Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Axelle Red en anderen over de petitie 'Red de solidariteit'

Axelle Red en anderen over de petitie 'Red de solidariteit'

BRUSSEL -- 500 bekende en iets minder bekende mensen zetten hun handtekening onder de petitie 'Red de solidariteit'. Enkelen onder hen leggen uit waarom.

Hanna Mariën, in naam van de hele 4x100m estafette-ploeg
“Wij zijn in de eerste plaats atleten. Met de institutionele problemen zijn we niet zo direct bezig. Maar het communautair gekrakeel van vandaag begrijpen we niet goed. Onze ploeg bestaat nu eenmaal uit Vlamingen, Brusselaars en Walen. Van de vier die gelopen hebben, is er één Franstalige Brusselse en zijn er drie Vlamingen. Bij de twee reserven is er één Vlaamse en één Waalse loopster. Hoe je het nu ook draait of keert: die samenstelling, dat is juist onze sterkte! "Jullie prestatie heeft België een gezicht gegeven" hoorden we Vlaams minister van Sport Bert Anciaux zeggen op de persconferentie van 18/09/07. En de Vlaamse minister-president Kris Peeters stelde dat "we een voorbeeld zijn voor het beleid en de politiek". Daarom ondertekenen we graag een petitie die vraagt dat - te midden van de huidige onenigheid - de solidariteit behouden wordt.”

Geert van Istendael, schrijver
“Het opgeven van de solidariteit vind ik zonder meer walgelijk en immoreel. Dat spreekt tegen mijn diepste instincten. In zaken als ziekteverzekering interesseert me niet de tegenstelling Vlaming-Waal, maar wel die tussen rijk en arm. Want ook in Vlaanderen zijn er langdurig zieken, werklozen, mindervaliden die niet aan de bak komen.”

Axelle Red, zangeres
“Ik gaf gisteren een persconferentie met Unicef over Sierra Leone. De basisboodschap is dat we solidair moeten zijn met de derde wereld. En hier zouden we er zelfs niet meer in slagen om de solidariteit met Wallonië overeind te houden? Het is bijna gênant om Belg te zijn.”

Wannes Van de Velde, zanger
“Het uiteenvallen van België zou niet alleen een sociale kaalslag betekenen, het zou ook cultureel een ramp zijn: we zouden de wederzijds kruisbestuiving van drie grote talen verbeuren. Bovendien zou het Vlaamse leefklimaat worden vergiftigd door haatdragend extremisme. We zouden weer op onze woorden moeten letten!”

Walter Zinzen, journalist
“Ik heb deze petitie van Red de Solidariteit getekend omdat ik behoor tot het species van de wereldburger. Alles wat Vlaanderen doet, is goed, zo lijkt het wel. De rest van de wereld bestaat niet meer. Ik vind die navelstaarderij verschrikkelijk. Pas maar op dat Vlaanderen zich niet in eigen voet schiet!”

Rik Pinxten, voorzitter Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging Vlaanderen
“Men kan bewust stelling nemen voor mensengroepen en zelfs voor de mensheid als geheel. Men kan ook uit kneuterigheid en korte-termijn eigenbelang kiezen voor verkleining van de horizon en het delen. De waan om alles en nog wat te splitsen en zogenaamd ‘ zelf’ te doen hoort in de tweede categorie; de stelling van de vakverenigingen om solidariteit boven en buiten het eigenbelang op te nemen en te verdedigen behoort in de eerste categorie. Het is een oprecht humanistische maatschappelijke positie.”

Sami Zemni, professor centrum derde wereld studies Universiteit Gent
“De solidariteit is een essentieel onderdeel van een maatschappij die poogt op een rechtvaardige basis te functioneren. Europa, België, Vlaanderen, Brussel…: grenzen zijn altijd virtuele en op macht gebaseerde scheidingslijnen geweest die de centrale sociale tegenstellingen tussen rijk en arm verdoezelden en de mensen opdeelden op basis van andere (meestal arbitraire) criteria. De huidige “drang” naar een staatshervorming voorstellen als een kwestie van efficiëntie en ˜goed” bestuur is een zoveelste bewijs van de geleidelijke verdwijning van de politiek. Wanneer de politiek verwatert tot een neutraal terrein van belangenbehartiging dan verdwijnt ook de verbeelding van onze mogelijke gezamenlijke samenlevingsidealen. De essentie van de democratie is niet zozeer te vatten in haar procedurele uitingsvormen. (verkiezingen, parlementen…) maar wel in de erkenning van het sociaal conflict als centrale motor van verandering. Een zoveelste bevoegdheidsverkaveling zal weinig zoden aan de dijk brengen.

