Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Blog / Islam

"LES BARONS" - Onverwachte humor uit het Brusselse/ L'humour inattendu de Bruxelles

Les Barons.jpg
Vol spanning wachten al meer dan 6400 fans op Facebook de film "Les Barons" af, die vanaf 4 november in de zalen zal vertoond worden.

Het verhaal gaat over jongeren uit het Brusselse die er hun eigen filosofie op na houden en zichzelf "Les Barons" noemen.

De verhaallijn is zeer vlot geschreven door de scenarist en tevens regisseur Nabil Ben Yadir. Met de nodige humor wordt de draakt gestoken met werkelijk iedereen en niemand wordt gespaard. Een humor waarin vele Brusselse jongeren zich in zullen herkennen en die aanstekelijk werkt.

Lees meer / 3 comment(s)

Il suffit d'un "Déclic" / Men hoeft enkel een "Déclic" te hebben

Op zondag 17 mei organiseren ABPM en Mini-Anneessens een schitterend evenement: "Déclic, Inspirer la réussite par l'exemple"

Het gaat om een informatiebeurs voor jongeren (tussen 16 en 18 jaar) om de verschillende beroepen te leren kennen en de succesvolle loopbaan te ontdekken van een professional die vaak eveneens uit de achterstelde buurten afkomstig is.

Zondag krijgen de jongeren de gelegenheid met deze beroepsmensen een praatje te maken en uit hun ervaringen te leren.

Hier alle info en bekijk zeker de brochure: http://www.abpm.be/NewsDetails.aspx?NewsID=43

Lees meer / 0 comment(s)

Over eenheid en verstandhouding - interview met mezelf (1)

Wanneer ben je voor het eerst in contact gekomen met de Islam?

Ik heb de Islam leren kennen bij een Tunesiër die student was in Louvain-la-Neuve. Ik huurde bij hem in het appartement een kamer. Die man heeft mijn toen echt verrast toen ik de berg cadeaus zag die hij naar zijn vrouw en kinderen stuurde naar aanleiding van het offerfeest. Rejeb, want dat was zijn naam, leefde heel sober. Bij de maaltijd een sardientje, wat tomatensaus, een hele grote pilli pilli en een stokbrood. Geen enkel teken van luxe of extraatjes voor zichzelf.

Lees meer / 0 comment(s)

Humor en engagement brengen 37.000 Euro op / Humour et engagement rapportent 37.000 euros

De maand februari is goed van start gegaan met een evenement vol humor en herdenkingen. De 6de editie van de Networking avonden van de ABPM (Association Belge des Professionnels Musulmans) heeft plaatsgevonden op zondag 1 februari in het prestigieuse Théâtre de Vaudeville in Brussel.

Lees meer / 0 comment(s)

Staat de soep al klaar? / Est-ce que la soupe est prête ?

De maand Ramadan is net van start gegaan, maar ook het nieuwe schooljaar en de kersverse kranten- en tijdschriftpublicaties die weer als hete broodjes over de toonbank gaan, zeker met titels waar "Islam" of "moslim" in worden vernoemd.

Ja de Islam blijft goed in de markt liggen, ook in de perswereld.

Hoe beleeft de moslim nu deze periode? Over welke thema's wordt er momenteel het drukst gediscussieerd binnen de moslimwoonkamers? Vooral de praktische kant, voornamelijk de soep en al het andere lekkers waarmee familieleden, buren en kennissen worden verwend na zonsondergang.

Lees meer / 0 comment(s)

McCains religieus probleem.

John McCain heeft zo zijn eigen religieus probleem. Hij wordt dezer dagen gespot met om het met zijn woorden uit te drukken "one of the truly great leaders in America, a moral compass, a spiritual guide". Deze 'weldoener' heet Rod Parsley.

Hier zijn ze te bewonderen als vrijgevige republikeinen en hoopgevende leiders:
http://www.youtube.com/watch?v=WXZbIGJrDkg

Of toch niet?

