Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Klantendag wereldwinkels zet Palestina in de kijker

Klantendag wereldwinkels zet Palestina in de kijker

HOUTHALEN -- Zaterdag 6 oktober sloten de Oxfam-wereldwinkels de fair-tradeweek af met een klantendag. In de wereldwinkel van Houthalen werden de klanten verwend met hapjes en drankjes uit Palestina.

Fair Trade week.jpg

Elke klant kreeg als aandenken een flesje olijfolie mee uit Palestina mee naar huis. De situatie in Palestina was trouwens het centrale thema van de week van de fair-trade. “We hebben de deur van onze winkel gebarricadeerd met slingers en kaartjes over de beruchte muur die de Israëli’s daar opgetrokken hebben”, vertelt Vicky Hoogmartens, één van de vrijwilligers in de wereldwinkel. “Binnenkort zitten we zonder Palestijnse dadels. Dat is een gevolg van de internationale handelspolitiek. Israël heeft immers een bevoorrechte handelsrelatie en controleert de export van Palestijnse landbouwproducten.”

De wereldwinkel wil daar iets aan doen. Sinds 1992 importeert Oxfam-wereldwinkels producten vanuit de Palestijnse bezette gebieden. Vanzelfsprekend is dat niet want er zijn af en toe leveringsproblemen. “Dankzij een eerlijke handel vinden de Palestijnse boeren een afzetmarkt en kunnen ze investeren in de ontwikkeling van hun land.” Het Alomtonenkoor uit de wijk Meulenberg in Houthalen luisterde de klantendag op met liedjes over vrede en migratie.