Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Free the iPhone

Free the iPhone

Sinds enkele weken ligt in de VS de Apple iPhone in de winkelrekken - "a phone, an iPod and an internet communication device", zoals Apple-baas Steve Jobs het toestel in het voorjaar presenteerde. Blijkt nu dat de communicatiemogelijkheden van de iPhone wel eens ernstig beperkt zouden kunnen worden door AT&T, het telecombedrijf waarmee Apple een partnerschap sloot.

Wil je in de VS via een iPhone het internet op, moet dat via AT&T. Dat bedrijf heeft dus een aanzienlijke invloed op de uiteindelijke mogelijkheden van het toestel. AT&T kan bijvoorbeeld de snelheid beperken waarmee je gegevens met je iPhone kan versturen. Of zijn eigen on line diensten een voorkeursbehandeling geven op het toestel.

Om deze 'lock in' - het feit dat je met je iPhone als het ware 'opgesloten' zit in het AT&T-netwerk - tegen te gaan, begon Free Press met een campagne. Via http://www.freetheiphone.org wil de organisatie mensen aanzetten om zich te informeren over en in actie te komen tegen de controle van grote telecombedrijven op het (mobiele) internet:

"We need to unlock the potential of these devices and open the public airwaves to real competition. At FreetheIphone.org, the campaign for Wireless Freedom is a fight for:

  • The freedom to use whatever device we want on any network
  • The freedom to choose among providers in a competitive wholesale marketplace
  • The freedom to access any content or services we want through our devices."


Free the iPhone.

Bij ons komt de iPhone deze winter/begin volgend jaar uit.

Je hoeft echter niet bij Apple te blijven voor een dergelijk toestel. Het Open Moko-project werkt immers hard aan een volledige open source GSM (zie afbeelding hieronder). Voorlopig nog volop in ontwikkeling (volgens de website zeker nog enkele maanden), maar absoluut het opvolgen waard.

in europa zou trouwens

in europa zou trouwens wegens problemen van koppelverkoop een exclusief contract (zoals dat met at&t) niet mogelijk zijn

Nu T-mobile de rechtszaak in

Nu T-mobile de rechtszaak in Duitsland heeft gewonnen is de NMa dacht ik niet meer van plan bezwaar te maken tegen eventuele koppelverkoop in Nederland. Gelukkig kan je de iPhone altijd nog hacken.

Ik ben benieuwd of OpenMoko nog toekomst heeft nu Google met Android is gekomen.

brunodbo

Gepost door brunodbo
16.07.2007