Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Kameroense ratelslang rapt op Sfinks

Kameroense ratelslang rapt op Sfinks

BOECHOUT -- Krotal, muzikant uit Kameroen, maakt melodieuze rap. Zijn eerste album ‘Vert Rouge Jaune’ ligt al enkele jaren in de winkel, hij won in Kameroen reeds aan naambekendheid en nu zal hij hier ook in hartje Boechout de festivalgangers van Sfinks sensibiliseren met zijn sterk cultureel en maatschappelijk getinte teksten. We interviewden Krotal, die op zaterdag 28 juli om 18.00 op het Sfinks-podium zal staan.

interview-krotal-1.jpg

Waar komt je liefde voor muziek vandaan?

Krotal: “Ik ben al van jongs af aan bezig met muziek. Toen ik nog heel jong was, kwam ik in contact met hip hop. Begin jaren 80 ben ik beginnen breakdancen, maar pas de laatste tien jaar is alles op rolletjes gaan lopen. Zo ben ik hier terechtgekomen op Sfinks.”

Zijn er bepaalde mensen die je hebben geholpen met je carrière?

“Zeker, we hebben hier in Kameroen immers enkele problemen met de infrastructuur. De kwaliteit van het muziekmateriaal is niet altijd alles. Daarom heb ik dan ook de hulp ingeschakeld van mijn neef , die veel ervaring heeft als DJ. Een tiental jaar geleden heeft hij op reis in Frankrijk onze naam proberen te verspreiden. Daar waren ze wel enthousiast, maar ze vonden de kwaliteit van het geluid niet voldoende en vonden ook dat de muziek opnieuw gemixt moest worden.

Daarom heeft mijn neef uit eigen zak in een opnamestudio geïnvesteerd. Omdat ik al ervaring had opgedaan met MAO (Musique accompagné par ordinateur) toen ik in Lille woonde, kon ik er aan de slag als geluidstechnicus. Daardoor heb ik later mijn eigen album kunnen opnemen. Samen met mijn neef heb ik dan het label ‘Mapane’ opgericht. Hij heeft me geholpen te staan waar ik nu sta.

Ook mijn manager Patricia Boowen hielp me een heel eind verder. Daarnaast is er ook één iemand in het bijzonder, namelijk Jules Taguiawa, de organisator van het festival Gabao Hip Hop. Het zijn allemaal superdynamische mensen waarmee we enkele projecten hebben opgezet. Er zijn echter enorm veel mensen die me geholpen hebben bij het maken van mijn carrière.”

Aids is een alsmaar groter wordend probleem in Afrika en dus ook in Kameroen. Hoe wilt u met uw muziek proberen de jeugd hiervoor te waarschuwen?

“Aids is een probleem in Kameroen. Ieder van ons is al wel eens geconfronteerd geweest met een naaste die gestorven is ten gevolge van aids. De man waarover ik zing in mijn liedje “HIV zéro” was ook iemand die me heel nauw aan het hart lag.

Ik stel mezelf de vraag of de instellingen die zich bezig houden met aidsbestrijding op een goede manier omgaan met het sensibiliseren van de mensen, want er zijn nog altijd mensen die niet juist weten wat aids inhoudt of die zelfs ontkennen dat aids bestaat. Wel positief is dat deze instellingen de behandeling volledig gratis verlenen. Zeven jaar geleden kostte de therapie nog 420 euro. Er worden enorme budgetten uitgegeven aan deze behandeling.

Ik vertel in mijn teksten vooral over zaken in Kameroen, bijvoorbeeld de aids-problematiek. Kameroen is eigenlijk Afrika in miniatuur: mijn teksten hebben betrekking op Afrika, en uiteindelijk op de gehele wereld.”

Wat is de betekenis van je artiestennaam Krotal?

“Oh la la ... De krotal is een ratelslang. Een ratelslang wordt gekenmerkt doordat ze niet rechtdoor kruipt, maar een beetje schuin. Ze geeft je het gevoel dat ze langs je heen gaat, maar eigenlijk komt ze recht op je af. Zo wil ik ook zijn met mijn teksten. Op het eerste zicht is de tekst heel duidelijk en direct, maar er zit ook een diepere, indirecte betekenis in die de mensen pas later laat nadenken. Op het moment dat ze dan misschien willen reageren, ben ik al lang weg.”

interview-krotal-2.jpg
interview-krotal-3.jpg
interview-krotal-4.jpg