Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

'Beperkt houdbaar' in de schoonheidsindustrie...

'Beperkt houdbaar' in de schoonheidsindustrie...


Gisteren ben ik naar het feministisch cafe Poppesnor geweest. Nu "feministisch cafe" klinkt zo raar voor veel jonge actieve ladies als ik...:-) Ook ik heb er altijd een beeld bij van manwijven in...

tuinbroeken. Moest ik één van de organisatrices van de avonden niet kennen zou ik misschien niet gaan. Enfin dit was mijn tweede bezoekje dus aan hun maandelijkse aktiviteitenavond. En neen er waren geen gefrustreerde manwijven maar een twintigtal jonge zelfbewuste twintigers en dertigers die achteraf actief mee debatteerden.

Het thema van de avond was de schoonheidsindustrie en het extreme schoonheidsideaal. Vrouwen zagen er nog nooit zo mooi uit als nu maar zijn nog nooit zo ontevreden geweest over hun uiterlijk. Bekijk de foto's maar eens van vrouwen 30 of 40 jaar geleden. Hoe komt dit?, vroeg de 34 jarige documentairemaakster Sunny Bergman zich af. In haar omstreden documentaire 'Beperkt Houdbaar' plaatst ze scherpe kanttekeningen bij het extreem schoonheidsideaal dat aan de vrouwen wordt opgelegd en ze laat zien hoe de economie steeds verder ons lichaam binnendringt.

De "ideale" gefotoshopte beelden die ons overstelpen in de media - gaande van televisie, glossy modeblaadjes tot haast niet te ontwijken megagrote posters op bushokjes - zijn helemaal niet meer realistisch. Om dit te bereiken heeft de schoonheidsindustrie niet enkel dure crèmes in petto, ook plastische chirurgie wordt steeds gewoner. Na de borstvergroting, botox en de liposucties is het nieuwe fenomeen de vaginale verjonging... euh wat...

Keltoum

Gepost door Keltoum
13.02.2008