Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

ACV: "Koopkrachthysterie? Een beetje serieus blijven AUB"

ACV: "Koopkrachthysterie? Een beetje serieus blijven AUB"

BRUSSEL -- De vakbonden overroepen de dalende koopkracht en hitsen de werknemers op. Zo klonk het dit weekend nog bij werkgeversorganisatie VBO. “Een beetje serieus blijven”, reageert het ACV. “De economische situatie is onzeker en de stijging van de prijzen is een realiteit.” Het ACV verwacht dat de interimregering bij de opstelling van de begroting rekening houdt met die situatie.

Normaal hadden de vakbonden en werkgevers maandagavond de regering moeten zien voor een onderhoud over de begrotingsonderhandelingen, maar dat werd op het laatste moment afgelast. “De regering blijkt zelf nog niet voldoende klaar te zien in de grote lijnen en de cijfers”, zegt ACV-voorzitter Luc Cortebeeck.

Bij het ACV zijn ze alvast niet meteen onder de indruk van het spelletje poker over de koopkracht. “Toch een beetje een surrealistische discussie”, zegt algemeen secretaris Claude Rolin. De cijfers spreken nochtans voor zich, meent het ACV. “De factuur voor gas en electriciteit stijgt en zal volgens de CREG (de federale controle-instantie die toeziet op de energiemarkt in ons land, nvdr) voor een meerkost zorgen van 300 euro per gezin. Doordat de gezondheidsindex geen rekening houdt met die stijgingen wordt de koopkracht aangetast”, aldus Claude Rolin.

Binnen de korf van producten waar de index gebaseerd is, zijn er inderdaad een aantal producten die goedkoper werden. Claude Rolin: “Maar het gaat dan om producten als plasmaschermen die geen alledaagse aankopen zijn. De levensnoodzakelijke producten stijgen het sterkst en dat treft de lagere inkomens het hardst.”

Het totale beschikbare inkomen van particulieren steeg in 2007 met 2,5 procent. Zo staat het zwart op wit in het rapport van de Nationale Bank. Een cijfer waar de werkgevers gretig mee uitpakken. Het ACV relativeert die stijging. “Het totale aandeel van het inkomen van particulieren in het BBP (bruto binnenlands product, nvdr) blijft verder wegzakken. Dat staat in schril contrast met de stijging van het inkomen van de vennootschappen. Bovendien is die stijging vooral te danken aan de stijging van de werkgelegenheid. Het betekent dus zeker niet dat het inkomen van individuele werknemers gestegen is”, zegt Rolin.

De golf van sociale onrust in de bedrijven kwam dan ook niet als een verrassing. “Tel maar op: de ver doorgedreven outsourcing, de stijgende werkdruk, de technieken die bedrijven gebruiken om de de stijging van de lonen te temperen. Op het moment dat de arbeidsmarkt aantrekt, komen die dingen plots naar boven”, zegt Luc Cortebeeck. “Wij lokken dus niets uit, maar het is wel onze taak om om te gaan met de problemen van de mensen.”

Voor een oplossing van die problemen kijkt het ACV naar de interimregering. Die regering liet al weten dat er bijzonder weinig marge is. “Het is een kwestie van evenwicht. Hoe kan je uitleggen aan de mensen dat er wel 2,4 miljard euro gevonden werd voor de notionele belastingsaftrek voor bedrijven terwijl er geen ruimte zou zijn voor enkele tientallen miljoenen euro voor de werknemers?”, reageert Claude Rolin.

Het ACV wijst er op dat dit geen typisch Belgisch fenomeen is. “Zelfs de Europese Commissie heeft al erkend dat het dalende aandeel van de lonen in het nationaal inkomen de sociale cohesie in Europa dreigt aan te taste”, aldus Claude Rolin. Het Europees Vakverbond stelt daarom voor om op 5 april te betogen in de Sloveense hoofdstad Ljubljana.