Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Zinneke: cultureel bruisend Brussel herondekt

Zinneke: cultureel bruisend Brussel herondekt

Het gaat slecht met de cultuur. Ziehier een plaats die de paden van de banaliteit moet verlaten om een schop te geven tegen het geweten. De Zinnekes zetten zich schrap om zo'n schop te geven. Een ontmoeting met Matteo Segers, scenarist van de Zinnekesparade 2006.

zinnekes_02.jpg

In het kader van de voorbereidingen van de vierde Zinnekesparade die doorgaat op 13 mei, maakt de VZW Zinneke een stand van zaken op van de cultuur- en burgerinitiatieven. In Brussel dat een rijk cultureel leven claimt, is het opmerkelijk om vast te stellen dat de culturele wereld versnipperd blijft en zijn kostbare energie verliest in de huidige verbrokkeling tussen de gemeenschappen. Het risico is dat de inwoners er de huid bij laten juist omdat de uitwerking van een cultuur waarvan de waarden het democratische ideaal direct dienen noodzakelijk is.

De Zinnekesparade, het evenement waarmee de VZW in de schijnwerper komt, wil zich als een project opstellen dat socio-cultureel Brussel verenigt. Waarom begonnen jullie aan een dergelijke onderneming?

Vandaag de dag zijn er geen 'Brusselse projecten' in Brussel. Brussel is één van de enige Europese steden die geen Minister van Cultuur heeft wat volgens mij een echte aberratie is. Indien er geen samenhangend cultureel beleid is, hoe kunnen er dan bruggen gelegd worden tussen verenigingen om te voorkomen dat twee dezelfde projecten naast elkaar ontwikkelen in wederzijdse onwetendheid? Dit leidt enkel maar tot een voortdurend verlies van tijd en energie.

Zinneke wil dit gebrek opvangen?

Onze VZW beantwoordt eigenlijk een tweeledige vraag: enerzijds een federatief project creëren voor culturele acties in Brussel en anderzijds het kronen van het hippe artistieke Brussel. Men surft nu immers op de golf van de straatvoorstellingen, die al heel populair zijn in andere Europese steden, zoals bijvoorbeeld Kopenhagen. Wij wijden ons als het ware aan de taak om de artistiek socio-culturele wereld van Brussel op te warmen en de participatie van de burgers te stimuleren in de cultuur die hun bepaalt. Wat we boven alles wensen is dat mensen afstappen van het stramien van de slaapstad. We willen een cultureel reveil veroorzaken.

Waar situeert u de taken van culturele centra ten opzichte van dit doel?

De culturele centra verspreiden cultuur; ze beantwoorden voortaan niet meer aan de vraag van cultuurparticipatie van burgers. Ze worden ook beheerd door de gemeenten, wat hun manoeuvreerruimte vaak inperkt.

Moeten we verstaan dat de politieke macht de cultuurparticipatie bevriest of wordt ze te veel in een richting gestuurd die politici goed uitkomt?

Wanneer we de culturele stand van zaken bekijken, realiseren we ons snel dat deze grotendeels in handen ligt van de best bedeelden. De prioriteiten van de overheid op socio-cultureel gebied zijn niet artistiek, maar zijn op maat van de betrokken personen. Als we deze politiek blijven voeden, doden we de culturele actoren.
Bij Zinneke heeft elke artiest gelijke kansen. Dit is één van de zeldzame plaatsen waar dit mogelijk is.

U wil uw doelstellingen realiseren via artistieke creaties. Is dat volgens u een essentiële dimensie in het proces van mobilisatie voor de participatie?

Een bruisende burger vereist bruisende creativiteit, want het leven bruist. Als een mens niet creëert, heeft zijn leven geen zin. Dat begint trouwens simpelweg met de daad van verwekking. Als we de wortels van de creativiteit doorknippen dan is er geen samenleving meer. Of we komen terecht in een samenleving die steeds vervreemdt, het MacDonalds-model. Men moet laten weten dat de stad niet langer eigendom is van handelaars en commerciële belangen.

Op welke manier spoort de Zinnekesparade burgers aan om een actieve deelnemer te zijn in zijn cultuur?

Ze nodigt jonge en minder jonge mensen uit om in heel Brussel de handen uit de mouwen te steken. In feite is de parade slechts de kers op de taart. Het eigenlijke doel van de VZW is de mobilisatie van energiebronnen en de geest rond het gemeenschappelijk project tijdens de twee jaren voorafgaand aan het grote feest. Duizenden mensen werkten samen aan een vijftigtal ateliers en hadden een reflectie over een aantal sterke waarden.
Door deze actie bekroont ASBL-VZW Zinneke het bestaan van een bijzondere cultuur die Brussel laat leven: de “melting pot” van verschillende culturen die Brussel laten leven – en dus niet andersom. We willen de Zinnekescultuur wereldkundig maken en uitdragen.

Zinneke parade, 13 mei Brussel

(vertaling Isabel Buys)