Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Jeugdboekenweek heeft als thema “mooi”

Jeugdboekenweek heeft als thema “mooi”

GENT – Het S.M.A.K en MSK organiseerden zondag 3 maart de opening van de jeugdboekenweek, het Grote Kinderboekenfeest. De hele dag stond in het teken van het thema “mooi”.

(foto's door Emilie Vanmeerhaeghe en Elisabeth Mensaert)

meisje.jpg

“Dit jaar gaan de activiteiten voor de kinderen door in het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst en in het Museum voor Schone Kunsten, omdat het thema van de jeugdboekenweek “mooi” is. We zochten een geschikte locatie om feest te vieren en deze waar we nu staan, in het Citadelpark, kwam uit de bus. Je wordt er in de eerste plaats uitgedaagd na te denken over mooie kunstwerken (of misschien lelijke kunstwerken) en nadien over schoonheid in het algemeen”, vertelt Ann Stessens van de Stichting Lezen.

Het thema wordt ingevuld met onder andere mooie boeken, mooie personages en mooie mensen. Het reikt van mooie vormgeving tot het (mooie) innerlijk van de mens. De kinderen wordt verschillende manieren aangereikt om het thema in te vullen.

Op de feestelijke openingsdag kwam je leesbeesten tegen, kon je workshops volgen om illustrator te worden, maar kon je vooral veel spelen. Zo kon je het parcours van de Fit-o-lezer volgen, dat trachtte een link te leggen tussen boeken en beweging. En kon je daarenboven ook boeken heffen, boeken vissen, torens bouwen met boeken en ga zo maar door. Voor elk was er wat wils.

De verkiezing van het mooiste jeugdboek aller tijden was een hoogtepunt van de dag. Alle jeugdigen die jonger waren dan 18 jaar, konden hun stem uitbrengen voor ofwel Mathilda van Roald Dahl, de GVR van dezelfde auteur, Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman, Harry Potter en de Steen der Wijzen van J.K. Rowling, Eefje Donkerblauw van Geert De Kockere, De oma van Jules van Annemie Berebrouckx , Heksenfee van Brigitte Minne, Pippi Langkous van Astrid Lindgren, Fantasia van Geronimo Stilton en Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt. De definitieve uitslag wordt bekend gemaakt op 16 maart.

“Kruistocht in spijkerbroek” is alvast onze favoriet, vertellen Diego De Vrieze en Jovanni De Vrieze. “Omdat het gewoonweg een zeer boeiend boek is en heel goed geschreven.”

meisje2.jpg
meisje3.jpg
meisje4.jpg
meisje5.jpg
boeddha.jpg
boekenheffen.jpg
leesbeest.jpg
meisje6.jpg
verkiezing.jpg
zaal.jpg