Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Georges Kamanayo: “Antwerpen moet slogan 'de stad is van iedereen' ook letterlijk nemen"

Georges Kamanayo: “Antwerpen moet slogan 'de stad is van iedereen' ook letterlijk nemen"

Georges Kamanayo stapte eind mei op als voorzitter van de Stedelijke Overlegraad voor Etnisch Culturele Minderheden. "Het Antwerpse stadsbestuur neemt de Stedelijke Overlegraad en de allochtone verenigingen in het algemeen niet ernstig" zegt Georges.

georges.jpg

Georges Kamanayo (links op foto)/ foto John Moussiaux

Waarom nu die beslissing?

“Omdat ik lang genoeg gewacht heb. Na de gemeenteraadsverkiezingen is er niets meer gebeurd. Ik heb nog op eigen initiatief contact opgenomen met de stad en de schepen in kwestie. Maar het gesprek was weinig hoopgevend.”

Wat is er gebeurd met de adviezen uit jaarrapport van de Stedelijke Overlegraad?

“De stad heeft niets gedaan met onze adviezen. Men wil niet geconfronteerd worden met de fouten die gemaakt zijn in het verleden. En ik merk dat men die fouten gewoon opnieuw maakt. Het enige antwoord op het rapport is een nieuw reglement dat zal bepalen hoe de stad voortaan wil werken met de adviesraden. Maar dat is niet wat we vroegen. Het rapport gaat juist over wat er fout is gelopen in het verleden en hoe we dat in de toekomst kunnen vermijden. We willen dat de Overlegraad au sérieux wordt genomen. Als er een voorstel is, moet dat ook gerespecteerd worden.”

U hebt het in uw ontslagbrief ook over het hoofddoekenverbod. Dat kwam er blijkbaar zonder enig overleg met uw raad?

“We leven vandaag in een maatschappij waar godsdienst en staat gescheiden zijn. Gelukkig maar. Iedereen is vrij om zijn eigen godsdienst te beleven. Ik vind dat de maatregelen die ze bij de stad genomen hebben niet stroken met die vrijheidsidee. Ik zie niet in hoe het verbieden van hoofddoeken kan bijdragen tot een betere verstandsverhouding. Het werkt juist contraproductief. Dat heeft niets te maken met neutraliteit. Het kwam overgewaaid uit Frankrijk waar die hele hetze tegen de islam begon.”

U hekelt ook het feit dat de stad niets gedaan heeft aan de overdraagzaamheid en het racisme in de stad.

“Sinds de racistische moorden vorig jaar in Antwerpen zie ik geen enkel resultaat. Ik zie ook geen maatregelen die stad genomen heeft om het racisme aan te pakken. We hebben zelf voorstellen gedaan. We vonden het bijvoorbeeld vooral belangrijk dat er een meldpunt was. Vaak weten de mensen die gediscrimineerd worden niet waar ze naar toe moeten met hun klacht en in veel gevallen durven ze het ook niet te melden. Ik vind dat in zo'n meldpunt allochtonen moeten zetelen die zelf racisme ondervonden hebben en die kunnen detecteren waar het probleem zit. Ik ga ook uit van het standpunt dat sommige ambtenaren bij de stad op een of andere manier verbonden kunnen zijn aan het Vlaams Belang. Zij kunnen stiekem discrimineren zonder gestraft te worden. Antwerpen moet extra waakzaam zijn op dat punt, maar er is geen enkele maatregel genomen.”

U bent ook niet te spreken over het feit dat er geen allochtone schepenen zijn terwijl de allochtone gemeenschap toch voor heel wat stemmen heeft gezorgd voor sp.a?

“Het is lachwekkend, hé. Voor de verkiezingen zeggen ze allemaal: 'de kiezer beslist'. Wel, de kiezer heeft beslist, maar men heeft zijn stem niet gerespecteerd. Men heeft blijkbaar schrik van het VB en wil de stem van de VB-kiezer terugwinnen. Hoe kan je dat anders verklaren? In andere Vlaamse steden als Gent en Sint-Niklaas werden wel allochtone schepenen aangesteld.”

“De stad moet haar slogan 'de stad is van iedereen' ook letterlijk nemen. Men moet rekening houden met iedereen die woont en leeft in Antwerpen. Men denkt nu dat als de stad proper is en er geen criminaliteit is, dat al de problemen opgelost zullen zijn.”

Misschien wil de stad op een andere manier communiceren met de gemeenschappen?

“Dat zou kunnen, maar dan moet de stad dat eens bespreken met de gemeenschappen en niet doen alsof er vanalles gebeurt terwijl er in werkelijkheid niets gebeurt.”

Is er al reactie gekomen op je ontslag?

“Van de stad heb ik nog geen reactie gekregen. De vertegenwoordigers van de grootste gemeenschappen, de Turkse en Marokkaanse gemeenschap, hebben al laten weten dat ze zelf ook niet veel zin meer hebben om nog in zo' n raad te zetelen.”

Lees hier de ontslagbrief

Liefde Laan Samen Sterk Straat

leuke positieve straatnaam affiches die je kan laten printen vanuit elke copyshop op deze link
kost 2 euro voor 2 stuks op een a3 formaat;
www.flickr.com/photos/8721737@N02/

Afrikaanse leeuw straat
Arabische Cijfer lei
Diversiteitslei...
enz

wanneer gaat men nu eens

wanneer gaat men nu eens stoppen met "racistische" moord te vermelden?
één belg draait door,omdat wij als belgen hier bediscrimmineerd worden,en het is een racistische moord.
maar als jullie lieve marokaantjes buschauffeurs doodstampen en jongens doodsteken voor hun mp3 dan is het een "tragisch" ongeval.
schandalig is het !

Beste Anonieme , Er is toch

Beste Anonieme ,

Er is toch een klein verschil tussen iemand die mensen begint af te schieten omdat ze een andere huidskleur hebben (racisme dus) en iemand die iemand neer steekt om iets af te nemen (roofmoord), beiden zijn zeker tragisch, maar het één is een racistische moord en het andere is een roofmoord ongeacht nationaliteit.

Groeten

dit wordt wschlijk eens niét gesencureerd?

"Ik vind dat in zo'n meldpunt allochtonen moeten zetelen die zelf racisme ondervonden hebben en die kunnen detecteren waar het probleem zit."

Dat bestaat toch al? Het CGKR?