Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Whack a Murdoch"

"Whack a Murdoch"

Met het spel “Whack a Murdock!” en allerlei andere acties voert de organisatie StopBigMedia momenteel campagne tegen de mediaconcentratie in de VS. Ze wil mensen waarschuwen voor de gevaren van mediaconcentratie.

Rupert Murdoch heeft met zijn media-imperium het gros van de VS-media in handen. Zijn media-imperium omvat o.a Fox Televisie, Fox News Channel, een omvangrijk netwerk van kabelkannalen, radiostations, honderden kranten over gans de wereld en zelfs internetsites als MySpace. Onlangs heeft hij de Wall Street Journal opgekocht en lanceerde hij Fox Business Network.

“De media zijn onze eerste bron van nieuws en informatie. Wanneer een handjevol mediagiganten de media controleren komt de kwaliteit van informatie in het gedrang en wordt de publieke opinie ook door dat kleine groepje industriëlen gecontroleerd. Dit is ongezond voor een democratie, ”aldus StopBigMedia.

familie

zo is belgenland dan een klein murdoch-city : is er hier nog veel meer dan de roularta & de van thillo familie's (kranten, magazines, radio en tv netjes verdeeld) die veel meer aandacht hebben voor hun concurrentiepositie dan voor kwaliteitsvolle, deontologische berichtgeving ?

Corelio en de Van Thillo's...

Om een idee te krijgen hoe de mediataart in ons landje grotendeels verdeeld is zie:
Persgroep
Corelio
Roelarta
Concentra

manden

ok, maar wat zijn de (zichtbare en minder zichtbare) (ver)banden tussen verschillende groepen (bvb. bijdrage christophe op media-blog ivm. de standaard groep - vrt - woestijnvis, of hoe mensen in dezelfde vijver vissen) ?

Zichtbare en minder zichtbare verbanden ....

"ok, maar wat zijn de (zichtbare en minder zichtbare) (ver)banden tussen verschillende groepen (bvb. bijdrage christophe op media-blog ivm. de standaard groep - vrt - woestijnvis, of hoe mensen in dezelfde vijver vissen)?"

Er zijn enorm veel zichtbare en minder zichtbare verbanden tussen de verschillende media die tot dezelfde groep behoren.

Er hebben verschillende medewerkers over geblogt op de indymediablog en artikels over geschreven. Om je een idee te geven hier enkele links op een rij.

Een “super” hoofdredacteur voor verschillende kranten.
http://www.indymedia.be/en/node/7913

Een duidelijk voorbeeld van het samengaan van redacties binnen een groep.
http://www.indymedia.be/nl/node/6862

Afschaffing veelgelezen tijdschrift wegens niet rendabel genoeg voor de mediagroep
http://www.indymedia.be/nl/node/7357

Verwevenheid van Corelio (eigenaar van oa de Standaard) en de VRT
http://www.indymedia.be/nl/node/6556

Artikel over het boek ‘Glamour en Glitter, Geld en Macht, welkom in Medialand’’ van Guido Van Liefferinge. Zijn boek gaat voornamelijk over die verwevenheid.
http://www.indymedia.be/en/node/1556

Reeks artikels

Misschien moeten we eens een reeks blogartikels maken over de verschillende persgroepen die actief zijn in België.

Keltoum

Gepost door Keltoum
18.10.2007

Tags