Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Blog / Ramadan

Staat de soep al klaar? / Est-ce que la soupe est prête ?

De maand Ramadan is net van start gegaan, maar ook het nieuwe schooljaar en de kersverse kranten- en tijdschriftpublicaties die weer als hete broodjes over de toonbank gaan, zeker met titels waar "Islam" of "moslim" in worden vernoemd.

Ja de Islam blijft goed in de markt liggen, ook in de perswereld.

Hoe beleeft de moslim nu deze periode? Over welke thema's wordt er momenteel het drukst gediscussieerd binnen de moslimwoonkamers? Vooral de praktische kant, voornamelijk de soep en al het andere lekkers waarmee familieleden, buren en kennissen worden verwend na zonsondergang.

Lees meer / 0 comment(s)

Het is feest / C'est la fête

Sinds vrijdag is de maand Shawwal van start gegaan, wat het einde van de vastenmaand Ramadan betekent. Nu zijn het drukke dagen.

Eid-al-Fitr zoals het "suikerfeest" officieel heet, gaat gepaard met familiebezoek, lekker eten, maar ook een speciaal gebed 's ochtends.

Op de eerste feestdag moest ik naar het werk. Ik had een doosje parlines meegenomen om mijn reisgezelinnen te trakteren. Zelfs de buschauffeur kreeg er eentje.

Lees meer / 0 comment(s)

De pendelgemeenschap - la communauté des navetteurs

Vanochtend ben ik vroeg vertrokken naar Brussel. Van zodra ik op de bus was, heb ik een hele aangename pendelrit meegemaakt. Ja, het was pas 6u45, maar ik geraakte reeds serieus aan de praat met een dame die ik vroeger regelmatig op de bus zag.

Nu bleek dat ze dezelfde trein naar Brussel nam. Net voor we de trein namen ontmoeten ze nog 2 dames die ook dagelijks dezelfde treinrit afleggen. Heel vriendelijke dames.

Lees meer / 2 comment(s)

Blijde gebeurtenissen - des heureux événements

Tijdens deze vastenperiode houden de moslims zich het meest aan eenvoud. Er worden tijdens deze periode ook geen huwelijken bezegeld of gevierd.
Maar ja, een geboorte tijdens de maand Ramadan kan je niet tegenhouden. Mijn schoonzus is maandag bevallen van een jongentje. Dat was een blijde gebeurtenis. De dag daarop heb ik vernomen dat ik een nieuwe job kreeg. Nog een blijde gebeurtenis.

Het gebeurt allemaal plots. Maar eigenlijk weet ik dat het te maken heeft met de vele smeekbeden die we als moslims doen tijdens de vastenmaand.

Lees meer / 0 comment(s)

“Eigenaardig dat er nog geen halal website bestaat “-"Curieux qu’il n’existait pas encore de site Halal"

halal.jpg
Interview met Ahmed Bahhodh, uitvinder van de eerste halal gids in België/Interview avec Ahmed Bahhodh, concepteur du premier annuaire du resto halal en Belgique.

Hoe is het idee voor de gids « Resto-Halal » tot stand gekomen ?

Het was echt een ingeving. Ik was thuis voor mijn PC en ik zocht een halal restaurant in Brussel. Ik heb hierover geen volledige informatie gevonden. Ik vond het, eerlijk gezegd, eigenaardig dat er nog geen internet website bestond waarin alle halal zaken in België werden vernoemd.

Lees meer / 1 comment(s)

Keuze voor de Islam - Le choix pour l'Islam

Vandaag is er een reportage op Ned. 2 (van 15u tot 15u30) over Belgische bekeerde moslims. Best interessant om naar te kijken, denk ik.

Lees je nu net dit bericht en heb je de reportage gemist, geen nood, de herhaling zal uitgezonden worden op Ned. 2 op zaterdag 6 oktober om 10u55, alsook via de link hieronder.

Meer info:
http://www.nioweb.nl/2007/09/28/het-vizier-een-keuze-voor-de-islam/

*********************************************************

Lees meer / 0 comment(s)

Iftar onder vrouwen - L'iftar au féminin

Ik heb net een uitnodiging ontvangen van de steunpuntzusters van Al Minara uit Brugge. Spijtig genoeg kan ik er niet naartoe omdat ik reeds elders ben uitgenodigd. Ze informeerden me dat het evenement zal plaatsvinden op zaterdag 6 oktober en dat het toegankelijk is voor vrouwen en kinderen, dus ook niet moslima's.

Vanaf 19u:

Adres: p.o.c. St.Willibrord K.K.Theodoorstraat 3 8200 Brugge St.Andries. Toegang 5 Euro voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Inschrijving via mail: toure.gevaert@telenet.be

Lees meer / 0 comment(s)

Het Paradijs ligt onder de voeten van de moeders - Le paradis est sous les pieds des mères

Na een aangenaam bezoek bij mijn schoonmoeder, heb ik weer wat nieuws over de moslimgemeenschap in Brussel. Mijn schoonmoeder is een actieve vrouw, ze is verantwoordelijk voor de vrouwenwerking van een moskee in het Brusselse.

Lees meer / 0 comment(s)

De eerste week van de Ramadan zit erop, wat gaat de tijd snel!

De eerste dag was wel even aanpassen, zo’n omschakeling middenin de werkweek. Maar verbazend is dat het vanaf dag 2 al heel normaal leek om geen behoefte te hebben aan sloten koffie, snoepjes tussendoor of broodjes
tijdens de middag. Zelfs op de zonnige dagen blijft de dorst heel erg beperkt, zodat de behoefte aan water niet onhoudbaar werd. Want inderdaad, zelfs water mag niet, het is een geheelonthouding.

