[Foto's] Recht op wonen actie voor stadhuis
[Foto's] Recht op wonen actie voor stadhuis
Leo26 februari 2008 – 02:03
Het heeft er alle schijn van dat het Antwerps stadsbestuur weinig of geen aandacht heeft voor de kwalijke evoluties op de woningmarkt. Het stedelijk woonbeleid is bij prioriteit gericht op meer leefbaarheid (sociale mix, meer ‘draagkracht’) in de wijken en op het aantrekken van bemiddelde inkomensgroepen naar deze stad. Hierdoor draagt het onvoldoende zorg voor de woonkansen van arme gezinnen. Hun ‘recht op wonen’ staat onder druk en de kans is reëel dat velen onder hen finaal in de dakloosheid verzeilen of overgeleverd worden aan de willekeur van huisjesmelkers. In het bijzonder voor mensen zonder papieren, ook bewoners van deze stad, wordt de woonsituatie uitermate precair.

Wetenschappelijk onderzoek (zie o.m. Wonen aan de Onderkant, OASES, Antwerpen, 2005) gestaafd door terreinervaring leert dat de woonsituatie van steeds meer mensen bedreigd wordt. Enkele vaststellingen:
De inkomensongelijkheid neemt toe. De groep lage tot zeer lage inkomens groeit;
De prijzen van de woningen stijgen. En groeiende groep mensen is niet in staat om een woning te kopen en richt zich naar de private huurmarkt;
Op de private huurmarkt blijft het aanbod vrij constant met een relatief overaanbod van kwalitatief minder goede woningen;
Meer vraag, gelijk aanbod. Gevolg: op de private huurmarkt stijgen de huurprijzen. Voor lage inkomensgroepen wordt een huurwoning stilaan onbetaalbaar. En er worden door eigenaars steeds meer bijkomende eisen gesteld aan kandidaat-huurders.
Tegelijk met de stijging van de prijzen zien we een ondermaatse kwaliteit van het resterende betaalbare aanbod. Ook huurwoningen van slechte kwaliteit worden tegen hoge prijzen verhuurd.
Het is niet uitzonderlijk dat gezinnen in armoede noodgedwongen tot de helft en meer van hun inkomen besteden aan hun uitgaven voor huisvesting.

In Antwerpen en in andere grootsteden worden inderdaad soms matrassen verhuurd voor de schandalige prijs van € 400 meestal aan illegale mensen

Wij willen dat het stadsbestuur kleur bekend en concrete maatregelen treft!
Ontwerp aangepaste instrumenten en maatregelen (vb. sociaal beheersrecht, stedelijk saneringscontract) die een steun betekenen voor die eigenaars die hun woningen tegen ‘betaalbare’ prijzen verhuren aan mensen in armoede;
Beloon die eigenaars die hun woningen verhuren via het Sociaal Verhuurkantoor;
Controleer of eigenaars de huurprijzen afficheren zoals de wet voorschrijft;
Verhuur stedelijk patrimonium (AG Vespa) tegen betaalbare huurprijzen aan mensen in armoede;
Bouw meer sociale woningen als antwoord op het toenemend tekort aan betaalbare woningen op de private huurmarkt;
Wijzig de toewijzingsregels voor de sociale huisvesting ten gunste van kandidaat-huurders die in armoede leven en reserveer voor hen voldoende sociale woningen.
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme