Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Onderzoek toont aan: minder vervuiling, meer geluk

Onderzoek toont aan: minder vervuiling, meer geluk

BRUSSEL – Welk land maakt met de minste fossiele brandstoffen de mensen het meest gelukkig? Friends of the Earth Europe en de New Economics Foundation (NEF), een ecologische denktank, probeerden het te meten. Maandag maakten ze hun Europese top 30 - de European Happy Planet Index - wereldkundig.

Onze vervuilende levensstijl is niet alleen ecologisch onhoudbaar, ze maakt ons ook niet gelukkiger, aldus Friends of the Earth Europe en NEF. Zo is de gemiddelde Brit vandaag minder tevreden dan in de jaren zestig, hoewel hij dubbel zoveel grondstoffen verbruikt.

Wie is het meest 'koolstofefficiënt'?
De Happy Planet Index weegt de CO2-voetafdruk van een land af tegen de levensverwachting en -voldoening van haar bevolking. Zo wordt gemeten hoe efficiënt een land z'n grondstoffenverbruik vertaalt in lange, gelukkige levens.

De conclusies van het rapport zijn vrij confronterend. Als geheel genomen is Europa vandaag minder koolstofefficiënt in het afleveren van welzijn dan veertig jaar geleden.

Angelsaksische model gebuisd
Helemaal achteraan in de top 30 bengelt Estland. Het land - één van de zgn. 'Baltische tijgers' – noteerde vorig jaar nochtans de tweede sterkste economische groei van Europa en wordt vaak geprezen al één van de tien meest liberale economieën van de wereld. Ook het Verenigd Koninkrijk maakt na tien jaar Blair met een éénentwintigste plaats weinig indruk. Dat is volgens de New Economics Foundation geen toeval.

“De landen die het nauwst het Angelsaksische model volgen, sterk gericht op de markt, blijken het minst efficiënt,” zegt Andrew Simms van NEF. “Dit doet de vraag rijzen waarvoor de economie eigenlijk dient. Wat heeft het voor zin om grote hoeveelheden fossiele brandstoffen te verstoken en steeds meer goederen te produceren, te kopen en te consumeren, als dat niet bijdraagt tot ons welzijn?,” vraagt hij zich af.

De Scandinavische landen scoren in de Happy Planet Index het best. In de top 3 vinden we Ijsland, Zweden en Noorwegen, landen die hoog inzetten op energie-efficiëntie en op een sociale staat. Zij vormen een uitzondering.

Klimaatbeleid
Als Europa zo doorgaat, haalt het haar klimaatdoelstellingen nooit, waarschuwt het rapport. Om de opwarming van de aarde onder de kritische grens van twee graden celsius te houden moeten de geïndustrialiseerde landen hun CO2-uitstoot tegen 2050 met 70 tot 80 procent reduceren.

NEF en Friends of the Earth vragen daarom van de Europese beleidsmakers een radicale ommezwaai. Eerst en vooral in de manier waarop ze 'vooruitgang' meten. Nu wordt alles ingezet op BNP-groei, maar die maatstaf inspireert kennenlijk tot verkeerde politieke en economische keuzes. De Happy Planet Index (HPI) lijkt de organisaties een betere maatstaf.

Vooruitgang meten aan de HPI-groei i.p.v. aan de BNP-groei zou de politici aanzetten tot een beleid dat niet alleen inzet op 'consuminderen' en op wettelijk bindende doelstellingen voor de reductie van de CO2-uitstoot, maar ook op de strijd tegen ongelijkheid en op het mogelijk maken van 'zinvolle levens', aldus de New Economics Foundation.

België eindigde zeventiende in de top 30. Het hele rapport vind je hier.

www.happyplanetindex.org
www.neweconomics.org

Uit het archief: "BNP-groei is geen goede welvaartsindicator”