Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

ABVV: "Koek groter, maar werknemers krijgen steeds kleiner deel"

ABVV: "Koek groter, maar werknemers krijgen steeds kleiner deel"

BRUSSEL -- De loonstructuur in ons land wordt steeds ongelijker. In mensentaal: de werknemers krijgen een alsmaar kleiner deel van de koek. Dat blijkt uit een wetenschappelijke studie die het ABVV bestelde bij het departement Toegepaste Economie van de ULB.

De tendens is zichtbaar in heel Europa: het aandeel van het inkomen uit arbeid in het BBP wordt alsmaar kleiner, een evolutie die werd ingezet in de jaren tachtig. Hoe dat komt? “Omdat de lonen trager stijgen dan de productiviteit,” aldus professor Robert Plasmans, die het onderzoek leidde. (Je kan de paper 'Loonstructuur in België' hier downloaden).

Koek alsmaar groter
“De koek wordt dus alsmaar groter, maar de werknemers krijgen een steeds kleiner deel, waar ze steeds harder voor moeten werken,” zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. Hij waarschuwt dat deze situatie sociale onrust creëert.

Dat is niet alleen een probleem van koopkracht as such, benadrukt De Leeuw. “Het is ook een kwestie van billijkheid: we krijgen niet het deel van de koek waar we recht op hebben. Wij vragen loon naar werken,” zegt hij.

Het ABVV eist daarom maatregelen op drie verschillende terreinen: een rechtvaardigere fiscaliteit, de bestrijding van de inflatie, en de verhoging van het loonaandeel van de werknemers.

Rechtvaardige fiscaliteit
“Wij pleiten voor een fiscaliteit met een sociaal gelaat: voor een herwaardering van de herverdelende functie van de belastingen. De rijkdom groeit, maar ze wordt niet herverdeeld,” zegt Anne Delemenne, Algemeen Secretaris van het ABVV.

De socialistische vakbond eist daarom een betere belastingheffing op kapitaalinkomsten. Tegelijk moet er een sociaal belastingskrediet komen voor werknemers met een laag en middelgroot inkomen. Het ABVV breekt ook een lans voor het opvoeren van de strijd tegen fiscale fraude, die nu naar schatting 30 miljard euro per jaar bedraagt.

“We willen ook een evaluatie van de notionele intrestaftrek voor bedrijven,” zegt Delemenne. “Wordt dat geld wel geïnvesteerd in de creatie van werk?,” wil ze weten. Het ABVV eist tevens de afschaffing van de verlaagde belastingstarieven voor bedrijven. Meer in het algemeen moet er een eind komen aan de neerwaartse trend in de vennootschapsbelastingen.

Energie
De socialistsiche vakbond pleit voor een BTW-verlaging op gas en electriciteit van 21% naar 6%, en gelijkaardige maatregelen voor stookolie. “Maar,” zegt Anne Delemenne erbij, “die kost moet niet gedragen worden door de gemeenschap maar door de betrokken sectoren, die in België veel winst maken”. Verder wil het ABVV dat alle werkgevers – ook de KMO's – verplicht worden om een collectief vervoersplan op te zetten en te zorgen voor een betere terugbetaling van de brandstofprijzen in het woon-werkverkeer.

De strijd tegen de inflatie – die nu 3,46 % bedraagt – wil het ABVV aangaan door de bevoegdheden van de CREG uit te breiden, dwz. door een versterkte prijscontrole in te voeren. Om het koopkrachtverlies te temperen dringt zich ook een verhoging van de laagste uitkeringen en de wettelijke pensioenen op, aldus de socialistische vakbond.

actie!!!

eerst de woorden nu de actie

alle vakbonden en alle arbeiders verenigt en samen opkomen voor een rechtvaardigere verdeling
van de economische koek

DE REGERING MOET BUIGEN !!!

HET PATRONAAT MOET BUIGEN !!!

vooruit gij werkers van de wereld

viva la revolution (wel zonder geweld)

ik de een oproep aan de vakbonden laat u achter ban niet in de steek voer samen met hen de strijd voor meer rechtvaardigheid tegen de brutaliteit van het patronaat

kameraadschapelijke groeten

Was ik een werknemer...

Als ge dat allemaal leest ben je eigenlijk zot dat je nog werknemer bent. Ik bedoel, als je ziet hoe die bedrijven winst pakken en die arme werknemertjes niks krijgen, dan zou je als werknemer toch ook beter op uw eigen beginne en uw bedrijfje groot maken? Dan kan je zelf de koek opeten en verdelen hoe ge wilt. Allez, waarom worden er niet meer van deze oneerlijk als slaven behandelde werknemers zelfstandig? Het is toch allemaal zò simpel, niet?

Allen voor één

Zelf zeg ik dat ook dikwijls Lawrence, maar de meeste kleine bedrijfjes, de kleine zelfstandige zijn ook niet beter af dan de loontrekkende - ganse dagen beulen voor uiteindelijk meer dan de helft af te moeten dragen aan de belastingen.
Belastingen die steeds minder gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn en steeds meer om een immens korps van politieke zelfbedienaars te verzekeren van een rijkeluisleventje.

steeds minder en tijd voor een inhaalbeweging

Het aantal zelfstandigen kalf ieder jaar af.Die evolutie is al aan de gang sinds mijn kindertijd 45 jaar geleden.De kleine kruidenier is praktisch verdwenen,kledingwinkels in kleine gemeenten ook, om van de verdwenen bakkers en beenhouwers nog te zwijgen.Het aantal faillissementen ligt mischien zelfs wel hoger dan het aantal starters op zelfstandige basis.Dat is de dagdagelijkse realiteit.Overigens is de discussie naast de kwestie want arbeiders zorgen door hun werk voor rijkdom maar plukken de laatse 25 jaar steeds minder van de oogst.Meer dan tijd dus voor een inhaalbeweging.