Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Gezondheid en globalisering, verslag van de vormingsdag

Gezondheid en globalisering, verslag van de vormingsdag

“Ben je van plan om op reis te vertrekken naar het Zuiden, ben je vrijwilliger bij een ngo of wil je gewoon weten hoe de wereld in elkaar zit en welke rol de globalisering hierin speelt? Dan is de vormingsdag op 4 april iets voor jou.”

Zo probeerde men de voorbije weken in Kortrijk en omstreken geïnteresseerden te werven voor een vormingsdag rond de gezondheidssituatie in de wereld, zowel hier bij ons als bij anderen in het zuiden. De bedoeling van de dag is de gezondheidszorg in enkele plaatsen op de wereldbol onder de loep te nemen. Deze vorming wordt jaarlijks georganiseerd door de Actiegroep Kortrijk i.s.m. Geneeskunde voor de Derde Wereld, lid van het samenwerkingsverband Intal.

De dag bestond uit 3 modules, 1 ’s ochtends en 2 ’s namiddags. Telkens stond een andere deskundige ons te woord. De eerste spreker die naar voren kwam, was dr. Geert Van Moorter, medewerker bij Geneeskunde voor de Derde Wereld. In die functie bezocht hij o.a. Honduras, Haïti, Irak, Turkije en de Filippijnen. Op basis van zijn ondervindingen in die gebieden publiceerde hij enkele jaren terug het boekje “De dodelijke kloof. Gezondheid en ontwikkeling.”, de basis van zijn uiteenzetting. Vertrekkende vanuit het probleem van kindersterfte liet hij ons verder nadenken over hoe dit kan bestreden worden. Al gauw kwamen we samen tot de conclusie dat preventie en verzorging weinig uithalen, maar dat er andere factoren meespelen die de oorzaak vormen van deze ongelijke gezondheidstoestand en die minder makkelijk bestreden kunnen worden. Zonder voldoende koopkracht kunnen gezinnen hun kinderen geen optimale voedselveiligheid en levensomstandigheden garanderen wat het risico ziektes vergroot en het cijfer van kindersterfte de hoogte injaagt. We wijdden verder uit over de oorzaken voor deze onrechtvaardige kapitaalverdeling die dus blijkbaar zijn weerslag heeft op de gezondheid in de derde wereld.

In het tweede luik bekeken we even de gezondheidssystemen van België en Cuba van naderbij. Vanuit de ervaringen van Harrie bij Geneeskunde voor het Vok, bemerkten we dat ook in België de kloof groter en groter wordt. De prijzen die door sommige farmaceutische bedrijven voor hun geneesmiddelen gevraagd wordt kan door velen niet betaald worden. Ook de verdere privatisering van ziekenhuizen brengt velen in de problemen.

We besloten met een ‘gezond’ alternatief in Cuba. De gezondheidszorg steunt er op vier pijlers: eenvormig, gratis, toegankelijk en internationale solidariteit. Vanuit de regering wordt veel geld uitgetrokken. Dat maakt het mogelijk dat alles gratis is en er voldoende artsen zijn die hun patiënten dan ook van heel nabij kunnen opvolgen (1 arts per 170 inwoners). Ook de internationale solidariteit is heel belangrijk. Op dit eigenste moment verblijft een team Cubanen in de barre koude van Kasjmir na de aardbeving van vorig jaar. Na deze theorie vertelde Peter Degand kort nog even over zijn eigen ervaringen toen hij in Cuba op inleefreis was. Studenten en anderen keerden tevreden naar huis terug met genoeg stof om even over na te denken.

Actiegroep Kortrijk
Actiegroep Kortrijk is een groepering die 9 jaar geleden opgericht werd door oud-student en psychiatrisch verpleger Peter Degand. Het bestaat uit studenten verpleegkunde uit het Kortrijkse (meer bepaald de Katho, HIVV en SNIK) die zich verenigd hebben en tijdens hun grote vakantie vrijwilligerswerk in het buitenland doen. Het doel is het uitvoeren van gezondheidshulp in wederzijdse solidariteit met bestaande projecten. Er wordt duidelijk benadrukt dat het hier dus niet om ontwikkelingshulp gaat. Met zo’n objectief komt heel veel bij te kijken.

Eerst en vooral moet de bestemming bepaald worden. De derde wereld is groot en het is dan ook maar logisch dat enkele studenten niet overal kunnen helpen. Dit jaar werden 3 projecten uitgekozen. Enkelen vertrekken naar het International Workcamp Egypt, een deelorganisatie van de Damiaanactie. Daar zullen ze niet alleen helpen de wonden van de leprapatiënten verzorgen, maar daarnaast ook huisjes opknappen en andere medische zorgen toedienen. 1 enkele studente bekwam het voorrecht om samen met een aantal Belgische jongeren op inleefreis naar Cuba te mogen vertrekken. Zij gaan er de psychiatrie en ziekenhuizen bezoeken en zullen er enkele weken Katrien Demuynck en Lena Van der Bruggen van Geneeskunde voor de Derde Wereld assisteren. Tenslotte vertrekken 7 deelnemers naar Kenia voor het Urafiki-project. Ze zullen er verschillende missieposten aandoen en er telkens een handje toesteken. Natuurlijk is er bij elk van de 3 projecten ook tijd voor ontspanning.
Maar voor er vertrokken wordt, moet er nog veel meer gedaan worden. Tal van acties worden door de Actiegroep georganiseerd om de financiële middelen te vergaren. Verder zamelen ze ook nog het een en ander van medische en technische materiaal in en proberen ze de studenten en anderen een ook wat vorming te geven rond de gezondheidsproblematiek en hun visie daaromtrent. In dit kader past ook de vormingsdag van 4 april.

Wie meer informatie wil, kan terecht op de volgende sites:
http://www.intal.be

http://www.g3w.be

http://www.actiegroep.yucom.be

http://www.noordzuidkortrijk.be

http://www.cubanismo.net