Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

‘Child Watch’, de ngo’s op Couleur Café

‘Child Watch’, de ngo’s op Couleur Café

Couleur Café is feest en muziek, maar is ook een sociaal project. Onder de noemer ‘Child Watch’ stelden dit jaar 13 ngo’s hun werk voor aan het publiek. Dit jaar was het thema kinderen. Iedere ngo laat zien wat zij doet om de levensomstandigheden van kinderen in het Zuiden te verbeteren.

oxfam 1.jpg

Oxfam
Oxfam stelt dit jaar op Couleur Café twee projecten voor, één in Cuba en één in Mozambique. “In Cuba werken we vooral in de wijken van de hoofdstad. Onze belangrijkste doelgroep daar, zijn de jongeren. Steeds meer geraken die gedemotiveerd en gefrustreerd. Ze hebben geen of nauwelijks toegang tot het Internet en hun internationale contacten verlopen erg moeizaam. Ze zweven ergens tussen traditie en vooruitgang”, zo vertelt Veerle De Craene van Oxfam. “We proberen ter plaatse culturele activiteiten te organiseren, maar ook lessen Engels en Internetlessen.”

In Mozambique probeert Oxfam het probleem van het geweld tegen vrouwen te bestrijden. “Je moet zowel wettelijk actie ondernemen als trachten een mentaliteitswijziging door te voeren. Zo’n verandering doe je best bij jongeren. Oudere mensen zijn vaak vastgeroest in hun denken”, aldus De Craene.
Oxfam probeert door activiteiten en debatten te organiseren, de kinderen er bewust van te maken dat huislijk geweld niet acceptabel is.

Op het festival heeft Oxfam een grote inzamelactie van kleren op poten gezet. De kleding wordt tweedehands verkocht en de opbrengst gaat naar de projecten en de partners van Oxfam. “Het is ook een sociaal project. Langs de ene kant worden er mensen tewerkgesteld die al lang werkloos zijn en langs de andere kant verkopen we de kleren tegen een zacht prijsje, zodat iedereen ze kan kopen”, aldus De Craene. “De inzamelactie is al een groot succes geweest, maar de kleren moeten wel eerst grondig gewassen worden, de geur is soms niet te harde.”

sos kinderdorpen.jpg

Sos Kinderdorpen
Aan een lage, ronde tafel zitten allemaal kinderen te knutselen. Ze maken kleine huisjes. “We bouwen hier eigenlijk kinderdorpen, net zoals de echte kinderdorpen in de verschillende landen. Kinderen mogen hier een klein huisje komen metselen”, zo vertelt Solveig Vinamont van Sos Kinderdorpen.

De organisatie bouwt overal ter wereld dorpen waar kinderen terecht kunnen die geen ouders meer hebben. “Het is belangrijk om ook hier in België de kinderen bewust te maken van de problemen in de rest van de wereld. We proberen zo al spelenderwijs de kinderen te sensibiliseren.”

Dit jaar is het artistieke programma van Couleur Café zo goed gevuld, dat er voor de bezoekers nog maar weinig tijd overschiet om de standjes van de ngo’s te bezoeken. “We moeten echt hard ons best doen om onze stand leuk en aanlokkelijk te maken. De mensen die dan een kijkje komen nemen, geven we informatie over de projecten van Sos Kinderdorpen”, aldus Solveig Vinamont.

unicef.jpg

Unicef
Ook het Kinderfonds van de Verenigde Naties, Unicef, vindt het erg belangrijk om deel uit te maken van het solidariteitsdorp. “Momenteel maken we deel uit van een actiegroep die de rechten van kinderen verdedigt. Twee zaken zijn daarbij erg belangrijk. Kinderen moeten een toekomst kunnen hebben en ze moeten een goede gezondheid hebben”, aldus Anne-Sofie Igot van Unicef.

“Om de mensen bewust te maken van de problematiek, hebben we een kleine wedstrijd georganiseerd. We hebben een vragenlijst opgesteld met redenen waarom een kind terecht kan komen in de neerwaartse spiraal van mishandeling. De mensen moeten dan proberen de zeven juiste en de zeven foute redenen te vinden”, zo legt Anne-Sofie Igot uit.

dynamo.jpg

Dynamo International
Dynamo International is een organisatie die zich bezighoudt met het coördineren van straathoekwerkers. Ze zijn begonnen in Brussel, maar de laatste jaren zijn ze zich meer en meer internationaal gaan richten. “Dynamo werkt nu samen met straathoekwerkers uit 27 verschillende landen en probeert zo samen tot een betere structuur te komen”, zo vertelt Edwin de Boevé, directeur van Dynamo International.

“Het doel van Dynamo is om mensen overal ter wereld, op te leiden tot straathoekwerkers”, vertelt de Boevé. “We proberen structurele antwoorden te vinden rond de problemen van straatkinderen en kinderhandel. Een betere bescherming van de jongeren in de straat is noodzakelijk.”

Dynamo heeft op Couleur Café een gezelschapsspel meegebracht van straathoekwerkers in Nepal. “Dit spel wordt gebruikt om contact te leggen met de kinderen en om op die manier een band te creëren. De kinderen krijgen zo eindelijk ook een beetje rust en vrije tijd.”

Buiten het spel kunnen de bezoekers ook postkaartjes kopen die door straatkinderen van Nepal en Kongo zelf zijn gemaakt. “We hebben ook foto’s van die kinderen opgehangen, zodat de mensen een beter beeld krijgen van hun situatie.”

amnesty.jpg

Amnesty International
“We zijn hier op Couleur Café om de rechten van de kinderen te verdedigen. Dat wil zeggen, dat we protesteren tegen het mishandelen van kinderen en dat we opkomen voor de vrije meningsuiting en voor het recht om niet gediscrimineerd te worden”, zo vertelt René Bertrand van Amnesty International.

In het solidariteitsdorp belicht Amnesty International hoofdzakelijk het probleem van de kindsoldaten in Afrika. “We laten hier op het festival een petitie rondgaan voor de rechten van kindsoldaten.”

Amnesty ziet vooral goed onderwijs als een uitweg voor de ontwikkelingslanden. “Wij willen er voor zorgen dat alle kinderen naar school kunnen. Er moet degelijk en volwaardig onderwijs komen.”

rode kruis.jpg

Rode Kruis
Het Belgische Rode Kruis stelt haar project voor rond arme kinderen in Afrika. “We hebben drie thema’s. Straatkinderen, kindsoldaten en kinderen met ernstige ziektes”, aldus Zoé Gelin van het Rode Kruis België.

Het Rode Kruis helpt straatkinderen naar school gaan, hun gezondheid in orde houden en met het terugvinden van hun familie. “Voor zieke kinderen in Afrika proberen we ter plaatse kleine ziekenhuizen op te richten om zo de kinderen te helpen en ze de juiste medicatie te geven.”

De binnenzijde van het standje van het Rode Kruis is helemaal bedekt met foto’s. “We hebben verschillende straatkinderen in Afrika een wegwerpfototoestelletje gegeven. Ze hebben allemaal foto’s van hun omgeving genomen, waardoor we een beter beeld krijgen van hun levensomstandigheden”, zo vertelt Zoé Gelin.

vredeseilanden.jpg

Vredeseilanden
Voor Vredeseilanden is de ontwikkeling van het kind heel belangrijk. Dat is dan ook het onderwerp van hun stand op Couleur Café. “Voor een kind is het noodzakelijk om voeding, gezondheid en liefde te hebben tijdens het opgroeien. We hebben hier symbolisch dan ook een groeimachine geïnstalleerd”, aldus Laurent Deutsch van Vredeseilanden.

Er is ook een speelgoedtreintje opgesteld, dat de weg van het kind voorstelt naar de volwassenheid en ons langs de verschillende projecten van de ngo’s brengt. “De dingen die we hier hebben gemaakt zijn er om aan te tonen dat het noodzakelijk is voor een kind om goed te kunnen ontwikkelen tot een volwassen persoon. Wij belichten maar een deel van wat een kind nodig heeft. Samen met de andere ngo’s vullen we elkaar aan om het leven van kinderen over de hele wereld te verbeteren”, zo vertelt Laurent Deutsch.

“We willen vooral mensen aanspreken die de Derdewereldproblematiek nog niet kennen. We willen een groter en breder publiek aanspreken. Couleur Café is daar een heel goede plaats voor.”