutrale positie, eventueel wel nuttig zijn als interpositiemacht. Er moet dan wel eerst een concreet akkoord komen tussen Hamas en Fatah.
Hamas heeft al laten weten dat ze mogelijke interventietroepen gaan beschouwen als een bezettingsleger.”

Hoe kan zo’n conflict worden beëindigd? Het lijkt wel onmogelijk om daar tot een oplossing te komen.
“Dat is natuurlijk een stuk van de chaos die er nu heerst. Eens dat zoiets begint, krijg je meer en meer de logica van het geweld.
Er is sprake van Hamasmilities die Fatahleden zouden hebben geëxecuteerd. Er is ook een aanslag gepleegd op het gebouw van de premier. Je krijgt een reactie met daarop een tegenreactie en het gevaar bestaat dat dit gaat escaleren.
Wat daar gebeurt is te vergelijken met een gevangenisopstand. Ik zie maar een oplossing en dat is dat Fatah en Hamas zelf opnieuw tot een akkoord komen om het geweld te stoppen.”

Wat kan Brussel doen om bij te dragen tot een vreedzame oplossing?
“Brussel moet zo snel mogelijk zijn politiek herzien en hopen dat er vlug een akkoord komt tussen de rivaliserende partijen.
Niet toevallig is er net een rapport gelekt waarin Alvaro de Soto zwaar uithaalt naar de politiek van de internationale gemeenschap. De EU draagt een enorme verantwoordelijkheid. Samen met de VN, de VS en Rusland hebben ze ervoor gezorgd dat de levensstandaard van de Palestijnen sterk is achteruitgegaan en dat de situatie in Gaza rampzalig is geworden.
De negatieve contextuele omstandigheden moeten worden opgeheven. We moeten erkennen dat er vorig jaar een verkiezingsproces heeft plaatsgevonden. Dat wil dus zeggen dat de EU moet erkennen dat de Palestijnen zelf hun leider hebben gekozen, dat de boycot moet worden stopgezet en dat de infrastructuur zo vlug mogelijk opnieuw moet worden opgebouwd.
Dat is contradictorisch genoeg ook in het belang van Israël. Een verdere destabilisatie van de gebieden past niet in hun kraam.”