Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De NGO's op Pukkelpop

De NGO's op Pukkelpop

HASSELT - Je moest er voor naar de Skatestage. Maar als je er eenmaal toekwam, kon je er moeilijk naast kijken. Het NGO-dorp: allerlei verschillende NGO's stonden netjes naast mekaar opgesteld. We noteren hier: Artsen Zonder Grenzen, ABVV Jongeren, Amnesty International, Unie van Vrijzinnige Verenigingen en CJP (Cultureel Jongeren Paspoort). De anderen komen hieronder kort aan bod.

Pukkelpop (11).jpg

Uiteraard staat Humanistische Jongeren op Pukkelpop. Zoals je hier al kon lezen staan die van Leopoldsburg in voor de praktische organisatie van het festival. Ik had een gesprek met Kristel. Zij werkt op het landelijke secretariaat die de lokale groepen ondersteunt. Jaarlijks doen wij een projekt. Dit jaar is dat de 'Mensenbib': letterlijk een bibliotheek met levende mensen die veel met vooroordelen te kampen hebben. Bijvoorbeeld holebi's, autisten, vluchtelingen, nieuwe Belgen, maar ook een ambtenaar en een dom blondje. Je kan hen uitlenen om een gesprek te hebben en je vooroordelen te herzien. We delen badges uit en verspreiden ook een catalogus met alle mogelijke vooroordelen.

Pukkelpop (12).jpg

COMAC is de jongerenorganisatie van de Partij van de Arbeid (PVDA). Samen met enkele anderen wil Ken Stijls graag een COMAC-werking in Limburg oprichten. Voor de eerste maal staan ze hier vooral om jongeren te organiseren die kritisch staan tegenover de maatschappij. Op Pukkelpop zijn de zeker die vinden. De meeste reacties zijn dan ook erg positief. We hebben hier een stand waar we zaken verkopen en met de mensen babbelen ... tussen de groepen door! We willen jongeren over een aantal maatschappelijke thema's bevragen.

Pukkelpop (13).jpg

Eén van de meest opvallende verschijningen in het NGO-dorp is die van de Kristelijke Arbeidersjongeren (KAJ). Vlak voor hun stand hebben ze namelijk een heuse trampoline opgebouwd. Aan de stand zelf ontmoeten we Sarah die het heeft over 'Zonder Druk', het actiethema van het komende werkjaar. Ze willen daarmee protesteren tegen het feit dat de druk op mensen, en dan vooral op jongeren, alsmaar meer toeneemt in onze maatschappij.

Pukkelpop (14).jpg

ACV-Jongeren richt zich op Pukkelpop vooral naar de jobstudenten. Zij willen hen bewust maken van het feit dat ook zij heel wat rechten hebben: een eerlijk loon, voldoende rusttijd enzovoort. Daarnaast heben ze ook plichten: zo mogen ze bijvoorbeeld maar 23 dagen per jaar werken. Voor meer informatie worden ze doorverwezen naar de website van het ACV.

Pukkelpop (15).jpg

Benjamin Loinson is woordvoerder van dierenrechtenorganisatie BITE BACK. Zij staan hier al verschillende jaren omdat het publiek hier erg vlot is. Zij promoten vergetarisme en veganisme, ze voeren actie tegen bont, dierproeven en diercircussen. Elk jaar reiken ze de prijs van het 'Domme Bontje' uit. Op een ludieke manier proberen ze hun boodschap naar buiten te brengen. Ze werken ook regelmatig samen met GAIA, die een mooie aanvulling op hun werk vormen. GAIA wil vooral de wetgeving veranderen terwijl BITE BACK eerder de straat op trekt.

Pukkelpop (16).jpg

Een klassieker op de festivals is Oxfam-Solidariteit. Zij staan de hele zomer op een tiental festivals met de campagne en de petitie 'Stop de Koehandel met Melk'. Ze gebruiken het symbool van de melk om de liberalisering van de landbouw aan te vechten en te ijveren voor voedselsoevereiniteit voor de landen in het Zuiden. Op donderdag 27 september 2007, Stop EPA-day, vindt er een grote Europese actie tegen de EPA's (Economische Partnerschapsakkoorden) plaats in Brussel.

mooie reportages pukkelpop

mooie reportages

pukkelpop was echt goed