Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Live Earth is stap in de goede richting - WWF

Live Earth is stap in de goede richting - WWF

Brussel, 6 juli 2007 – Zaterdag worden over heel de wereld de Live Earth-concerten georganiseerd. Ze zullen miljoenen mensen overtuigen van de noodzaak om iets te doen aan de klimaatverandering. WWF, de internationale natuurbehoudsorganisatie, is dan ook een officiële partner van Live Earth. Want Live Earth is een goede zaak. Hoe meer mensen ervan overtuigd raken dat ze zelf, elk op hun manier, hun best moeten doen om de klimaatverandering af te remmen, hoe meer een oplossing voor het klimaatprobleem dichterbij komt. Live Earth geeft bovendien zelf het goede voorbeeld, door de impact op het milieu via een pak maatregelen zoveel mogelijk te beperken. En dat kan WWF alleen maar toejuichen.

WWF, het World Wide Fund for Nature, wil dat zoveel mogelijk mensen gehoor geven aan de dringende oproep om de opwarming van onze aarde af te remmen. Daarom heeft WWF aan de organisatoren van Live Earth onder meer allerlei tips gegeven over hoe elk van ons, elk op zijn manier de klimaatverandering kan afremmen. Dat kan gaan van je woning beter isoleren, over groene stroom van wind- of zonne-energie gebruiken, tot lokale, verse groenten eten in plaats van diepgevroren, en ga zo maar door. Het zijn kleine dingen, maar allemaal samen maken ze een enorm groot verschil.

De Live Earth-concerten zelf maken op een ander vlak ook nog een enorm groot verschil. Want nog nooit heeft een evenement van een dergelijke omvang zoveel maatregelen genomen om zijn impact op het milieu tot een minimum te beperken. Alle elektriciteit komt van hernieuwbare bronnen, het gebruikte plastic is zoveel mogelijk gemaakt van biologisch afbreekbare producten zoals maïs, alle leveranciers helpen bij de recyclage van hun producten, de CO2-uitstoot van de vliegtuigreizen van alle artiesten en medewerkers zal gecompenseerd worden, en ga zo maar door. Live Earth bewijst dat het dus wel degelijk mogelijk is om grote evenementen te organiseren en tegelijk het milieu minimaal te belasten. En dat geldt niet alleen voor concerten. Ook in ons dagelijks leven kunnen we het milieu sparen, zonder dat we daarvoor al onze luxe overboord moeten gooien.

WWF zet zich al jaren in om iedereen daarvan te overtuigen, en op die manier de opwarming van de aarde af te remmen. Bij ministers en overheden lobbyen we om goede wetten uit te dokteren om het milieu minder te belasten, met bedrijven werken we samen om hun CO2-uitstoot te verminderen, of hun productieproces milieuvriendelijker te maken, en burgers sensibiliseren we om in hun eigen huis, hun job, hun wijk of stad maatregelen te nemen om hun impact op het milieu te verkleinen. Want hoe meer mensen ons daarbij helpen, hoe sterker we staan om het klimaatprobleem op te lossen.

De opwarming van de aarde afremmen, is volgens WWF echt wel mogelijk. Het rapport Climate Solutions: WWF’s vision for 2050, heeft aangetoond dat we op dit moment al over voldoende duurzame en milieuvriendelijke energie en technologie beschikken om de klimaatverandering te beperken. Maar alleen op voorwaarde dat enkele cruciale beslissingen in de komende vijf jaar worden genomen. Want alleen dan kunnen de gekende energiebronnen en technologieën aangewend worden om tussen nu en 2050 tegemoet te komen aan de voorziene verdubbeling van de energievraag in de wereld. En tegelijkertijd kunnen we erin slagen om de CO2-uitstoot met ongeveer 60 tot 80 procent te doen dalen. Die daling is nodig om de gevaren van de klimaatverandering af te wenden.

De klimaatverandering negeren is helemaal geen optie, volgens WWF. De zeespiegel is al aan het stijgen. 100 miljoen mensen die op minder dan één meter boven de zeespiegel wonen, lopen het gevaar hun huizen en middelen van bestaan te verliezen. In India en China zullen mensen honger lijden omdat de oogsten zullen mislukken als gevolg van de opwarming van de aarde. Daarnaast komt ook de voorziening van zoet water voor honderden miljoenen mensen in het gedrang. De arme landen zullen er het meest onder lijden, terwijl ze er net het minst verantwoordelijk voor zijn, en niet het geld hebben om te reageren. Maar zelfs de rijke landen kunnen enorme schade oplopen. Doen we nu niets aan de klimaatverandering, dan zal dat ons op economisch vlak uiteindelijk veel meer kosten dan als we nu wel iets doen, zo maakte het rapport van Sir Nicholas Stern duidelijk. Om van de schade voor mens en milieu nog maar te zwijgen. Hoe meer mensen actie ondernemen om de opwarming van het klimaat af te remmen, hoe beter. En hopelijk dragen de Live Earth-concerten daartoe een massa kleine steentjes bij.

Meer informatie:

Jan Derom, Hoofd Pers en Events, WWF Belgium, 02/340.09.56, jan.derom@wwf.be