Lees meer / 0 comment(s)

Van Istendael en Barnard doen hoofddoekendebat ontsporen

De manier waarop Geert Van Istendael en Benno Barnard het hoofddoekendebat binnen stormen is allesbehalve constructief. Wat voor zin heeft het om in dit debat stereotiepe beschuldigingen te uiten aan het adres van 'de Islam' met behulp van dan nog grotendeels verzonnen associaties? De twee auteurs stigmatiseren weer maar eens een paar miljard moslims door de gemeenplaatsen op elkaar te smijten.

Lees meer / 17 comment(s)

Onderweg naar Mekka, Medina.

Veli Yüksel volgt enkele Antwerpse pelgrims tijdens de hadj in Medina.

http://www.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws.net/mediatheek/1.220211

Vrtnieuws.net - 16/12/2007

Lees meer / 1 comment(s)

Jan Leyers ontloopt politieke vraagstuk

"Op weg naar Mekka" was een mooie reeks als reisreportage. Maar ook niet meer dan dat. Spijtig genoeg werd ze overal veel te serieus genomen en dat heeft veel te maken met de opstelling van Jan Leyers zelf. Leyers bediende zich tijdens zijn reportages meer dan eens van een pseudo-journalistieke aanpak. Hij stelde vaak dezelfde directe vragen en kreeg doorgaans antwoorden die het cliché bevestigden. Tot daar toe. Problematischer werd het als Leyers werd opgevoerd in de media als een grote islam-specialist die hij niet is.

Lees meer / 23 comment(s)

Succesvol artist zet zich in voor Darfour

Over Darfour horen we maar bitter weinig, ondanks de schrijnende toestand die er heerst. Een artist die vooral gekend is bij een jong moslimpubliek, gaf op 21 oktober jl. een benefietconcert voor Darfour in het Wembley Arena. Naar aanleiding van dit evenement werd hij door Riz Khan geïnterviewd:

http://www.youtube.com/watch?v=Dws-be02S94

Info filmpje benefietconcert: http://www.youtube.com/watch?v=9F0RcVa6g7A

Nog meer info ?
http://www.samiyusuf.com/live/index.htm

Lees meer / 0 comment(s)

Molenbeek enzo: de "No-go Zones" van Paul Beliën en co

Vlaams Belang-ideoloog Paul Beliën mocht gisteren weer eens een opiniestuk leveren aan de Washington Times - het favoriete dagblad van wijlen Ronald Reagan. Titel van zijn stuk: "Bowing for the islamists". Over hoe Europa plat op de buik gaat voor de radicale islam...

Lees meer / 1 comment(s)

Straks enkel nog mannelijke islamleerkrachten?

Wanneer we terugblikken naar de vele verboden, met name die van de hoofddoek, die sinds enkele jaren ingelast werden in de schoolreglementen, en daarbij de vele vrouwelijke islamleerkrachten die niet meer voor de klas konden staan, die geen gerechtelijke stappen hebben ondernomen, dan krijg ik het benauwd, alleen het feit dat we naar een repressieve aanpak van de moslims in het onderwijs gaan.

Telkens wordt er over religieuze tekens gesproken en weet iedereen best dat het simpelweg om de hoofddoek gaat. Het bedekken van het vrouwelijke lichaam, blijkbaar stoort dit sommige mensen.

Lees meer / 0 comment(s)

Ontslag omwille van hoofddoek niet meer van kracht / Licenciement pour port du voile plus d'application

Vandaag heeft de Raad van State een uitspraak gedaan aangaande de zaak van de islamleerkracht Chantal Pommée, die 5 jaar lang werkzaam was in Basisschool De Zonnewijzer in Sint-Pieters-Woluwe als islamleerkracht en er zonder probleem gedurende die periode er haar hoofddoek heeft gedragen.

In september 2005 besloot Scholengroep 8 hier verandering in te brengen en vaardigde een verbod uit op alle religieuze en ideologische kentekens, ook voor islamleerkrachten.

