Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Persbericht] 200 mensen op fakkeltocht voor bedreigde Lappersfortbos

[Persbericht] 200 mensen op fakkeltocht voor bedreigde Lappersfortbos

Vanavond organiseerden we (Groene Gordel Front in Brugge en Ommeland - Vereniging voor Bos in Vlaanderen - Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen - Jeugdbond voor Natuur en Milieu - VZW Groen) samen met de Lappersforters een fakkeltocht in het kader van de Nacht van de Duisternis. Duisternis die nog altijd heerst over de Vlaamse en de Brugse ruimtelijke ordening. De fakkeltocht van stad naar bos is bedoeld als een ludieke rouwstoet & positieve treurmars voor het nog steeds bedreigde (2 delen van hut) Lappersfort.

fakkel2.jpg

We willen geen bouwvergunning voor Fabricom en geen weg voor Bombardier in hut Lappersfort. Er zijn duurzame alternatieven. Zo ook voor het acuut bedreigde Chartreusegebied. Onder het motto 'duurzame en dierbare stadsplanning nu ' stappen we van het Brugse stadhuis op de Burg naar het Lappersfortbos aan de rand van de tweede groene gordel. Burgemeester Visart (*) legde destijds de eerste groene gordel van Brugge aan (de Vesten). We roepen burgemeester Moenaert en zijn rood-oranje stadsbestuur op om nu de tweede groene stadsgordel integraal te behouden en te beschermen.

Kunnen we het maken een deel van het bekendste zonevreemde Vlaamse bos te kappen ? Kunnen we het maken de groene inrijpoort van Brugge te verkwanselen voor kantoren van bedrijven?
Brugge moet een voorbeeld-stad zijn en kan de bijl niet zetten in de groene gordel van bos, natuur en open ruimte! Een duurzaam alternatief B-plan is on line op www.ggf.be

In Brugge is er ruimte zat aan leegstand en duurzame alternatieven. Waarom niet een plan-Neutelings bis waarbij de potenties van de twee stationsomgevingen (St.-Michiels & St.-Pieters) in kaart worden gebracht door planners, overheden en middenveld. Coproductie voor een duurzame stad met torens en kantoorcomplexen die het stadsweefsel en de duurzame mobiliteit versterken. We denken en dromen dat het anders kan. We houden het kleine waakvlammetje van de hoop brandend en herhalen onze dringende oproep!

We vragen aan de verschillende overheden om alle duurzame mogelijkheden uit te putten zodat geen bomen dienen gekapt te worden in het bufferbos BPA Brugeoise, fase Ten Briele. Dit kan als de politieke wil gevonden wordt om een duurzame ruiloperatie (van beschikbare gronden met potentie) op te zetten tussen de overheden en de Fabricomgroep (dit kan perfect gebeuren binnen het kader van de Vlaamse afbakening of in de context van de komende regionale afbakening stedelijk gebied Brugge). Zo kan de Fabricomgroep toch aan broodnodige economische ontwikkeling doen en kan het door velen gekoesterde Lappersfort heel blijven. Zo krijgen mondige burgers en burgeressen ook geen tweede trap op hun ziel! Aan de Vlaamse overheid vragen we om het GRUP Chartreuse principieel definitief op te bergen en de democratische weg van de afbakening van het regionaal stedelijk gebied Brugge te respecteren en het Vlacoro-advies niet te negeren. Duw geen headquarters en voetbalstadions op een verkeerde locatie door onze strot, zonder een uitgebreid alternatieven-onderzoek en een economisch businessplan!

(*) VISART
In het Zoniënwoud in Brussel kreeg een honderjarige beuk in 1893 de naam 'beuk VISART' ter ere van de Brugse burgemeester graaf Amedée Visart de Bocarmé (1835 - 1924), voorzitter van de toezichtsraad voor de stadstuin in Brussel. Visart was meer dan veertig jaar burgemeester van Brugge. Als burgemeester had hij zich tot doel gesteld om van het vervallen Brugge opnieuw een stad van aanzien te maken. Hij spande zich niet alleen in voor monumentenzorg - onder zijn bewind werden onder meer de gotische zaal van het stadhuis, Gruuthuse en het Griffiegebouw gerestaureerd - maar hij was ook zeer begaan met het stedelijk groen. Hij legde verschillende parken aan zoals het Baron Ruzettepark en het Milne-Edwardspark, en voltooide de aanleg van de vesten, een groene gordel rond Brugge. Tijdens zijn ambtsperiode werd ook de 'Dienst der Wandelingen' opgericht, één der eerste gemeentelijke groendiensten van België. Van Visart is de gevleugelde uitspraak: “J'ai planté beaucoup d'arbres dans ma vie, je dois dire qu'actuellement surtout je considère le boisement et le reboisement comme une des opérations culturelles les plus productives que l'on puisse faire.” Zijn naam wordt vandaag in Brugge in ere gehouden met het Graaf Visartpark.