Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

“Ontwikkelingsgeld uit de handen van aasgieren houden”

“Ontwikkelingsgeld uit de handen van aasgieren houden”

BRUSSEL - Dankzij een wetsvoorstel van Open Vld-senator Paul Wille dat gisteren werd goedgekeurd zullen de zogenaamde 'aasgierfondsen' binnenkort hun greep op Belgische ontwikkelingshulp moeten lossen. Aasgierfondsen zijn beleggingsfondsen die voor spotprijzen oude obligatieleningen van ontwikkelingslanden opkopen om hen later, wanneer hun financiële toestand verbetert, te dwingen de volle pot terug te betalen. Pol Vandevoort van 11.11.11 juicht dit wetsvoorstel alvast toe.

vulture.gif

“Het doel is in de eerste plaats de Belgische ontwikkelingsmiddelen te vrijwaren,” zegt Pol Vandevoort. “Onze ontwikkelingshulp in Congo-Brazzaville is sinds 30 december 2004 geblokkeerd. Toen is door een rechter bewarend beslag gelegd op meer dan vijf miljoen euro Belgisch ontwikkelingsgeld dat bestemd was voor dat land. Dat is voor ons een alarmsignaal geweest om een wet te laten stemmen zodat die beleggingsfondsen in de toekomst geen claims kunnen leggen op Belgische ontwikkelingsgelden.”

Internationaal
“De internationale wetgeving is voor ons eveneens een belangrijk punt. We moeten niet alleen onze ontwikkelingsgelden vrijwaren,” aldus Pol Vandevoort. “Aasgierfondsen gaan zoeken naar achterpoortjes in de wet. Zij gaan elders hun claims doen, in bijvoorbeeld Nederland of Duitsland, en nemen van daaruit beslag. Daarom is er internationale regelgeving nodig. Aasgierfondsen werken vaak met een batterij van juridische adviseurs en advocaten. Zij zullen alle mogelijke 'loopholes' in de wetgevingen nagaan. Vooral in Londen of in de Verenigde Staten zoeken ze naar wetgevingen die hun toelaten om deze claims te maken.”

“Wij willen ook bij de Wereldbank en het IMF aandringen om maatregelen te treffen en zien welke rol zij kunnen spelen. Zij zijn door deze situaties evengoed verontrust en dragen hierin tegelijk een grote verantwoordelijkheid. Zij coördineren namelijk veel van de schuldeisers. Begin maart is er een vergadering van de Europese directeurs van de Wereldbank en het IMF. Daar willen wij aan hen onze aanbevelingen doen,” zegt Pol Vandevoort.

Club van Parijs
“De Club van Parijs is een overlegorgaan dat probeert duurzame oplossingen te zoeken voor betalingsproblemen van staten met schulden,” vertelt Pol Vandevoort. “Tussen de leden van de Club van Parijs is er een overeenkomst om deze schulden niet meer te verkopen aan derden. Maar Roemenië bijvoorbeeld heeft zijn schuldeis aan Zambia verkocht aan Donegal International, een van die aasgierfondsen. De overeenkomsten binnen de Club van Parijs zijn niet dwingend, regeringen moeten dus zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Als zij dit doen kunnen de aasgierfondsen ook nooit aan deze schulden geraken.”