[Fotoreportage] Vrouwen klagen loonkloof aan op Equal Pay Day
[Fotoreportage] Vrouwen klagen loonkloof aan op Equal Pay Day
christophe31 maart 2006 – 15:49
BRUSSEL -- De vrouwen van het ABVV en de vrouwenbeweging Zij-kant trokken vandaag in gans België de straat op om te pleiten voor gelijke lonen tussen vrouwen en mannen. Ze doen dat op Equal Pay Day. Doordat vrouwen gemiddeld 24 % minder verdienen dan mannen moeten ze drie maanden langer werken om het loon te krijgen dat mannen in één jaar verdienen.

In Brussel klopten de actievoerders 's morgens vroeg aan bij het Verbond van Belgische Ondernemers (VBO). “Er ligt voor werkgevers een grote taak weggelegd”, zegt Gitta Vanpeborgh die binnen het ABVV verantwoordelijk is voor gelijke kansen. “Een Koninklijk Besluit uit '87 verplicht hen om jaarlijks Gelijke Kansenrapporten op te stellen, maar dat gebeurt niet. In de aanloop naar een nieuw interprofessioneel overleg willen we daar opnieuw aandacht voor vragen.”
Een deel van de loonkloof kan verklaard worden. Vrouwen werken immers vaker in minder betaalde sectoren. Ze bekleden minder vaak een toppositie. Ze maken vaker gebruik van loopbaanonderbreking of gaan sneller deeltijds werken. Vanpeborgh: “Sommigen besluiten daar dan uit dat de loonkloof afhangt van de individuele keuze van de vrouwen. Wij geloven dat niet en vinden dat de maatschappij een belangrijke sturende rol heeft.” De actievoerders hebben daarom een concrete lijst maatregelen klaar. “Sterk vrouwen in de loononderhandelingen. Maak de verloning transparanter. Stuur vrouwen beter bij de onderwijskeuze. En zorg voor goede kinderopvang of maak telewerken toegankelijker,” zegt Vanpeborgh.
Om iets te doen aan het uitblijven van Gelijke Kansenplannen wil sp.a-kamerlid Inga Verhaert een voorstel indienen voor een 'gelijkstellingswet' die bedrijven verplicht loonverschillen bekend te maken en een schema op te stellen om die loonkloof weg te werken. “Geen algemene plannen dus, maar een echt onderzoek naar de glazen plafonds en muren in de bedrijven, naar de oorzaken dus van de loonkloof,” zegt voorzitster van zij-kant Anne Van Lancker.
De Equal Pay Day-campagne is vandaag aan de tweede editie toe. Zij-kant en de ABVV-vrouwen willen er een jaarlijkse campagne van maken en hopen de dag ooit op 31 december te kunnen vieren wanneer vrouwen en mannen dus evenveel verdienen. Thema van dit jaar is 'stom kieken'. De actievoerders vinden de loonkloof namelijk een belediging voor de vrouwen.
De Equal Pay Day van 2006 staat ook in het teken van de veertigste verjaardag van de historische staking van de werkneemsters van FN-Herstal. Op 16 februari 1966 legden 3.800 arbeidsters het werk neer uit woede omdat ze een pak minder verdienden dan hun mannelijke collega's. Ze hielden het 12 weken vol en kregen uiteindelijk een onmiddellijke loonsverhoging van 2 frank per uur aangevuld met een verhoging van 0,75 frank een jaar later. Volgens de organisatoren van de Equal Pay Day is hun leuze van toen, 'gelijk loon voor geljk werk', brandend actueel.
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme
Equal day!
Jos, 03/04/2006 – 11:12
Ik meen persoonlijk dat "gelijk loon voor zelfde werk" rechtvaardig is!
Alhoewel ik dat deze "discriminatie", wellicht ten goede komt voor de tewerkstelling van vrouwen (gelijk inkomen zou kunnen leiden tot aanwerving van méér mannelijke werknemers...!?).