Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De maand Ramadan is in aantocht

De maand Ramadan is in aantocht

De moslims zijn druk bezig met de voorbereidingen van de vastenmaand Ramadan.

De maand heeft een diepe spirituele betekenis. Het vasten gaat niet enkel om de onthouding van eten en drinken, maar eveneens het bannen van alle negatieve gedachten of bewoordingen. Het is in zekere vorm een aansporing tot positief denken, ter verbetering van de persoonlijkheid van de moslim.

Het materiële speelt natuurlijk ook een rol, maar dan meer in de zin van vrijgevigheid gezien de moslims uitermate worden aangespoord om de arme mensen te voeden en giften te doen. Tijdens de vastenmaand zijn de goddelijke beloningen immers verveelvoudigd. Het materiële krijgt op deze wijze eigenlijk een spirituele betekenis.

Het resultaat dat de meeste moslims beogen is een intensere belevenis en gewaarwording van hun overgave aan God.

De agenda's worden nu druk gevuld met afspraken naar familie en kennissen om de iftar (verbreken van de vastendag)samen te nuttigen en de moskeebezoeken voor de Tarawih-gebeden (facultatieve, nachtelijke gebeden tijdens de vastenmaand, waar telkens verscheidene koranverzen worden opgezegd).

Vanaf vandaag zal ik regelmatig bloggen over hetgeen er leeft in de moslimgemeenschap tijdens de maand Ramadan.

Victoria

Gepost door Victoria
12.09.2007