Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] 'AEL'-proces

[Opinie] 'AEL'-proces

In de ochtend (21/12/07) was ik aanwezig op de uitspraak van het vonnis in de "zaak AEL". Het besneeuwde nieuwe "Vlinderpaleis" lag er sprookjesachtig bij. Hier wordt duur "recht gesproken!" in Antwerpen. De naam Dyab Abou Jahjah blijft de media lokken. Dezelfde media die vijf jaar geleden schaamteloos deelnamen aan de grootste racistische hetze in België sinds voor en in WOII de joodse bevolking opgejaagd werd. Ook door de Antwerpse politie. Men leert hier traag bij... Het "progressief" en "onafhankelijk dagblad" "De Morgen" van Yves Desmet was een "kwaliteitsvolle" speler qua desinformatie, rechtstreeks gevoed van uit de Staatsveiligheid. Zij halen nu hun gram. Dyab Abou Jahjah en Ahmed Azzuz worden in een politiek proces veroordeeld tot één jaar cel effectief. De derde beklaagde, Youssef Rahimi, destijds penningmeester van de AEL, werd vrijgesproken.

diab abou jahjah1.jpg

Let even op: de gewelddadige crimineel Bart Debie, ex-politiecommissaris en in zijn "werk" beschermd door de huidige Antwerpse hoofdcommissaris Serge Muyters (zie proces Debie) kreeg een tijd geleden een voorwaardelijke straf. Hij is nu "veiligheidsspecialist" en Antwerps gemeenteraadlid van het Vlaams Belang. Hij werd voorwaardelijk veroordeeld wegens de mishandeling van een onschuldige Turkse familie op het commissariaat (met fysieke letsels), vervalsing van processen-verbaal, verduistering van een lap-top, enz...
Zijn ex-collega's noemen hem "Bartje penalty", omdat hij zo leuk tegen het hoofd van gearresteerden schopte met zijn "bottines". De Procureur ging in beroep. Hij riskeert nu vier jaar effectief en ontzetting uit zijn rechten. In eerste aanleg kreeg hij echter van deze Antwerpse correctionele rechtbank een voorwaardelijke straf...

Ik ben bevriend met Dyab Abou Jahjah en Ahmed Azzuz en ben daar trots op. Ik was met hen verkiezingskandidaat op de lijst "Resist", als toenmalig Antwerps Districtraadslid. Ik stapte uit de fractie van "Groen!" en uit die partij toen bleek dat ook zij intern meer dan opportunistisch - zelfs racistisch -reageerden op "de rellen op de Turnhoutse baan" en op de AEL als zelforganisatie van Marokkaanse jongeren. De enige die met mij intern weerwerk leverde was de huidige Borgerhoutse District schepen Fatima Bali. Een vrouw van Marokkaanse Berber afkomst, uit een arbeidersgezin, die wegens die achtergrond door de groene "intelectuele top", zo als huidig "Groen!" voorzitter Mieke Vogels, geminacht werd.

"Da Krapul !!!"
Dyab en Jahjah worden dus veroordeeld tot één jaar cel. Voor wie Antwerpen niet kent als extreem rechts nest, enkele reacties op de site van "Gazet van Antwerpen", vlak na het bekend maken van het vonnis,vrijdag voormiddag.

Ene Johan V.H. uit Edegem: "Levenslang moesten ze da krapul geve!!!". J.J. uit Malle:"En steek dat crapuul maar eens een jaar in de HEL VAN TANGER idp van een luxehotel hier in België. Ze zullen daar wel een toontje lager zingen !".

Wie vandaag in de volks cafés gaat luisteren,weet waarom deze "Metropool" zo "gastvrij" heet...

Vijf jaar geleden werd van uit àlle burgerlijke politieke partijen, àlle media, politiediensten, staatsveiligheid en van uit het Parlement een racistische beerput geopend.Die beerput staat nog steeds open en stinkt nu van uit het "Vlinderpaleis".

