Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Blog / vasten

Staat de soep al klaar? / Est-ce que la soupe est prête ?

De maand Ramadan is net van start gegaan, maar ook het nieuwe schooljaar en de kersverse kranten- en tijdschriftpublicaties die weer als hete broodjes over de toonbank gaan, zeker met titels waar "Islam" of "moslim" in worden vernoemd.

Ja de Islam blijft goed in de markt liggen, ook in de perswereld.

Hoe beleeft de moslim nu deze periode? Over welke thema's wordt er momenteel het drukst gediscussieerd binnen de moslimwoonkamers? Vooral de praktische kant, voornamelijk de soep en al het andere lekkers waarmee familieleden, buren en kennissen worden verwend na zonsondergang.

Lees meer / 0 comment(s)

Blijde gebeurtenissen - des heureux événements

Tijdens deze vastenperiode houden de moslims zich het meest aan eenvoud. Er worden tijdens deze periode ook geen huwelijken bezegeld of gevierd.
Maar ja, een geboorte tijdens de maand Ramadan kan je niet tegenhouden. Mijn schoonzus is maandag bevallen van een jongentje. Dat was een blijde gebeurtenis. De dag daarop heb ik vernomen dat ik een nieuwe job kreeg. Nog een blijde gebeurtenis.

Het gebeurt allemaal plots. Maar eigenlijk weet ik dat het te maken heeft met de vele smeekbeden die we als moslims doen tijdens de vastenmaand.

Lees meer / 0 comment(s)

Het Paradijs ligt onder de voeten van de moeders - Le paradis est sous les pieds des mères

Na een aangenaam bezoek bij mijn schoonmoeder, heb ik weer wat nieuws over de moslimgemeenschap in Brussel. Mijn schoonmoeder is een actieve vrouw, ze is verantwoordelijk voor de vrouwenwerking van een moskee in het Brusselse.

Lees meer / 0 comment(s)

Het Openbaar vervoer vast ook mee – Les Transports en commun jeûnent également

Je blijft er niet vaak bij stilstaan maar op het Brusselse Net van de MIVB vasten sommige buschauffeurs, tramconducteurs, metrobestuurders en veiligheidsagenten ook mee tijdens de maand Ramadan.
Ik heb even gevraagd hoe het er bij hen aan toegaat, hoe ze het vasten integreren met hun werkdag, gezien ze vaak in shiften werken.

Lees meer / 0 comment(s)

De maand Ramadan is in aantocht

De moslims zijn druk bezig met de voorbereidingen van de vastenmaand Ramadan.

De maand heeft een diepe spirituele betekenis. Het vasten gaat niet enkel om de onthouding van eten en drinken, maar eveneens het bannen van alle negatieve gedachten of bewoordingen. Het is in zekere vorm een aansporing tot positief denken, ter verbetering van de persoonlijkheid van de moslim.

Lees meer / 0 comment(s)