Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Fotoreportage] Wereld Sociaal Forum palmt Brussel in

[Fotoreportage] Wereld Sociaal Forum palmt Brussel in

Zo'n duizend mensen namen zaterdag deel aan een andersglobalistische ontdekkingstocht doorheen Brussel. Het was één van de vele lokale activiteiten in het kader van het Wereld Sociaal Forum. “Zo hebben we het Wereld Sociaal Forum heel zichtbaar en tastbaar gemaakt in Brussel”, zegt Famke Vekeman van het Belgisch Sociaal Forum.

fanfareINDY8159.JPG

Brukselbinnenstebuiten loodste 21 groepen van telkens zo'n 25 personen langs enkele van de vijftien plaatsen waar iets te beleven viel. “De deelnemers kwamen iets te weten over de geschiedenis van Brussel en per wandeling passeerden ze ook langs een viertal plaatsen waar ze konden meedoen met een animatie rond één van de elf thema's. Er waren ook heel wat mensen die op eigen houtjes de animaties bezochten”, zegt Famke Vekeman. Op de trappen van de Beurs ging het bijvoorbeeld over fiscale rechtvaardigheid onder de noemer 'alleen de gewone mensen betalen belastingen'.

Op de Oude Graanmarkt draaide alles rond voedselsoevereiniteit. Je kon er ondervinden dat er zes kilogram landbouwproducten nodig zijn voor één vleesrijke maaltijd. Om één liter biobrandstof te produceren, heb je drie kilogram graan nodig. Op het Muntplein was het om waardig werk te doen. Daar kon je je in leven in de arbeidsomstandigheden in het Zuiden.

Lokale dynamieken een plaats geven in het Wereld Sociaal Forum, daar draaide het om volgens Famke Vekeman. “Als er een Wereld Sociaal Forum is in Brazilië of Afrika kunnen de meeste mensen er alleen maar over lezen in de krant. Nu kunnen ze er ook eens aan deelnemen.” De dag werd afgesloten met een debat en een feest in de Sint-Gorikshallen.

(tekst christophe callewaert)

gevangenenINDY7957.JPG
impotINDY7992.JPG
kindjeINDY7926.JPG
knevelenINDY7963.JPG
lopen2INDY8067.JPG
lopenINDY8044.JPG
majorettes2INDY8169.JPG
majorettesINDY8117.JPG
plakkatenINDY7983.JPG
platformINDY8109.JPG
vredeINDY8095.JPG