Lees meer / 0 comment(s)

Het is feest / C'est la fête

Sinds vrijdag is de maand Shawwal van start gegaan, wat het einde van de vastenmaand Ramadan betekent. Nu zijn het drukke dagen.

Eid-al-Fitr zoals het "suikerfeest" officieel heet, gaat gepaard met familiebezoek, lekker eten, maar ook een speciaal gebed 's ochtends.

Op de eerste feestdag moest ik naar het werk. Ik had een doosje parlines meegenomen om mijn reisgezelinnen te trakteren. Zelfs de buschauffeur kreeg er eentje.

Lees meer / 0 comment(s)

Het Paradijs ligt onder de voeten van de moeders - Le paradis est sous les pieds des mères

Na een aangenaam bezoek bij mijn schoonmoeder, heb ik weer wat nieuws over de moslimgemeenschap in Brussel. Mijn schoonmoeder is een actieve vrouw, ze is verantwoordelijk voor de vrouwenwerking van een moskee in het Brusselse.

Lees meer / 0 comment(s)

Mijn dag kan niet meer stuk ... - Ma journée est réussie

Voor enkele zakelijke afspraken moest ik even naar Brussel. Net van de trein ben ik de dichtsbijzijnde moskee binnengewandeld om mijn middaggebed te doen.

Op naar de eerste zakelijk afspraak, die zeer vlot verliep. Projecten in overvloed. Enkele boodschappen onderweg: Tunesische dadels, Marokkaans brood, enz..al hetgeen Brussel kan aanbieden.

Weer naar de overige afspraken en terug de trein nemen om even mijn examenresultaten te gaan halen in Leuven.
Ja 't zit goed, ik ben geslaagd, ik heb eindelijk mijn getuigschrift pedagogische bekwaamheid op zak. Mijn dag kan niet meer stuk.

Lees meer / 0 comment(s)

Interactie ook met lege maag - L'interaction même l'estomac vide

Interactie ook met lege maag

Sinds de start van de maand Ramadan krijg ik allerlei telefoontjes van vrienden en kennissen, vaak met goed nieuws. Zo heeft onlangs een goede, dove vriendin, die reeds jaren voor een NGO werkt als webmaster, haar werkgever laten weten dat ze de hoofddoek wenst te dragen op haar werkplek. Haar verzoek werd goedgekeurd en nu voelt ze zich nog meer gewaardeerd.

Lees meer / 0 comment(s)

De ontmoetingen - Les rencontres

Wanneer we de verschillende evenementen tijdens de maand Ramadan overlopen, merken we snel op dat het ene evenement het andere overstijgt qua creativiteit.

Het is een ellenlange lijst, in elke moskee of islamitische vereniging wordt er een samenkomst verzorgd, met als doel om de vasten te verbreken en broederlijke relaties te verstevigen.

Er worden ook veel interfilosofische ontmoetingen georganiseerd waar een heel patchwork van verschillende nationaliteiten aan heet meegewerkt.

Lees meer / 0 comment(s)

Gsm overladen met berichten

De eerste dag van de vastenmaand is pas van start gegaan en - zoals voor vele moslims - wordt mijn gsm overladen met sms-berichten waarin mooie boodschappen staan met het oog op een vruchtvolle vastenperiode.

Het doet deugd om even nieuws te krijgen van vrienden en kennissen. Zelf was ik ook zeker een half uur bezig met het versturen en het beantwoorden van de berichtjes.

Het is de geschikste periode om oude vrienden terug te contacteren, ja zo geraakt de ontmoetingsagenda nog voller.

Druk, druk, druk...

Lees meer / 0 comment(s)

Le mois de Ramadan approche à grands pas

Ce mois a une profonde signification spirituelle. Le jeûne ne se limite pas à l'abstention de nourriture durant la journée, mais il s'agit également de bannir toute pensée ou parole négative. En quelque sorte il s'agit d'un encouragement à la pensée positive, à l'amélioration de la personnalité du musulman.

Lees meer / 0 comment(s)