"Partijen moeten vóór 2009 duidelijk maken hoe ze hoge studiekosten gaan aanpakken"
"Partijen moeten vóór 2009 duidelijk maken hoe ze hoge studiekosten gaan aanpakken"
christophe13 maart 2008 – 17:26
BRUSSEL -- De studiekosten swingen de pan uit en daar moet de overheid dringend iets aan doen. Dat is de boodschap van het pas opgerichte platform ResPact. De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) en hun Franstalige collega's van de Fédération des Etudiants francophones (FEF) liggen aan de basis van dit platform.
De FEF ging zelf op zoek naar de reële kost van het Franstalig hoger onderwijs. Uit een enquête bij 3311 studenten leerden zij dat studenten die elke dag naar school pendelen jaarlijks 6 à 7.000 euro betalen. Voor kotstudenten loopt dat zelfs op tot 10.000 en zelfs 12.000 euro.
In Vlaanderen is de overheid decretaal verplicht om elke vijf jaar de hoogte van de studiekosten te onderzoeken. “Alleen dateert het laatste onderzoek al van 1998. Wij willen dat minister Vandenbroucke snel een nieuwe enquête uitvoert. Hoe kan hij anders een goed beleid voeren?”, zegt Matthias Willems van VVS. Uit de cijfes van 1998 en eigen ramingen denkt de VVS dat de kosten in Vlaanderen even hoog liggen als aan Franstalige kant.
De FEF vroeg ook wat de studenten daar zelf van denken. “Schandalig”, vinkte meer dan 60 procent van de studenten aan. Volgens de studentenverenigingen is het ook in tegenspraak met internationale afspraken. “België ratificeerde het VN-Pact van New York waarin landen aangespoord worden om het onderwijs gratis te maken”, zegt Mathias El Berhoumi van de FEF. “De hoge kost verplicht veel studenten om halftijds te gaan werken om hun studies te kunnen betalen wat hun slaagkansen verlaagt. Anderen beginnen er gewoon niet aan. Dit brengt de democratisering van ons onderwijs in gevaar.” Volgens VVS lossen de studiebeurzen dit probleem niet volledig op. “Slechts 25 procent van de studenten heeft recht op een studiebeurs”, aldus Matthias Willems.
De twee studentenverenigingen gaan de komende maanden samen met de vakbonden en politieke jongerenorganisaties campagne voeren rond dit thema. “Het kan immers anders. Landen als Finland zijn minder rijk dan België, maar slagen er wel in om hun hoger onderwijs bijna kosteloos te maken”, zegt Matthias Willems. De ondertekenaars van het Platform willen dat de verschillende politieke partijen voor de verkiezingen van 2009 duidelijk maken wat ze aan de hoge studiekosten willen doen.
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme