Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Fotoreportage] Franse parlement keurt wet minimumdienst in openbaar vervoer goed

[Fotoreportage] Franse parlement keurt wet minimumdienst in openbaar vervoer goed

In het Franse parlement werd woensdagnacht een wetsvoorstel over een minimumdienst bij het openbaar vervoer goedgekeurd. Volgens de Franse vakbonden betekent de wet een aantasting van het stakingsrecht. Ook in België sturen de werkgevers en de liberale partijen aan op een “gegarandeerde minimale dienstverlening”.

stickeroprug.jpg

(foto's Fr@nçois)

“Het is onaanvaardbaar dat de Fransen gegijzeld worden door stakingen,” klonk het in april voor de verkiezingen uit de mond van Nicolas Sarkozy. Het is één van de beloftes die de nieuwe Franse president zo snel mogelijk - nog voor het zomerreces - wil realiseren. De tekst die woensdagnacht werd goedgekeurd, is een kaderwet die regels oplegt aan de sociale onderhandelaars in de sector van het openbaar vervoer over land.

De wet voorziet geen opeisingen zoals dat bijvoorbeeld – ook in België - in de ziekenhuizen het geval is. Het stelt de vakbonden niet gerust. Zij betoogden dinsdag nog op meer dan 80 plaatsen tegen de wet. Alle vakbonden spreken van een aanval op het stakingsrecht. Doorn in het oog is het artikel dat stakers verplicht om 48 uur op voorhand een verklaring af te leggen dat ze van plan zijn het werk neer te leggen. Wie zo'n verklaring niet aflegt en op het moment zelf toch beslist te mee te doen aan de staking, riskeert een sanctie. “Het feit dat iemand niet van gedacht mag veranderen, is gewoon een zuiver verbod op staken,” klinkt het bij de vakbond CGT. Twee kleinere vakbonden (FGAAC en Sud-Rail) willen dat artikel ondergraven door iedereen op te roepen zich altijd als staker op te geven om zo de “absurditeit van het systeem aan te tonen”.

Een tweede artikel dat veel protest uitlokt, zegt dat het personeel na acht dagen staken in een geheime stemming over de voortzetting van de actie kan worden geraadpleegd. Ook de werkgever kan daartoe het inititiatief nemen.

De CGT sluit verdere acties niet uit. Er wordt zelfs aan gedacht om tijdens het wereldkampioenschap rugby te staken bij de spoorwegen. De vakbonden vrezen ook dat dit nog maar het begin is. Eerste minister François Fillon liet al verstaan dat hij het systeem wil uitbreiden naar andere sectoren als het vervoer over lucht en over water en het onderwijs. CGT vreest op sociaal vlak nog meer onheil van de nieuwe regering. “Deze wet wil het stakingsrecht inperken op het moment dat er anti-sociale wetten in de maak zijn,” zegt de CGT. De vakbond wijst er ook op dat 90 % van de vertragingen niet veroorzaakt wordt door vertragingen maar wel door technische problemen en gebrek aan personeel. Zaken die de vakbonden juist willen aanklagen als ze naar het stakingsmiddel grijpen.

Op de actie bij het parlement nam ook iemand van het ABVV het woord. “Want deze wet brengt ook anderen in Europa op ideeën,” aldus de CGT. Vlak voor de start van de regeringsonderhandelingen herhaalde VLD haar pleidooi voor “een gegarandeerde minimale dienstverlening”. CD&V liet toen weten dat de discussie deel uitmaakt van de onderhandelingen.

huma.jpg
pancarte.jpg
vuur.jpg