Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

ABVV: "Electrabel maakt grote winsten op kap van gezinnen"

ABVV: "Electrabel maakt grote winsten op kap van gezinnen"

BRUSSEL -- De socialistische vakbond ABVV doopte maandagmorgen de hoofdzetel van het energiebedrijf Electrabel-Suez in Brussel om in Electracash. Het ABVV pakt uit met drie dringende maatregelen die de prijs van energie moeten temperen voor de gezinnen. “Het financiële voordeel van 500 miljoen euro per jaar dat Electrabel haalt uit de afschrijving van kerncentrales moet terugvloeien naar de consument”, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

abvvelectrabelDSC_0041.JPG

Het ABVV vindt het niet kunnen dat Electrabel grote winsten maakt op de kap van de gezinnen (2 miljard euro in 2006). ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw en algemeen secretaris Anne Demelenne gingen die boodschap maandagmorgen afleveren aan de topman van Electrabel Jean-Pierre Hansen. “Het gesprek verliep zeer stroef”, zei Rudy De Leeuw. “Wij vinden nochtans dat Electrabel zeer snel kleur moet bekennen.”

De twee andere maatregelen die het ABVV voorstelt zijn meer naar de overheid gericht. Zo wil het ABVV dat de stookoliechèques worden uitgebreid naar gas en electriciteit. Het geld voor die chèques moet worden gezocht bij de energiesector zelf. Het ABVV wil ook dat de gratis quota voor CO2 voor de electriciteitsproducenten beperkt wordt, zodat er voor gezinnen en andere industrieën wat meer ruimte is.

Volgens Rudy De Leeuw moeten die maatregelen er snel komen. “Wij zijn geen vragende partij van de reeks stakingen, maar als de regering niets doet, riskeert dat te blijven duren. Men onderschat hoe hard de mensen de prijsstijgingen voelen. Voor belastingsverlagingen is er nu geen plaats meer. De regering moet alles zetten op de verbetering van de koopkracht.”

abvvelectrabelDSC_0005.JPG
abvvelectrabelDSC_0018.JPG
abvvelectrabelDSC_0037.JPG
abvvelectrabelDSC_0045.JPG