Alain Clauwaert, voorzitter Algemene Centrale-ABVV en Jacques Michiels, algemeen secretaris Algemene Centrale-ABVV
“Bij de Algemene Centrale van het ABVV verdedigen vele duizenden arbeiders uit Vlaanderen, Wallonië en Brussel eensgezind hun belangen. De collectieve arbeidsovereenkomsten die wij in zowat veertig sectoren onderhandelen zorgen ervoor dat arbeiders overal in het land gelijke rechten krijgen. Wie in een klein of een zwak bedrijf werkt blijft niet in de kou staan, hij geniet dezelfde loon- en arbeidsvoorwaarden als iedereen in zijn sector. Een splitsing van de arbeidsmarkt wil zeggen dat arbeiders tegen elkaar uitgespeeld zullen worden. Morgen verdient de Vlaming meer omdat Vlaanderen er economisch beter voor staat. Maar overmorgen eist zijn werkgever een loonmatiging omdat zijn Waalse collega goedkoper is.
We zeggen vierkant neen tegen een staatshervorming die tot sociale afbraak leidt. Voor ons is het van fundamenteel belang dat de sociale zekerheid, de collectieve arbeidsovereenkomsten en de arbeidswetgeving federale materies blijven, van toepassing in het ganse land.”

Xavier Verboven, Gewezen Algemeen Sekretaris ABVV
“Het initiatief "Red de Solidariteit" is uitgerekend vandaag broodnodig. Het moet een ijzersterk signaal zijn naar de bevolking toe, en voornamelijk in Vlaanderen, dat een opgesplitste sociale zekerheid de solidariteitsgedachte en ook het samenhorigheidsgevoel ondergraaft en het einde van onze Belgische samenleving kan betekenen. De politieke krachten die een zogenaamd zelfstandig of onafhankelijk Vlaanderen nastreven willen tegelijkertijd een rechts beleid en een nieuw sociaal model in Vlaanderen invoeren met minder inkomsten voor de overheid en bijgevolg ook een zwakkere overheid,met een ander overlegmodel (liefst zonder de vakbonden) en met een zwakke en gedeeltelijk geprivatiseerde sociale zekerheid waardoor de tegenstellingen tussen rijk en arm nog groter worden.”

Jef Neve, pianist
“Dit is een fantastisch initiatief!”

Paul Van Nevel, Huelgas Ensemble
“Mensen rond figuren als Bart De Wever – en hijzelf ook – zijn zó kortzichtig dat ze er niet aan denken dat ze een grote Europese cultuur die België toch is als een uitzonderlijke gemeenschap van verschillende culturen samen, aan ’t kapot maken zijn. Wat ze ook zeggen, ze zijn helemaal niet cultuur-minded en eigenlijk vind ik hem een wolf in schapenvacht.”

Solidariteit?

....'Red de solidariteit'
Deze solidariteit duurt nu al 40 jaar en Wallonië is nog steeds niet volwassen. Het wordt eens tijd dat onze Waalse broeders op eigen benen gaan staan, en niet steeds op andermans kosten leven. Kinderen blijven ook niet op de kosten leven van de ouders, maar blijkbaar met Wallonië moeten we solidair blijven, en onze mond houden, anders ben je een egoïst.

De verschillen tussen

De verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië maakt onze sterkte!! Dat ze dat niet inzien!
Ik steun dit initiatief dan ook voor 100 %!
Lange leven België et vive la Belgique!

solidariteit

Hopelijk duurt de solidariteit nog eeuwen verder.dat is nu eenmaal de kracht van de kleine man,en beste meneer Vissers,ken je de echte geldstroom van arm naar rijk ,

eerst belgië splitsen. en

eerst belgië splitsen.
en dan, Visserken? als er transfers zijn tssn de vershillende provincies: de armsten ook afstoten? en dan, uiteindelijk, splitsen in parochies?
solidariteit is een mooi uitgangspunt om een maatschappij in te richten: de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten.
trouwens: mocht er wat intensiever naar fiscale fraudeurs gezocht worden, dan vindt men 15 miljard € en dat is een pak meer dan de transfers naar het zuiden.

Een euro kan maar eenmaal uitgegeven worden.

