Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Palestijns circus wil hoop doen leven

Palestijns circus wil hoop doen leven

The Palestanian Circus School brengt zijn voorstelling 'Circus behind the wall' in de theaterzaal van 'De Roma'.

19u00. Het is druk in de Turnhoutsebaan. Terwijl een menigte zich stellig voor theaterzaal ‘De Roma’ heeft geplaatst, snellen fietsers voorbij en slaan de deuren van talrijke nachtwinkels, bakkerijen en internet- en telefoonshops open en dicht. De geur van zuiders (Marokkaans?) gebak hangt nog warm en zoet in de straat.. Borgerhout lijkt zijn gewone leven te leven en 'De Roma' ademt gretig mee.
Een lange rij wachtenden doet vermoeden wat later bevestigd wordt: een volle zaal. Een circus uit Palestina zal op dit podium zijn kunsten tonen. En het grote publiek wil evenredig aan zijn aantal verhaald worden op een al even groot spektakel. De verwachtingen zijn hoog gespannen...

Het leven zoals het is: de Westbank
“We tonen in deze voorstelling het leven zoals het is in de Westbank” zo klonk de coördinator in het voorwoord. “Kinderen en jongeren worden in Palestina geconfronteerd met geweld. Met het openstellen van circusscholen willen we stilte naar hoop ombuigen. We willen de deelnemers de kans geven om hun frustraties te uiten”.

We zien een speels tafereel dat al snel verandert wanneer een symbolische muur het gebeuren verstoort.. Ook tijdens een volgende episode staat de muur centraal. Telkens weer trachten de acrobaten in de taal der beweging hun eenzaamheid en fysisch en psychologisch isolement te uiten en te verbreken. Het symbolische neerhalen van de muur moet het hoogtepunt van de voorstelling betekenen.

Een enthousiast en sympathiserend publiek trakteert op veelvuldig applaus tijdens en na de voorstelling. Deze riem onder het hart blijkt nodig. Want met een soms eendrachtige zelfzekerheid en dan weer een kwetsbaar pelgrimschap lijken vooral de acrobaten zelf nood te hebben aan bevestiging in het uitdragen van hun eigen verhaal.

“Circus geeft ons onze waardigheid terug.”
Sireen is 14 en het is de eerste keer dat ze een voet buiten de grenzen van Palestina zet.
“Alles is hier anders” zegt ze met een grote verbazing. “Geen checkpoints, geen militairen en geen muur.” “De circusschool helpt me om de moeilijke situatie in Palestina even te vergeten.”

Ahdam (24) is niet aan zijn proefstuk toe en weet bovendien wat hij wil. “Ik dans en acteer al sinds ik een meter groot ben” zegt hij. “En dat is wat ik ook in de rest van mijn leven wil doen.” “De circusschool in de Westbank is een goed initiatief. Ongeveer 50 kinderen komen naar de circusscholen in Ramallah, Hebron en Jenin. Maar we hebben steeds nood aan financiële middelen om dit project in stand te houden” besluit hij.

The Palestanian Circus School treedt zaterdag 09/02/2008 nog op In Schaarbeek en reist daarna verder naar Parijs. Info en tickets: Hallen van Schaarbeek – 02 227 59 60

Info Algemeen:
Vlaams Centrum voor Circuskunsten : www.circusvlo.be
The Palestinian circus School: www.palcircus.ps

Download: