Grote verslagenheid bij werknemers Inbev na aankondiging nieuwe ontslagen
Grote verslagenheid bij werknemers Inbev na aankondiging nieuwe ontslagen
christophe24 februari 2006 – 20:24
BRUSSEL/LEUVEN -- Door een nieuwe herstructurering bij biermultinational Inbev dreigen nog eens 201 werknemers hun baan te verliezen. De ontslagen komen er net op de dag dat Inbev een nettowinst van 1 miljard euro aankondigt. De vakbonden reageren verbijsterd.
Werknemers Inbev tijdens de solidariteitsbetoging in Hoegaarden (foto han soete)
109 jobs weg in Jupille, 25 in Leuven en 14 in de depots en 1 bij de onderhoudsdiensten. Dat is het zware verdict na een nieuwe herstructurering bij het Belgisch-Brazilaanse bierconcern Inbev. Daarbovenop komt het nieuws dat 52 werknemers van de IT-afdeling in de aanbieding worden gezet. Inbev wil deze jobs outsourcen. Vakbondssecretaris Annemie Plessers (LBC) was er vanmorgen bij toen de werknemers van de vestiging in Jupille ingelicht werden tijdens een personeelsvergadering. “Er heerste grote verslagenheid,” aldus Plessers. “Om twee uur was er ook in Leuven een personeelsvergadering en ook daar reageerden de werknemers verbijsterd.”
Inbev hoopt met de herstructurering kosten te besparen, maar daar heeft Plessers weinig begrip voor. “De werknemers worden geconfronteerd met de ene herstructurering na de andere en ondertussen maakt Inbev mooie winstcijfers bekend,” zegt Plessers. Volgens Plessers gaat Inbev ook heel ver in die besparingen. “Vorige week moesten heel wat bedienden hun mobiele telefoon en laptop inleveren. Sinds kort staan er ook files aan de copieerapparaten doordat veel werknemers één apparaat moeten delen.”
De directie van Inbev schermt met het argument dat het bedrijf sinds de fusie met het Braziliaanse Ambev een echte multinational is. “Het is niet omdat Inbev nu een multinational is dat het bedrijf geen maatschappelijke verantwoordelijkheid meer heeft,” zegt Plessers. “Ze zeggen dat ze herstructureren om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen, maar ondertussen zijn een pak mensen hun job kwijt en moeten de achterblijvers hun werk opvangen. Dat verziekt de sfeer.”
Volgens Plessers waren de resultaten van dat beleid al te merken op de personeelsvergadering. “De schrik zit er goed in. Een aantal mensen durft gewoon zijn gezicht niet laten zien omdat ze bang zijn.”
De vakbonden beraden zich nog over mogelijke acties. “De directie heeft zich goed voorbereid op acties. Ze procuderen al drie weken alsof het zomer is en hebben overal in Europa stock voor veertien dagen. Ook in het hoofdkwartier zijn er voorzorgsmaatregelen getroffen. We moeten dus zoeken naar acties die de directie echt pijn doen,” zegt Plessers.
De vakbondne hopen deze keer wel op een Europese syndicale reactie. “Vorige keer zei Inbev nog dat het enkel om een herstructuering in België ging en dat het dus niet nodig was om een Euroese ondernemingsraad bij elkaar te roepen. Deze keer delen ook andere landen in de klappen en kunnen ze er niet meer onderuit,” zegt Hugo Coosemans van het ABVV. De Europese ondernemingsraad zou woensdag al bijeenkomen.
Ondertussen wordt er nog altijd onderhandeld over de vorige herstructurering waarbij 232 op de tocht staan door onder meer de verhuis van de productie van Hoegaarden naar Jupille. “Het lijkt een bewuste politiek van Inbev om hun herstructureringen te 'saucissoneren',” zegt Coosemans, maar wij hebben die planning wel doorkruist door de lange consultatiefase die wij hebben afgedwongen.” De vakbonden hebben de directie een lijst vragen voorgelegd en willen half maart ook alternatieven voorstellen. Volgens Plessers willen de vakbonden dat ook bij de nieuwe herstructurering doen.
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme
dehaene en de arbeiders berusting of verzet
vanglabeke noel, 28/02/2006 – 23:48
En voor zwaargewicht in de beheerraad Dehaene zal het weer onvermijdelijk zijn zeker.Gezien de mooie winstcijfers zal er voor hem weer een mooi appeltje voor de dorst afvallen .De arbeiders en bedienden zullen het moeten doen met het klokhuis en de schil.Wanneer zal men van vakbondszijde eindelijk eens ook het systeem in vraag stellen of op zijn minst eens een poging ondernemen om wereldwijd een strijd te organiseren .Of ben ik nu een naieve kloot die gelooft dat wij het tij kunnen doen keren met een aanzet tot internationale solidariteit.
Een schande! Dehaene zou met
Sven, 07/01/2010 – 18:07
Een schande! Dehaene zou met zijn ACW achtergrond op zijn minst het goede voorbeeld moeten geven, zijn mandaat opgeven en zich openbaar uitspreken tegen dergelijke wantoestanden, die onder het mom van globalisering een gangbare praktijk zijn geworden.
Geassocieerd worden met (meestal multinationale) bedrijven die ontslagrondes laten samengaan met de publicatie van enorme winstcijfers is een blaam voor iemand van Dehaenes kaliber en geloofwaardigheid.
Ik zou het dan ook appreciëren moest in elke interview dat van hem wordt afgenomen in 2010 deze dualiteit aangekaart wordt.
Ikzelf heb na de aankondiging van de sluiting van Hoegaerden alle Inbev producten geweerd en ben overgeschakeld op Maes. Solidariteit is het enige antwoord op dergelijke crapuleuze praktijken. Waarom geen (dagelijkse) betoging(en) organiseren voor het huis van de CEO? Onze vriend bij Fiat, wist dit alleszins niet te appreciëren (wat moeten de buren wel niet denken!). Dit leidt niet tot oplossingen, want laat ons wel wezen er worden altijd mensen bereid gevonden om tegen betaling van royale directiebonussen andere werknemers zonder boe of bah te nekken, maar het geeft wel voldoening om de reactie te zien wanneer mijnheer de CEO thuiskomt en merkt dat zijn werk hem gevolgd is.
Een ontslag heeft een enorme en negatieve impact op het leven van een werknemer, waarom mag diezelfde negatieve impact niet gevoeld worden door diegene die aan de basis van dergelijke beslissingen liggen?