Verslag debat: bloeddiamanten en conflictdiamanten uit Afrika
Verslag debat: bloeddiamanten en conflictdiamanten uit Afrika
Tine Vanhee11 november 2007 – 18:35
Bloeddiamanten versus ontwikkelingsdiamanten, dat was de inzet van het debat georganiseerd door MO, Broederlijk Delen en Fatal Atractions, op 7/11. Toch was het debat er geen over bloeddiamanten noch over ontwikkelingsdiamanten, maar wel over conflictdiamanten.
Conflictdiamanten
Conflictdiamanten zijn alle diamanten die gehaald worden uit een conflictgebied en die verkocht worden aan (meestal) westerse landen of aan andere opkomende rijkere landen, en waarvan de opbrengst aangewend wordt om het lokale conflict te financieren.
Het debat vond plaats ter gelegenheid van de plenaire vergadering van ‘het Kimberleyproces’: van 5 tot 9 november verzamelt de top van de internationale diamantwereld in Brussel om in overleg met de burgermaatschappijen en de regering van meer dan 70 landen de strijd aan te gaan tegen deze conflictdiamanten.
Het ontstaan van de term ‘conflictdiamanten’ situeert zich in de poging om diamanten uit Angola (die het conflict er mede-financierden) te scheiden van de ‘conflictvrije’ diamanten uit Congo. Dit werd ondernomen in het Kimberleyproces, een initatief dat uitgaat van de overheden, de internationale diamantsector en enkele burgerlijke partijen en dat een controlemechanisme inschakelt om te zien of de diamanten conflictdiamanten zijn of niet. Ook in het conflict in Sierra Leone (nog maar net voorbij) en Liberia speelden deze diamanten een grote rol.
Het systeem is echter nog niet waterdicht. Ivoorkust bijvoorbeeld verkoopte jarenlang ingevoerde conflictdiamanten uit Mali, en financierde het conflict met die opbrengst...
Het debat
Het debat werd gevoerd door een panel bestaande uit: Axel Delvoie (adviseur Buitenlandse Zaken), Mark Van Bockstael (voorzitter Technical Committee - World Diamond Council), Marc-Olivier Herman (Broederlijk Delen), Dorothée Gizenga Ngolo (Programmamanager Partnership Africa Canada), en had Bert De Vroey (VRT) als moderator. Een goeie opstelling, maar er is één duidelijke kritiek: zo heftig was het debat niet. De Belgische staat doet immers (waarschijnlijk terecht) uitschijnen dat ze veel zelf het initiatief nam in het Kimberley proces, en daarmee staat ze dus redelijk op dezelfde lijn als de ijverige ngo’s.... België is overigens een heel belangrijke speler in het debat: het is één van de grootste importlanden van diamanten.
De vraag werd gesteld of de burgeroorlogen in Sierra Leone of Liberia gestopt werden door Kimberly of niet. Marc Olivier van Broederlijk Delen denkt van wel maar ... gelukkig is er nog de immer realistische Marc Van Bockstael (die duidelijk het debat naar zich toetrekte), die ons voor een waarheid zet die pacifistisch Europa niet altijd wil horen: de oorlog in Sierra Leone werd gestopt enkel en alleen door het inzetten van een groep Britse peacemakers...
Grote leegte in het debat is dat men zich beperkt tot conflictdiamanten, en geen stap verder zet naar ‘bloed’ of ‘ontwikkelings’diamanten. Een vraag naar de kinderarbeid die in de diamantsector vaak voorkomt, blijkt niet relevant te zijn... Toch is het concept ongetwijfeld een succes, en tenminste al één manier om wat ellende uit de wereld te halen. Nu nog de rest!
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme