Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Wereldwijd WSF 2008 mobiliseert meer mensen dan ooit"

"Wereldwijd WSF 2008 mobiliseert meer mensen dan ooit"

BRUSSEL - Het Wereld Sociaal Forum 2008 wordt echt een wereldwijd gebeuren: nu zaterdag staan in 85 landen samen meer dan 500 activiteiten op het programma. "We zullen deze week veel meer mensen mobiliseren dan de gewoonlijke 150.000 deelnemers in Porto Alegre," aldus Francine Mestrum dinsdagmorgen op een persconferentie in Brussel.

"Het WSF is dus niet in crisis," benadrukte Mestrum. "De activiteiten van deze week bewijzen dat: we worden steeds groter en steeds breder. Natuurlijk zijn er binnen de beweging veel debatten en discussies aan de gang. We zijn immers een jonge beweging, zeven jaar oud, en we zijn op het punt gekomen om ons af te vragen: waar komen we vandaan, waar gaan we naartoe? Maar we zijn een succesvolle beweging: kijk bijvoorbeeld naar de Afrikaanse strijd tegen de EPA-vrijhandelsakkoorden, die ook gevoerd wordt door de Belgische ngo's. Het is ons gelukt om het neoliberalisme te delegitimeren."

Dynamiek uit het Zuiden
Op de persconferentie waren ook de ngo's en de vakbonden vertegenwoordigd. "Wij vechten al altijd voor een sociale mondialisering," aldus Annick De Ruyver van de christelijke vakbond. ABVV en ACV voeren zaterdag op het Muntplein samen actie rond decent work, het campagnethema dat de wereldvakbond IVV vorig jaar lanceerde op het WSF in Nairobi (lees meer).

Ook voor de ngo's is meedoen aan het WSF een evidentie. "Ons is het vooral te doen om de sterke Noord-Zuidband van de sociale fora," aldus Stefaan Declercq van Oxfam-Solidariteit. "Wij zeggen al jaren dat armoede en ongelijkheid een gevolg zijn van verkeerde beslissingen in de machtscentra in het Noorden. Op het WSF komt de dynamiek vooral uit het Zuiden. Dat is momenteel de belangrijkste plek van verandering in de wereld: denk aan Venezuela en Bolivië, maar ook aan Afrika, dat er in geslaagd is de EPA-onderhandelingen op de lange baan te schuiven."

Lokaal verankerd
Declercq benadrukte ook het belang van de dynamiek van het Belgisch Sociaal Forum, dat zo'n honderd leden telt en een belangrijke impuls gaf voor de activiteiten van het WSF 2008 in België (lees meer). "Het is een soort magneet die zowel grote als kleine, Franstalige als Nederlandstalige, oude als nieuwe bewegingen aantrekt. Het BSF is een waardevolle ruimte van discussie en ontmoeting," zei hij.

"Het heeft ten slotte geen zin," zei Francine Mestrum daarover, "om één keer per jaar in Porto Alegre te gaan pleiten voor het recht op wonen als we zelf in België niet georganiseerd zijn om dat recht hier af te dwingen. De lokale verankering van de andersglobalistische strijd is zeer belangrijk".

Beurscrash
Dinsdag begon ook het Wereld Economisch Forum, het jaarlijkse overleg der machtigen der aarde in het Zwitserse Davos. Hoog op de agenda staan daar ongetwijfeld de huidige beurscrisis en de dreigende recessie. Een crisis die volgens Jean Hermesse van de Christelijke Mutualiteit de actualiteit van de andersglobalistische agenda in de verf zet.

"De huidige crisis is het gevolg van een economisch model gebaseerd op speculatie en winst op korte termijn voor de aandeelhouders. Ik vrees alleen dat de prijs van een recessie zal betaald worden door de gewone mensen en de werknemers, want de reactie is voorspelbaar: besparen om de economie te herlanceren. De vraag die nu gesteld moet worden is of dit niet het moment is om serieus te denken aan een ander ontwikkelingsmodel," aldus Hermesse.

Links:
www.wsf2008.net
www.wsf.be

Hoewel ik graag met haar

Hoewel ik graag met haar akkoord zou gaan, denk ik niet dat Francine gelijk heeft als ze stelt dat we "meer mensen dan ooit mobiliseren".

Ik denk dat het andersglobalisme eerder in een dip zit en dat we er maar uit zullen geraken door gecentraliseerde en actiegrichte initiatieven; op Europees vlak, op mondiaal vlak etc. De krachtsverhoudingen zijn nu eenmaal van die aard dat we gecentraliseerde initiatieven op dezelfde schaal als het kapitaal nodig hebben. Dat soort van initiatieven biedt hoop en inspiratie aan allerhande initiatieven op het lokale niveau...

Maar dus niet andersom. Eerlijk gezegd vind ik het WSF 2008 in grote mate een maat voor niets. Ik zal uiteraard naar Brussel gaan komend weekend, maar eigenlijk weet ik nog altijd niet precies waarom. Ik ga ernaar toe omdat het moet zeker... Maar ik heb niet het gevoel dat het past in een bepaalde strijd ofzo.

Laat ons niet achter op het nationale niveau in een strijd tegen een mondiaal kapitalisme...

beste naamloze, kijk eens op

beste naamloze,
kijk eens op http://wsf2008.net hoe er wordt gemobiliseerd...