Strafbare feiten? Niet nodig!
De veroordeling van Dyab en Ahmed tot één jaar cel is niet alleen "politiek geïnspireerd", maar ook racistisch van aard. Vermits beide AEL voormannen van zowat niets beschuldigd konden worden, behalve dat ze het recht op vrije meningsuiting ook op straat toepasten, werd een wetsartikel van onder het stof gehaald dat Procureur Björn Backx soelaas bood. Het is art.66§4 van het Strafwetboek van...1886. Het is een artikel dat ingevoerd werd om stakende Waalse mijnwerkers, glasblazers én hun leiding aan te pakken. Het was het vroege begin van de georganiseerde arbeidersbeweging. Een emancipatiebeweging met zelforganisaties, zoals "spaarkassen" als voorloper van de mutualiteiten.

Dit art.66§4 komt er op neer dat men veroordeeld kan worden zonder iets gedaan te hebben, behalve in het openbaar zijn/haar menig te zeggen. De Procureur had dit snel door. Hij zei:"Het is niet nodig dat er strafbare feiten zijn gepleegd. Je moet héél art. 66§4 lezen".En inderdaad,als daders zijn strafbaar: "(...) zij die, hetzij door woorden in openbare bijeenkomsten of plaatsen gesproken (...) het plegen van het feit rechtstreeks hebben uitgelokt (...) zelfs voor het geval dat die aanzetting zonder gevolg is gebleven"...

Media die "knippen"
"Gesproken","uitgelokt","zelfs zonder gevolg...".Behalve twee wankele politie getuigen tegen de AEL,waarvan één van Arabische afkomst,zijn er vele getuigen en bewijzen voor de kalmerende invloed die Dyab, Ahmed en andere AEL verantwoordelijken bewust uitoefenden. Zelfs van corpschef Luk Laminne (in Humo)die op de Turnhoutsebaan neus aan neus stond met Dyab Abou Jahjah en die als getuige van de verdediging geweigerd werd door de rechtbank. Ook via vele (toevallige)) beelden en geluidsopnamen van de media, die zoals deze van de VRT-TV, slechts maanden na de "rellen" getoond zijn. Daarvoor "knipten" ze deze handig uit het nieuws. Vervalsing van de werkelijkheid door journalisten met een "beroepskaart" die de bek vol hebben over "deontologie", maar in de praktijk de "hoeren" zijn van de heersende politici. Ik was jaren beroepsjournalist voor linkse media. Het enige leuke aan die kaart was de gratis toegang er mee in de Antwerpse Zoo...In ruil voor nu en dan een kiekje van gorilla Gust in de krant.

Ik was bij "rellen op de Turnhoutsebaan" aanwezig en tijdens vele andere momenten in die periode. Ik volgde de massaal bijgewoonde meetings van de AEL. Deze "Liga" sprak en spreekt militante allochtone jongeren - meisjes en jongens - sterk aan, omdat ze niet bedelt, niet vraagt, maar eisen stelt en trots is. (Jonge vrouwen spelen er een belangrijke rol in. De "progressieve witten" die zich hier druk maken om vrouwenrechten, raad ik "een bad" in deze wereld aan, in plaats van zich betuttelend druk te maken van op een veilige afstand...)

Deze "rellen op de Turnhoutsebaan" waren alles in acht genomen,terecht woedende maar beheerste manifestaties en in de racistische sfeer van toen en nu meer dan begrijpelijk. Sommige "doop rituelen" van "witte" universiteit studenten zorgen voor meer "overlast".Dat zijn dan wel "die van ons"...

"Eenheidsworst" of trots?
De AEL is een bevrijdingsbeweging die deels haar inspiratie haalt uit die van zwart Amerika,met de filosofie van Malcolm X en "Black Panther".Een zelfzekere,trotse beweging uit de zestiger jaren die een alternatief gaf voor deze van dominee Maarten Luther King. "Black Panther" werd moordend vervolgd door de CIA. Luther King kreeg de Nobelprijs. In het racistische Antwerpen bestaat de maximale toegeving van de stedelijke overheid er in een maaltijd met "frieten en couscous" te subsidiëren, als "eenheidsworst" en als poging tot assimilatie. Het verbod op hoofddoekjes is een discriminerend voorbeeld. Dyab, Ahmed en de AEL weigeren deze assimilatie,het cultureel, religieus en politiek "verdwijnen" van de identiteit. Integratie ja, assimilatie neen. Daarom, om racistische en politieke redenen, moeten alle sporen van deze beweging kapot gemaakt worden. Zoals "Black Panther" letterlijk door de CIA uitgemoord werd. En voor een dergelijke strategie van het politieke beleid laten Procureur en Rechter zich slaafs gebruiken, als "hoeren" van de heersende politiek in een Vlaanderen waar racisme "bon ton" is. De onafhankelijke rechtspraak negerend, zoals vijf jaar geleden de scheiding der machten door premier Verhofstadt in het Parlement verkracht werd, toen hij in het halfrond voor de TV camera's de arrestatie van Dyab Abou Jahjah eiste.

Ik ben geen "allochtoon uit Allochtonië", maar ik ben al mijn hele leven "anders", zoals ook Tom Lanoye en velen op hun terrein bewust zijn van hun "anders" zijn. De politieke en racistische uitspraak, door de Correctionele rechter, houdt een gevaar in voor allen die niet wensen te "assimileren", tot "eenheidsworst" gekneed te worden.

Solidariteit opbouwen
Karim Hassoun, voorzitter van de AEL, zegt dat men in beroep gaat tegen dit niet te slikken vonnis. Het is broodnodig dat rond dit politieke en racistische proces snel een brede, militante solidariteit beweging tot stand komt met de AEL.

Koen Calliauw.

(De vernieuwde website van de AEL: http://belgium.arabeuropean.org/)

Getuigenis

Koen, je zegt dat je mee op die manifestatie was op de Turnhoutsebaan die ondermeer door de provocaties van Vlaams Blok mandatarissen en de handelswijze van de politie die in Antwerpen voor 70% op het Vlaams Blok stemt, uit de hand liep.

Heb jij een getuigenis afgelegd of zit er een schriftelijke verklaring van je in het gerechtelijk dossier ? Of hebben ze het dossier alleen maar volgepropt met de zogenaamde getuigenissen van die Vlaams Blokkers en van die politieagenten die direct met pepperspray begonnen te spuiten ?

Ik zou wel eens willen weten wat er in dat dossier zit en welke stukken ze er uit weggelaten hebben om Dyab Abou Jahjah en Ahmed Azzuz te kunnen veroordelen.

Voor de rest is het proces natuurlijk pure onzin.
Eerst heeft men de AEL onder politieke druk van het Vlaams Blok en bepaalde figuren binnen de CD&V als een privé-militie willen laten veroordelen en toen dat niet lukte heeft men de drie bestuursleden maar de verantwoordelijkheid gegeven van de rellen terwijl die eerder bij de Vlaams Blok mandatarissen en de pro-Vlaams Blok politieagenten ligt.

Dat het Vlaams Blok en de Antwerpse politie nogal goed met elkaar opschieten was enkele jaren geleden al te zien toen Vlaams Blok Führer Filip De Winter tijdens een anti-Vlaams Blok manifestatie met een megafoon in de hand op een politiecombi mocht gaan staan.

Dit is gewoon geen eerlijk proces. Normaal gezien moet een rechter zich onpartijdig opstellen en moet hij rekening houden met de ontlastende getuigenissen.
Je mag er zeker van zijn dat er op voorhand al werd beslist om de AEL zonder een gerechtelijk onderzoek en door middel van een veroordeling het zwijgen op leggen.

'Scheiding der machten' - CD&V-senatrice Mia De Schamphelaere

'Regering staat zonder enige daadkracht tegenover Antwerps straatgeweld'

‘Ik heb al enige tijd aan het parket-generaal in Antwerpen gevraagd om een nauwkeurig onderzoek te doen naar de daden van de Arabisch-Europese Liga. Weet u dat ik vandaag heb moeten vernemen dat de bundel die ik heb gericht aan de procureur-generaal in Antwerpen nog niet eens bij de procureur des konings in Antwerpen is toegekomen!’ Dat was het verbolgen antwoord van minister van justitie Marc Verwilghen op een mondelinge vraag van CD&V-senatrice Mia De Schamphelaere aangaande de acties die er worden ondernomen om na te gaan in welke mate de militanten van de AEL kunnen aangepakt worden op grond van de wetgeving aangaande privé-milities.