Lees meer / 0 comment(s)

Het Openbaar vervoer vast ook mee – Les Transports en commun jeûnent également

Je blijft er niet vaak bij stilstaan maar op het Brusselse Net van de MIVB vasten sommige buschauffeurs, tramconducteurs, metrobestuurders en veiligheidsagenten ook mee tijdens de maand Ramadan.
Ik heb even gevraagd hoe het er bij hen aan toegaat, hoe ze het vasten integreren met hun werkdag, gezien ze vaak in shiften werken.

Lees meer / 0 comment(s)

Kinderen doen de Ramadan

Gisteren samen met een paar kinderen van de buurt gaan oefenen voor een toneelstuk dat we gaan spelen voor het feest 30 jaar "La Rue".
Het zijn allemaal kinderen die hier in de buurt wonen en er ook naar school gaan. De meeste van die kinderen doen ook al mee met de Ramadan en ze houden er erg aan om niet te falen en zo hun wilskracht te oefenen. Ze vertelden me dat ze zo voelen wat het is om honger te hebben en arm te zijn. Het zijn echt toffe kinderen en het is leuk om samen iets met hen te doen.

Lees meer / 1 comment(s)

Mijn dag kan niet meer stuk ... - Ma journée est réussie

Voor enkele zakelijke afspraken moest ik even naar Brussel. Net van de trein ben ik de dichtsbijzijnde moskee binnengewandeld om mijn middaggebed te doen.

Op naar de eerste zakelijk afspraak, die zeer vlot verliep. Projecten in overvloed. Enkele boodschappen onderweg: Tunesische dadels, Marokkaans brood, enz..al hetgeen Brussel kan aanbieden.

Weer naar de overige afspraken en terug de trein nemen om even mijn examenresultaten te gaan halen in Leuven.
Ja 't zit goed, ik ben geslaagd, ik heb eindelijk mijn getuigschrift pedagogische bekwaamheid op zak. Mijn dag kan niet meer stuk.

Lees meer / 0 comment(s)

Interactie ook met lege maag - L'interaction même l'estomac vide

Interactie ook met lege maag

Sinds de start van de maand Ramadan krijg ik allerlei telefoontjes van vrienden en kennissen, vaak met goed nieuws. Zo heeft onlangs een goede, dove vriendin, die reeds jaren voor een NGO werkt als webmaster, haar werkgever laten weten dat ze de hoofddoek wenst te dragen op haar werkplek. Haar verzoek werd goedgekeurd en nu voelt ze zich nog meer gewaardeerd.

Lees meer / 0 comment(s)

De ontmoetingen - Les rencontres

Wanneer we de verschillende evenementen tijdens de maand Ramadan overlopen, merken we snel op dat het ene evenement het andere overstijgt qua creativiteit.

Het is een ellenlange lijst, in elke moskee of islamitische vereniging wordt er een samenkomst verzorgd, met als doel om de vasten te verbreken en broederlijke relaties te verstevigen.

Er worden ook veel interfilosofische ontmoetingen georganiseerd waar een heel patchwork van verschillende nationaliteiten aan heet meegewerkt.

Lees meer / 0 comment(s)

De ramadan in Molenbeek

Gisteren is de Ramadam begonnen en dat voel je hier in mijn buurt. Overal worden er dadels verkocht en grote flessen karnemelk. Bij de bakkers liggen er bergen kantwerkachtige gebakjes overgoten met honing .
Je ziet hier meer dan anders mensen rondlopen met eten, het is net alsof er dan meer wordt gegeten.

In de caleidoscoop hoor ik dat het voor de vrouwen een maand van lekker eten maken is en dat we nu niet moeten afkomen met avondaktiviteiten. Alles wordt daar op een laag pitje gedraaid.

Lees meer / 0 comment(s)

Gsm overladen met berichten

De eerste dag van de vastenmaand is pas van start gegaan en - zoals voor vele moslims - wordt mijn gsm overladen met sms-berichten waarin mooie boodschappen staan met het oog op een vruchtvolle vastenperiode.

Het doet deugd om even nieuws te krijgen van vrienden en kennissen. Zelf was ik ook zeker een half uur bezig met het versturen en het beantwoorden van de berichtjes.

Het is de geschikste periode om oude vrienden terug te contacteren, ja zo geraakt de ontmoetingsagenda nog voller.

Druk, druk, druk...

Lees meer / 0 comment(s)

Le mois de Ramadan approche à grands pas

Ce mois a une profonde signification spirituelle. Le jeûne ne se limite pas à l'abstention de nourriture durant la journée, mais il s'agit également de bannir toute pensée ou parole négative. En quelque sorte il s'agit d'un encouragement à la pensée positive, à l'amélioration de la personnalité du musulman.

Lees meer / 0 comment(s)

De maand Ramadan is in aantocht

De moslims zijn druk bezig met de voorbereidingen van de vastenmaand Ramadan.

De maand heeft een diepe spirituele betekenis. Het vasten gaat niet enkel om de onthouding van eten en drinken, maar eveneens het bannen van alle negatieve gedachten of bewoordingen. Het is in zekere vorm een aansporing tot positief denken, ter verbetering van de persoonlijkheid van de moslim.

Lees meer / 0 comment(s)