Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[verslag + foto's] “LIJN” recht tegen racisme!

[verslag + foto's] “LIJN” recht tegen racisme!

Het openbaar vervoer is voor pubers de “place to by” om keet te schoppen. De schooluren zitten er op, de vrije tijd wenkt, de meute is opgewonden. Dat was altijd zo. De oudjes die Indymedia volgen herinneren zich nog “de boerentram”, het streekvervoer op breed spoor. Nu vervangen door buslijnen. Die trams hadden achteraan een soort terras in open lucht, het “balkon”, waar gerookt, gevreeën en gesleurd werd. Alle trams hadden in de vijftiger jaren naast de bestuurder een “kaartjesknipper”, die de boel onder controle hield. Ook de stadstrams hadden een “balkon”, waar kinderen al “wiebelend” het voertuig trachtten te doen ontsporen, wat soms nog lukte ook. Ouderen herinneren zich de bordjes met “niet rooken” en “niet spuwen”, in een tijd toen kauwtabak nog in was. Een reden te meer voor tieners om op de tram hun eerste sigaretje te “rooken”.

Img5839.jpg

Weinig nieuws onder de zon dus. “De jeugd van tegenwoordig” heette toen belhamels, nu “kleine criminelen”. Is dat er niet wat over? Ja, dat is het. Vooral wanneer het op zich zeer normale haantjesgedrag van allochtone pubers misbruikt wordt door racistische oudere “witten”. Wat niet belet dat enig pedagogisch weerwerk hier wel op zijn plaats is. Daarvoor moet je als volwassene uiteraard iets begrijpen van de leefwereld van tieners. Noch een autochtone, noch een allochtone puber is vatbaar voor “bevelen” van volwassenen. Er zijn betere methodes.

Zaterdag 8 december, de Sint was juist voorbij, werd op Antwerpen Kiel in zaal Nova een “Trefdag” tussen chauffeurs van De Lijn en allochtone jongeren georganiseerd. Onder het motto “De Lijn Lijnrecht tegen racisme” konden jongeren en ouderen zich een hele namiddag en avond ontspannen. Dit initiatief staat in voor regelmatige manifestaties die door de “top” en het personeel van de vervoersmaatschappij gewaardeerd en gesteund worden. Deze sociale beweging ontstond uit “Objectief: Beweging voor gelijke rechten”, dat honderdduizenden handtekeningen ophaalde. Er wordt samengewerkt met “Samenlevingsopbouw Antwerpen”, het ACV en het ABVV. En met de jongerenorganisatie “Samen op Straat”.

Philippe Desbuqoit is syndicaal afgevaardigde voor het ACV, Openbare Diensten, sector vervoer: “We nemen al tien jaar initiatieven, zoals voetbalwedstrijden met jongerenploegen samengesteld uit onze jeugdige reizigers. We zijn vrijwilligers, we zijn chauffeurs die het dagelijkse reilen en zeilen op de bus of tram kennen. Het is niet altijd makkelijk. We zitten in ons “kotje” vooraan en concentreren ons op de weg, op dubbel geparkeerde auto’s, zwalpende fietsers en onvoorzichtige voetgangers. Wanneer er dan herrie ontstaat op het voertuig is het moeilijk, zo niet onmogelijk om in te grijpen. Gelukkig zijn er nu de “Stadswachten” en begeleiders van “De Lijn” zelf, die de orde er in houden. We zouden het waarderen wanneer ook medereizigers rustig optreden bij problemen. Vooral, rustig…”

Op deze “Trefdag” werd voor de deur van zaal Nova een echte lijnbus geparkeerd. Daarin had een rollenspel plaats waarbij voor één keer de chauffeurs de herrieschoppers waren en de jongeren het personeel. Het lawaai was oorverdovend, de deuren geblokkeerd, de bus kon niet rijden, de medepassagiers werden angstig. Het “klootzak” en “racist” was overal hoorbaar. Het leven zoals het is… Tijdens het nagesprek bleek hoe verhelderend dit rollenspel werkte. Voor de chauffeurs en voor de jeugdige klanten van het openbaar vervoer.

Philippe Desbuqoit:”We zijn er van overtuigd dat deze kleinschalige initiatieven, er zijn hier een goede honderd jongeren en ouderen, op langere termijn vruchten afwerpen. Personeel van “De Lijn” heeft een belangrijke sociale functie, net als postbodes en de wijkagent. We hebben contact met de mensen uit de gehele maatschappij. Meestal is dat plezierig, soms zijn er spanningen. Maar we zeggen duidelijk: “Uw chauffeur LIJN recht tegen racisme”."

Tijdens de “Trefdag” op het Antwerpse Kiel, nabij Hoboken – een wijk met veel mensen van allochtone afkomst en altijd al een armere buurt – werd in zaal “Nova” een tafeltennistornooi gehouden, met prijzen geschonken door “De Lijn”. Er was paëla à la volonté en een prachtig muzikaal avondprogramma. We herinneren ons vooral vier Marokkaanse stand up comedians, die met zwier en humor hun eigen gemeenschap op de hak namen, maar ook “de Chinezen”, de “Turken”, de “Pakistanen”,de “Afrikanen” en uiteraard de “witte Belgen”. Dat alles vertrekkend vanuit het echte leven op “den tram”.

Tram, bus en trein vormen biotopen van het samengebalde “echte leven”. Er ontstaan liefdes, ruzies en boeiende ontmoetingen. Dat alles wiebelend, hortend en stotend, rijdend door stad en dorp. Laten we het prettig maken en houden.

Img5849.jpg
Img5853.jpg
Img5859.jpg
Img5891.jpg
Img5904.jpg
Img5922.jpg
Img5939.jpg
Img5949.jpg
Img5967.jpg
Img5972.jpg
Img6009.jpg
Img6013.jpg
Img6019.jpg
Img6058.jpg

lijn(recht) tegen racisme

eindelijk een heel goed initiatief, proficiat Koen dat je het op een zo gedreven manier weet weer te geven!

Ik werkte zelf jaren geleden op het Kiel met jongeren van andere origine(veel van Marokko) andere van Turkije enkelen van een Afrikaans land en enkele Vlaamse jongeren.

Ik heb nooit noemenswaardige problemen gehad met deze jongens, en als ik op het Kiel rondwandel word ik nog steeds hartelijk begroet door hen, nu zelf al pappa's.

Meer van deze goede initiatieven zijn welkom.