15 miljard euro is veel geld, en kan inderdaad gezocht worden bij een betere inning van de belastingen. Maar wat heb je dan? Dan betalen met zijn allen nog meer belastingen. De belastingschalen zijn nu al de hoogste van Europa, en daar moet dan nog eens een betere inning bovenop? Neen, laten we eerst onze staatsstructuren eens bekijken, waarom we zoveel belastingen moeten betalen. Transferts naar Wallonië, een enorme staatschuld, we hebben meer ministers en volksvertegenwoordigers dan bijvoorbeeld een land als Frankrijk. Dat zijn de redenen waarom wij zo een hoge belastingen betalen. Bij een grondige staatshervorming moeten die dingen aangepakt worden, want er staan ons nog zeer hoge facturen te wachten bv. de vergrijzing, opwarming van het klimaat, toekomstige olietekorten en verdere delocatie van bedrijven naar lageloonlanden.
Solidariteit is héél mooi, maar er is een spreekwoord dat zegt, "Veel te goed, is half zot."

kern van de zaak

Beste meneer Vissers,als Vlaanderen onafhankelijk wordt dan betaalt Jan met de pet evenveel en hoogst waarschijnlijk nog meer belastingen.In allerlei vormen.Europa is een neo-liberale constructie,België is het ook en Vlaanderen zou het ook zijn.Laat ons de strijd leveren waar hij moet gestreden worden.Welzijn boven winstzucht.

solidariteit

is er iemand die nog weet,dat het ooit andersom was ?
het rijke Wallonie solidair met het arme Vlaanderen....
wie zal er door de splitsing rijker worden denk je ?
neen, mij niet gezien !

Wallonië is ooit solidair geweest met Vlaanderen?

Voor het ontstaan van België was Vlaanderen een zeer welstellende regio, amper 20 jaar later was de Vlaming tot de bedelstaf verheven, en moest hij voor een hongerloon in de Waalse industrie gaan werken, waar hij beschimpt werd en vernederd.

Nooit in heel de Belgische geschiedenis is Wallonië solidair geweest met Vlaanderen. Vlaanderen heeft men altijd gezien als een soort colonie van Wallonië, waar vlamingen werden uitgebuit.

De Vlaamse volksmens moest zich in het frans verdedigen in de rechtbank, dus was hij bijna altijd schuldig.

Vlamingen werden tijdens de eerste wereldoorlog de dood ingejaagd, omdat ze de bevelen van de franstalige officieren niet begrepen.

Bij het ontstaan van België stond er zwart op wit dat het de bedoeling was, Vlaanderen volledig te verfransen, wat hun ook gedeeltelijk gelukt is.

De goede intenties en de solidariteit van Wallonië voor Vlaanderen, laat me niet lachen.

Sinds wanneer is het FDF

Sinds wanneer is het FDF Wallonië ?

Dit is hetzelfde als beweren dat iedereen in Vlaanderen denkt zoals de meest Flamigante Vlaamse website.

Re:Sinds wanneer is het FDF

Quote-Sinds wanneer is het FDF Wallonië ?----

Sinds, dat de meeste walen geen probleem hebben met de uitlatingen van het FDF. En dan speek ik over het volledige politieke spectrum in Wallonië van 'extreem links' tem 'extreem rechts'.

Want, in Wallonië kennen ze het 'tous ensemble' princiepe, iets wat hun tot nu toe nog geen windeieren heeft opgeleverd.

En 'tous ensemble' betekend letterlijk echt 'allemaal samen', alle politieke families, media, clerus, economische machthebbers en als deze zich dan ook nog gesteund weten door een gedeelte onbenullen van Vlamingen, dan staan de vlaamse onderhandelaars voor een blok, maar hopelijk deze keer niet voor een offerblok.

Solidariteit

Goed gesproken Jan Vissers!

De huidige solidariteit met Wallonië is niks meer dan een Vlaams gebrek aan zelfrespect!

De Waalse politici spelen al decennia lang vernederende spelletjes met de Vlamingen en wij blijven hun denegrerende taal maar slikken!

Hoe lang spelen we hun spel nog mee? De enige solidariteit die de Walen kennen is een monetaire eenrichtingssolidariteit!

't Is genoeg geweest! Tijd om de klauwen die de Waal afgeknipt heeft terug te slijpen! Laat ons als Vlaming solidair zijn met elkaar! Vlaamse eenheid maakt macht!

Tegenstanders van de

Tegenstanders van de splitsing vinden we in grote getale in de publieke vijver: academici, activi in sociale en culturele sector, vakbondsbonzen... (kwestie van de hand die hen voedt...). Hoe zit het met de solidariteit van de 'Belgische' ondernemers? (...misschien moeten we die dan toch eerder in Vlaanderen zoeken). Misschien zitten een autonoom en flexibel fiscaal beleid, een (regionale) overheid die over alle relevante verwante zaken beslist, een arbeidsbeleid dat sneller en beter kan inspelen op lokale tewerkstellingsnoden, een gezondheidszorg op maat en met lokale accenten... er voor iets tussen.
Dus, Belgische ondernemer sta op, of zwijg voor altijd.