Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Journalist Robert Fisk krijgt eredoctoraat in Gent

Journalist Robert Fisk krijgt eredoctoraat in Gent

De Britse journalist Robert Fisk wordt gevierd met een eredoctoraat aan de Gentse universiteit. Fisk is één van de beste hedendaagse journalisten. Al dertig jaar bericht hij over het Midden-Oosten. Over die regio publiceerde hij vorig jaar het bijbeldikke boek 'De grote beschavingsoorlog'. Donderdagavond geeft hij een lezing in de Gentse Vooruit.

robertfisk14.jpg

Fisk was ooggetuige van zowat alle conflicten in het Midden-Oosten van de afgelopen dertig jaar. Van de Iraanse revolutie tot de oorlog in Afghanistan, hij stond altijd op de eerste rij. Hij begon zijn loopbaan bij The Times als correspondent in het woelige Belfast in Noord-Ierland. Later werd hij Midden-Oosten correspondent voor diezelfde krant. Sinds 1989 werkt hij voor The Independent.

In de jaren '90 interviewde hij driemaal de toen al opgejaagde Osama bin Laden. Eén van zijn opmerkelijkste stukken schreef hij eind 2001 vlak nadat hij in Pakistan aangevallen werd door Afghaanse vluchtelingen. “Ik kan hen dat niet kwalijk nemen,” schreef hij toen. Volgens Fisk was hun brutaliteit een afgeleid product van de brutaliteit van diegenen die hen bewapend hebben om vervolgens hun pijn te vergeten. Het leverde hem nijdige commentaren op in onder meer de Wall Street Journal. “Fisk is een zelfhatende multiculturalist die zijn verdiende loon krijgt,” klonk het in die krant.

Fisk werd wel meer het slachtoffer van scherpe kritiek. Hollywood-acteur John Malkovich – die een fervent aanhanger is van de Israëlische bezettingspolitiek - merkte ooit doodleuk op dat hij Fisk graag wou doodschieten. Toen Fisk vlak na de aanslagen van 11 september schreef dat het de komende dagen onmogelijk zou zijn om de vraag naar het waarom van de aanslagen te stellen, werd hij overspoeld met haatmails.
De Vooruit sprokkelde enkele opmerkelijke citaten bijéén:
Robert Fisk over Irak; “Vergeet de verhalen over de nieuwe grondwet, vergeet het recente referendum. De realiteit van Irak is totaal anders. Het verzet heeft het land onder controle, van Kirkuk tot Basra, inclusief grote delen van Bagdad. De Amerikanen rijden angstig van kazerne tot kazerne in hun gepantserde voertuigen.”

Over hoteljournalistiek; “In Irak viert de hoteljournalistiek hoogtij. CBS, CNN, ze zitten allemaal veilig verscholen achter hoge betonnen muren. De correspondenten luisteren naar de woordvoerder van de VS, gaan naar de persconferentie van de Britten en bellen de Iraakse minister van Informatie. Ze brengen verslag uit van op hun hotelkamer. Ik heb daar geen probleem mee, maar dat ze dan tenminste toegeven dat ze niet buiten komen. Nu hangen ze een beeld op van normaliteit die er helemaal niet is. Dat is niet mijn manier van journalistiek bedrijven...”

En over het Midden-Oosten; “Maar het gaat niet om democratie in het Midden-Oosten, het gaat om controle, het gaat om empire building, grootmachten hebben een ingebakken behoefte aan veroveringsoorlogen.”
Fisk krijgt het eredoctoraat van de vakgroep Communicatiewetenschappen en de Manama Journalistiek van de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen. De lezing in de Vooruit is gratis toegankelijk. Meer info op www.vooruit.be.

lezen

Dat onze pretpolitiekers a la Degucht dat maar eens lezen i.p.v prietpraat te verkopen.