‘De huidige meerderheid regeert nu al verschillende jaren met een aankondigingseffect,’ zegt CD&V-senatrice Mia De Schamphelaere. ‘Telkens weer krijgen we te horen dat er grootse daden zullen worden gesteld, maar uiteindelijk blijft het altijd bij woorden. De regering kondigt maatregelen aan tegen het geweld dat er vandaag in de Antwerpse straten heerst maar uit de woorden van minister van justitie Marc Verwilghen blijkt dat we vandaag nog altijd nergens staan.’

Mia De Schamphelaere wilde vandaag in de plenaire zitting van de senaat van de minister van justitie weten in welke mate de wet op de privé-milities een bruikbaar wettelijk instrument is om de aangekondigde controles van de AEL op Antwerpse politiepatrouilles aan te pakken. De minister antwoordde dat hij van zijn positief injunctierecht gebruik had gemaakt om de procureur-generaal van Antwerpen de opdracht te geven om een onderzoek te openen naar de handel en wandel van de AEL en eventueel ook vervolging in te stellen. ‘Uiteraard dienen eerst de bevindingen van dit onderzoek te worden afgewacht,’ zo voegde hij eraan toe.

Minister Verwilghen gaat ervan uit dat pas naar aanleiding van een eventuele behandeling door een rechtbank zal blijken of er enige wetgevende lacune bestaat die niet zou toelaten om eventuele strafrechterlijke feiten te beoordelen. ‘De situatie is dermate explosief uitgegroeid en afwachten of een bepaalde bestaande wetgeving toepasbaar is kan nu niet meer,’ vindt Mia De Schamphelaere. ‘We gaan toch niet wachten tot voor een rechtbank zal blijken dat het bestaande wettelijke arsenaal niet toereikend is. Als de wet uit 1934 op de privémilities niet toereikend is, dan moet daar zo snel mogelijk aan gesleuteld worden.’

Minister Verwilghen beklemtoonde in de plenaire zitting van de senaat aanvankelijk dat voorlopig in ieder geval gerechtelijk gesproken alles onder controle was: ‘Aan mijn verzoek overeenkomstig het positief injunctierecht is opvolging gegeven. Dat wil zeggen dat door de procureur-generaal het dossier en de instructie is overgemaakt geweest aan de procureur des konings te Antwerpen. En ik kan u bevestigen dat de procureur des konings volop met de zaak bezig is, en ik neem aan dat hij dit op een ernstige wijze zal doen.’

Geïrriteerd omdat senatrice De Schamphelaere bleef aandringen op concrete actie, ontkrachtte Verwilghen zelf het rooskleurige scenario dat hij eerst had opgedist: ‘Ik heb al enige tijd aan het parket-generaal in Antwerpen gevraagd om een nauwkeurig onderzoek te doen naar de daden van de Arabisch-Europese Liga. Weet u dat ik vandaag heb moeten vernemen dat de bundel die ik heb gericht aan de procureur-generaal in Antwerpen nog niet eens bij de procureur des konings in Antwerpen is toegekomen!’

‘Het is andermaal duidelijk geworden hoe de huidige regering geen enkele zaak nog in handen heeft,’ oordeelt Mia De Schamphelaere. ‘Er worden altijd luide beloftes gedaan en in de praktijk komt er nergens wat van terecht. Het is overigens schandalig dat een minister van justitie binnen een tijdsbestek van 5 minuten twee verschillende waarheden opdist. Elke geloofwaardigheid van de gezagsdragers in dit land wordt daarmee op de helling gezet.’

Mia De Schamphelaere kondigde ook aan dat CD&V binnenkort een wetsvoorstel zal indienen ter verfijning van de bestaande wet op de privémilities. ‘Iemand moet actie ondernemen en als we op de regering moeten wachten, dan mag het intussen duidelijk zijn dat er niets van in huis komt.

29-11-2002

http://www.cdenvsenaat.be/index.php?id=28&nid=166